Zobraziť přihlasovací formulár

Keď sa vášeň vytráca

  • Publikované:
Keď sa vášeň vytráca

Dlhodobé vzťahy prinášajú ľuďom v nich žijúcim pocit istoty, pokoja, stálosti a perspektívy do budúcnosti. A to, že sa pár po desiatich, pätnástich alebo dvadsiatich rokoch nemiluje tak často ako na začiatku? To je predsa prirodzené. Do istej miery samozrejme áno. Ale ak je sex barometrom partnerského vzťahu a odráža jeho kvalitu, čo to znamená? Že sa majú dvaja menej radi? Jedna z možných odpovedí je tiež až prílišná intimita. Čo to znamená?

Každý človek je iný, ale rovnako tak, ako každému funguje telo viac menej rovnako, fungujú všetkým do istej miery podobne tiež psychické procesy. Máme rovnaké túžby, priania a potreby, aj keď ich konkrétne podoby sa u každého líšia.

V ľudskom podvedomí pôsobia dve vlastne protichodné túžby. Potrebujeme pospolitosť, základné istoty, stabilitu a spoľahlivosť. Na strane druhej ale každý úplne rovnako chceme byť nezávislí, utvárať vlastnú osobnosť a realizovať sa. Že sa to dá skĺbiť? Samozrejme. Ale v páre podstatne horšie.

Keď sa z dvoch stane jeden

Emocionálna blízkosť, dokonalé porozumenie, intimita, zdieľanie zážitkov, bezpečia, dôvera, istota. Znie to ako idylický vzťah, že? Avšak to, že partnera dokonale poznáme, on pozná nás a žijeme spoločný život, je vlastne tiež príčinou, ktorá zo vzťahov vysáva vášeň.

Čím viac k sebe ideme bližšie, tým viac sa poznáme a tým menej je vzdialeností, ktoré musí naša vášeň prekonávať. Sexuálny náboj a iskra musia preskočiť, ale akonáhle nie je čo preskakovať, postupne vymiznú. Zvádzanie, nahováranie a trocha neistoty totiž k erotike neodmysliteľne patria.

Doprajte si priestor

Ide predovšetkým o to, že vo vzťahu sa potreba pospolitosti zmení v nutnosť pospolitosti, a túžba po nezávislosti ide bokom. Respektíve nejde, ona sa mení. Mení sa na frustráciu, ktorú často ani nevieme pomenovať.

Ak sa teda zo vzťahu vytráca sex i erotický náboj, je veľmi dobré začať pracovať každý sám na sebe. Akonáhle sme si moc blízko, netúžime po sebe navzájom. Skúste byť menej spolu, dopriať si čas každý sám na seba, rešpektovať aj iné než spoločné trávenie voľného času. To samozrejme musí fungovať stopercentne vzájomne, nie len jednému z partnerov.

Nechajte sa okúzliť

Skúste na partnerovi objaviť niečo nové. Skúmajte jeho gestá, ako hovorí s priateľmi, kolegami, cudzími ľuďmi. Skúste sa spoločne vystaviť situácii, ktorú ste ešte nezažili, pozorujte jeho reakcie, objavujte nové stránky jeho osobnosti, gestikuláciu, mimiku. Môže sa to zdať banálne, ale aj trocha nového môže zapôsobiť zázračne.

Ak máte menej zábran a viac hereckých ambícií, zahrajte si na prvé rande. Nechajte partnera, nech o sebe hovorí tak, ako by vás chcel ešte len získať. Počúvajte, čo o sebe rozpráva, ako sa správa, či napríklad nie je nervózny. Choďte do neznámeho prostredia a využite všetky nové podnety na to, aby ste sa navzájom videli inými očami.

Nie vždy udrží sexuálnu iskru len inovácia v posteli, nová bielizeň alebo miesta na milovanie. Ak máte obaja záujem na tom, aby ste pre seba boli znovu príťažliví, noví a žiaduci, bude potrebné aby zapracoval na sebe každý zvlášť, vybalansovať potrebu na súznenie a zdieľanie a zároveň nezávislosti a kreativity. Až potom sa začnete znovu objavovať. V inom svetle, spokojnejší a s väčšou túžbou po druhom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku