Zobraziť přihlasovací formulár

Dieťa číslo dva

  • Publikované:
Dieťa číslo dva

Vždy ste plánovali mať viac detí? Skôr či neskôr príde čas, kedy sa rozhodnete (alebo to náhoda zariadi za vás) svoju domácnosť rozšíriť o ďalšieho nového člena. Ale sú veci, na ktoré sa zrejme nedá pripraviť. Ale je dobré o nich aspoň vedieť - pretože s príchodom druhého dieťaťa to zďaleka nebude tak, ako s príchodom toho prvého. Aké sú nástrahy dvojnásobného rodičovstva? Aké sú strachy a novinky, s ktorými sa rodičia stretávajú?

Akonáhle objavíte druhýkrát v živote dve čiarky na tehotenskom teste, rovnako ako po prvýkrát, zažijete v tom ideálnom prípade obrovskú radosť. Priebehom času si uvedomíte, že aj keď je to všetko druhýkrát, zďaleka to neznamená, že je to to isté.

Väčší pokoj v tehotenstve. Jeden z najväčších rozdielov, ktorý zažijete, je oveľa väčší pokoj v tehotenstve. Už sa toľko neplašíte, už máte predstavu, čo vás čaká, aké vyšetrenia, aké pocity, aké informácie. Do tašky do pôrodnice si zabalíte len to, čo budete naozaj potrebovať, nebudete mať stres z návštev u lekára. Okrem teda všadeprítomných obáv o to, aby všetky správy boli dobré.

Chlapec, dievča? Ak čakáte dieťa opačného pohlavia, než už máte doma, môže vo vás začať hlodať praktický rodič a otázky o výchove, starostlivosti, budúcnosti. Predsa len, chlapci i dievčatá potrebujú trošku iné prístupy celý život a to rovno od narodenia.

Troška sklamania. U prvého dieťaťa je všetko prvýkrát, väčšinou pre všetkých okolo. Mamu, otca, starých rodičov, širšie príbuzenstvo, kamarátov. A dieťa číslo dva... je jednoducho druhé. Reakcie na oznámenie tehotenstva nemusia byť také, aké by sme si predstavovali, rozhodne asi nebudú tak radostné, ako u prvého. A od pôrodu po pasení koníkov, všetko už tu bolo. Ako u vás, tak u bábätka. A možno sa kvôli tomu budete cítiť voči svojmu druhorodenému previnilo.

Otázka lásky. Ak nad tým budete premýšľať a nezastavíte myšlienku hneď v zárodku, celým tehotenstvom vás bude sprevádzať myšlienka - je možné, aby som svoje druhé dieťa milovala rovnako ako to prvé? A supertajná odpoveď vášho vnútra bude, že si to absolútne nedokážete predstaviť.

Jedno, dve, tri. Mať jedno alebo dve deti je extrémny rozdiel V návale práce, v pozornosti, únave, organizácii a niekedy aj nedostatku energie a radosti. Dobrá správa ale je, že prechod z dvoch detí na prípadné tri je potom ako prechádzka ružovým sadom.

Zlepší sa váš úsudok. Vo všetkom. V tom, kam je potreba investovať čas, kto potrebuje vašu energiu viac, aké sú priority v domácnosti. Pretože prečo? Pretože sa proste rozkrojiť nemôžete. A venovať sa všetkému na sto percent vás veľmi skoro privedie ku kolapsu alebo do blázinca.

Každé dieťa je iné. Keď už vyjdete z údivu, že sa vám podarilo priviesť na svet jedného človeka, ktorý sa naučil smiať, hovoriť, vyvinula sa mu osobnosť, zmysel pre humor a vôbec sa z neho stáva plnohodnotný člen domácnosti s vlastnými názormi, môže sa stať, že pre vás bude automatická predstava, že druhé dieťa bude rovnaké. A ono nie. Stretnú vás iné zdravotné problémy, iný vývoj, iná malinká, ale neustále rastúca osobnosť.

Čaká vás veľa práce. Veľa. Všetci vieme, že pôrod bude bolieť. Ale predstavoval si niekto z nás, ako a ako moc? Bohužiaľ, každá skúsenosť je neprenosná. Vieme, že nám s dvoma deťmi pribudne práce. Ale koľko, to si nevieme predstaviť. A tak je nesmierne dôležité robiť to najlepšie podľa seba, nemať výčitky kvôli potrebe tráviť čas osamote alebo svojimi koníčkami, nebičovať sa za to, koľko lásky a energie dávate jednotlivým členom domácnosti a neklásť na seba nereálne nároky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku