Zobraziť přihlasovací formulár

Koriander siaty nie je len korenie, ale aj prírodný filter vody!

  • Publikované:
Koriander siaty nie je len korenie, ale aj prírodný filter vody!

Koriander, koriander... všetci vieme, že je to korenie. Samotný ho používame málokedy (ak sa práve nevyžívame v ázijskej kuchyni), je ale súčasťou koreniacich zmesí vrátane toľko obľúbeného kari. Ázijská, juhoamerická alebo napríklad arabská a mexická kuchyňa sa bez neho nezaobíde, okrem jeho špecifickej chuti môžeme ale využívať aj iné vlastnosti. Trebárs jeho schopnosť viazať na seba škodlivé látky.

Čo z koriandra využívame?

Koriander je príbuzný s kôprom, anízom alebo rascou. Svojou chuťou aníz ľahko pripomína a je neoddeliteľnou súčasťou perníkového korenia. Ale poporiadku.

Koriander v sebe obsahuje nezanedbateľné množstvo vitamínov skupín A, B a C. Využívame ho takmer celý, predovšetkým nás zaujímajú
listy, koreň a semená.

  • Listy sa používajú čerstvé, pri sušení strácajú chuť. Ak ich chceme uchovať, je lepšie ich zamraziť. Ich chuť nie je nepodobná petržlenu a môžete sa s ňou stretnúť napríklad v obľúbenej polievke Pho bo alebo Pho ga.

  • Semená. To sú tie, čo poznáme ako korenie koriander. Môžeme ich použiť celé na nakladanie alebo ich drvenú či mletú variantu na dochucovanie. Často ich kombinujeme s hubami, rybami, pridávame do polievok, avšak hodia sa aj do sladkej kuchyne. Skvele ovoňajú jablká alebo hrušky, ale svoju obľúbenú kombináciu má každý inú.

  • Koreň. Má podobnú, ale intenzívnejšiu chuť, ako listy. Môžeme s ním nakladať podobne ako so zázvorom, nechávať ho vyvariť atď.

Koriandrový čaj a ďalšie použitie

Koriander má svoje nezastupiteľné miesto v tradičnej medicíne už celé stáročia. Čaj z koriandra (z čerstvých listov, ale lepší je odvar zo semien) pôsobí na tráviace ťažkosti, proti nadúvaniu, podporuje chuť do jedla tým, že zvyšuje produkciu žalúdočných štiav. Koriandrový čaj pôsobí tiež ľahko antisepticky a v silnejšej variante tiež ľahko ako sedatívum.

Vďaka svojim pozitívnym vplyvom na zažívanie sa skvele hodí ako výluh do rôznych typov alkoholu, nielen, že im dodá pikantnú chuť, ale z pálenky sa potom stane ešte účinnejší aperitív. A keď semienka koriandru požujeme, zbavíme sa nežiaduceho zápachu z úst.

Odvar z koriandra je výborný taktiež pri nachladnutí, tentoraz ale na inhaláciu. Antiseptické vlastnosti koriandra uvoľnia a prečistia dýchacie cesty, môžu nám tiež dopomôcť k zmierneniu ich zápalu.

Prekvapenie na záver

Listy koriandra sa ukázali byť skvelým prirodzeným vodným filtrom. V poslednej dobe sa čoraz častejšie objavujú diskusie na tému škodlivosti raz balenej, raz kohútikovej vody. Mnoho z nás už si domov na kohútiky obstaralo filtre, niektorí využívame špeciálne kanvice. Pretože niektoré správy sú naozaj desivé - o nedostatočnosti čističiek vôd a o tom, že vo vode, ktorú pijeme, nájdeme stopy antibiotík, hormónov, ťažkých kovov, herbicídov a insekticídov... no proste látok, ktoré moc prijímať asi nechceme.

Ako zaznelo na konferencii
 Americkej chemickej spoločnosti, podľa Douglasa Schauer, Ph.D. a jeho výskumu, môže sa v listoch koriandra skrývať tiež nečakaná sila. Majú totiž podľa všetkého schopnosť na seba všetky škodliviny naviazať a tak aj zo silnejšie znečistenej vody urobiť vodu vhodnú na pitie a varenie. Testuje sa dokonca využitie na čistenie vody pre rozvojové krajiny.

Hrsť lístkov koriandra poslúži na očistenie zhruba dvoch litrov vody, ale aj keby ste nechceli používať koriandra toľko, skúste do letných limonád vedľa mäty prihodiť aj pár lístkov koriandra. Rozhodne tým nič nepokazíte, môžete naopak získať vodu menej závadnú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku