Zobraziť přihlasovací formulár

Môžeme sa vôbec zbaviť tuku z brucha?

  • Publikované:
Môžeme sa vôbec zbaviť tuku z brucha?

Tuk na bruchu nie je zďaleka len výsadou lenivých mužov, ukladanie tuku na bruchu sa týka aj žien. A tak by mali obe pohlavia spozornieť - tuk na bruchu je totiž oveľa nebezpečnejší než ten, ktorý sa nám ukladá na končatinách. Jeho nebezpečenstvo spočíva ako v jeho vzniku, tak v efekte, ktorý môže mať a má na naše zdravie. Ako sa ho čo najúčinnejšie zbaviť?

Aby sme to skrátili, tuk na bruchu, respektíve hrudníku, len tak neleží. Utláča naše orgány a brzdí obehový systém. Môžeme sa tak vďaka nemu dopracovať nielen k závažným kardiovaskulárnym ochoreniam, ale tiež napríklad k diabetu druhého typu - stimuluje totiž produkciu stresového hormónu kortizolu a cytokínov, proteínov, ktoré majú okrem iného vplyv na telesnú produkciu inzulínu.

Neprestávajte sa hýbať. Čokoľvek nám spaľuje energiu. K viscerálnemu (teda nie podkožnému, ale medziorgánovému) tuku sa telo totiž dostane neskôr. Tento typ tuku v obmedzenej miere naše orgány chráni pred chladom a otrasmi, problém je, keď je ho moc - je totiž oveľa odolnejší ako ten podkožný. Beh, chôdza, plávanie, rýchlochôdza... čokoľvek.

  • Na bruchu sa väčšinou stretávame s kombináciou oboch typov tuku. A zatiaľ čo toho podkožného sa zbavíme celkom rýchlo, k tomu medziorgánovému sa budeme musieť prepracovať.

Bielkoviny! S vekom narastá naša rezistencia voči inzulínu, ktorý za nás okrem iného zariaďuje tiež zásobárne tuku (tie na bruchu nevynímajúc). Aby sme tomu predišli, mala by byť naša strava bohatá na bielkoviny. Ideálny hrubý pomer našej stravy by tak mal byť 30% bielkovín, 40% sacharidov, 30% tukov.

Nenasýtené tuky. Orechy, semienka a morské ryby, to sú primárne zdroje nenasýtených mastných kyselín. A teda tiež napríklad slnečnicový olej. Vyhýbajte sa nasýteným tukom ako čert krížu, obmedzte príjem živočíšnych tukov (vo forme napríklad prerasteného mäsa alebo údenín, ktoré sú tak či tak naládované tiež soľou a inými vedľajšími zložkami potravy). Rovnako tak by sme sa mali vyhýbať transmastným kyselinám, ktoré sú v stužených rastlinných tukoch (polevy, čokolády, náhrady v sladkostiach...).

Lyžička octu každý deň. Je to maličkosť, ktorá rozhodne neuškodí, môže ale významne pomôcť. Skúste si každé ráno „dopriať“ (no... nič chuťovo vynikajúce na tom nie je, bohužiaľ) lyžičku jablčného octu, ideálne aspoň po dobu ôsmich týždňov. Ocot stimuluje produkciu proteínov, ktoré v našom tele pomáhajú spaľovať tuk.

Dajte šancu joge. Keď opomenieme fakt, že ide aj o pohyb, ktorý páli kalórie, joga nás učí relaxovať, meditovať, správne dýchať. A tým pádom významne znižuje dopad, ktorý má stres na naše telo. A keďže už vieme, že stres nie je len pocit, ale ide o faktor, ktorý významne ovplyvňuje hladinu našich hormónov, čím menej ho máme, tým lepšie.

Kľúč je spánok. A to snáď ku všetkému. Pretože nedostatok spánku môže ovplyvniť skoro všetky aspekty nášho života - od tých fyzických po psychické. Ako spoznáme nedostatok spánku a čo robiť pre to, aby sme ho odstránili? Môžete si prečítať priamo tu.

Zelený čaj. Keď zvážime pomer dobrých látok a tých zlých, vychádza zelený čaj ako to najlepšie, čo môžeme piť. Všetko o jeho účinkoch sa dozviete v našom špeciálnom článku. A čo viac - kráľom medzi zelenými čajmi je matcha (mača), ako a prečo na neho sa pre zmenu dozviete tu.

Vláknina, vláknina, vláknina. K väčšiemu brušku často prispievajú isté „vnútorné“ faktory. Zažívanie treba poriadne podporovať, aby sme sa vyhli nadúvaniu, plynatosti, pocitu plného brucha a prípadne tiež zápche. Vďaka správnemu fungovaniu čriev sa nám prečistí organizmus a naštartuje metabolizmus, ktorý začne zase správne spaľovať tuky - vrátane toho, ktorý sa nám usídlil na bruchu!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku