Zobraziť přihlasovací formulár

Epsomská soľ alebo Nad zlato nie je len tá kuchynská

  • Publikované:
Epsomská soľ alebo Nad zlato nie je len tá kuchynská

Nie je soľ, ako soľ. Zatiaľ čo väčšina ľudí si pod pojmom „soľ“ predstaví soľ kuchynskú, taký chemik vie, že označením soli sa pomenúvajú neutrálne zlúčeniny, väčšinou kryštalickej pevnej látky. Vznikajú rôznymi spôsobmi a je ich neuveriteľné množstvo. Nás bude však zaujímať síran horečnatý, teda Epsomská soľ. Rozhodne ňou nedochutíme potraviny, ale takým pridaním do kúpeľa nám môže preukázať až neuveriteľnú službu.

Epsomskú soľ objavili už v sedemnástom storočí v Anglicku v blízkosti mestečka Epsom - odtiaľ samozrejme je tiež jej názov. Aj keď vyzerá ako hrubozrnná soľ, na chuť je horká a v zásade pre človeka nepožívateľná, ale aj napriek tomu ju môžeme užívať vnútorne, aj keď jej najväčších účinkov si môžeme užívať, ak ju pridáme do kúpeľa. Vo vode sa totiž rozpustí a rozloží na ióny síranu a horčíka, ktoré sú cez pokožku vstrebateľné viac, než by sme ju užívali vnútorne.

Na čo Epsomská soľ slúži?

Vďaka svojmu zloženiu a chemickým väzbám pôsobí Epsomská soľ na mnoho procesov v ľudskom tele.

  • Vnútorne ju užívame ako laxatívum, preháňadlo. Epsomskú soľ rozpustíme podľa pokynov vo vode (väčšinou okolo 20 g na štvrť litra vody) a vypijeme. Treba však dodržiavať pitný režim. Soľ pôsobí rýchlejšie než bežné preháňadlá, väčšinou do 30 minút až niekoľkých hodín.

  • Vďaka obsahu horčíka nám pomáha so všetkými neduhmi, ktoré sú spôsobené jeho nedostatkom. Hovoríme teda o boji proti nespavosti, lepšiemu zvládaniu stresu, urýchľuje svalovú regeneráciu, svaly uvoľňuje a pomáha zaspať, uľavuje od bolesti a opuchov a tak ďalej.

Je na nej niečo nebezpečné?

Epsomská soľ je takmer bez vedľajších účinkov. Tie potenciálne hrozia predovšetkým v prípade, ak ju užívame perorálne, teda pijeme ju rozpustenú vo vode. Vo väčšom množstve nám môže dráždiť žalúdok alebo spôsobovať nadúvanie. Môže dôjsť aj k predávkovaniu horčíkom, čo je v dnešnej dobe, keď ho máme snáď všetci nedostatok, pomerne paradoxné. Toto predávkovanie sa prejavuje bolesťami hlavy, začervenaním kože, závratom, nevoľnosťou. Nadmerný príjem horčíka môže spôsobovať až fatálne následky u ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, rovnako tak môžete byť na horčík alergickí. Všetky tieto nežiaduce účinky sú ale veľmi, veľmi vzácne, takmer vlastne teoretické.

Ako ju používať

Epsomskou soľ kúpite v lekárňach a na jej balení, prípadne konzultáciou s lekárom alebo lekárnikom, sa dozviete všetko, čo budete potrebovať.

Ideálne využitie Epsomskej soli je ako prísada do kúpeľa. Jedno z odporúčaných dávkovaní je založené na váhe osoby, ktorá sa kúpe:

  • Pre deti do 30 kg užite 150 g soli na kúpeľ.

  • Medzi 30 a 50 kilami 280 g na kúpeľ.

  • 50 až 80 kg živej váhy cca 420 g soli na kúpeľ.

  • 80 až 100 kilogramov potom 560 g soli na kúpeľ.

  • Na každých ďalších 50 kilogramov pridajte 140 g Epsomskej soli.

Tipy Mimibazara: Aby ste zvýšili detoxikačný účinok takéhoto kúpeľa na organizmus, pridajte do kúpeľa približne 200 ml olivového oleja. Bude mať skvelé účinky na pleť a vďaka Epsomskej soli sa lepšie vstrebe. Aby ste podporili prekrvenie pokožky, môžete do kúpeľa pridať mletý sušený zázvor alebo kajenské korenie (nebojte sa, nebude to páliť). Dĺžka takéhoto kúpeľa by nemala byť kratšia ako 30 minút, ideálne aspoň 40.

Ale pozor: Tehotné ženy a ľudia s kardiovaskulárnymi ťažkosťami by mali použitie takýchto kúpeľov konzultovať s lekárom. Vyhnúť by ste sa im mali, ak máte otvorenú ranu alebo ste dehydrovaní.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku