Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na vynikajúcu nátierku z údenej makrely a návod, ako rybu zbaviť kostí

  • Publikované:
Recept na vynikajúcu nátierku z údenej makrely a návod, ako rybu zbaviť kostí

Premýšľate, ako spestriť svoj jedálniček? Čo tak vynikajúcu, ľahkú, jemnú a zároveň zdravú nátierkou z údenej makrely, ktorá je pripravená raz dva? Vychutnať si ju na chlebe či rožku môžete na raňajky, desiatu aj večeru, ale hodí sa aj na chlebíčky alebo jednohubky.

Aj mnohých skúsených milovníkov rýb môže celá makrela máličko vydesiť a odradiť od spracovania. Existuje ale jednoduchý spôsob, ako údenú makrelu zbaviť kostí a získať tak len čisté filety mäsa. A foodblogerka Koko vám vo svojej relácii Menutovka na Mall TV ukáže, ako na to.

Recept na nátierku z údenej makrely

Ingrediencie:

  • celá údená makrela (cca 300 g)
  • 250 g vanička tučného tvarohu
  • 1 banánová šalotka alebo jarná cibuľka
  • 5 veľkých reďkoviek
  • 1 veľká nakladaná uhorka
  • lyžička dijonskej horčice
  • citrónová šťava podľa chuti
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • na servírovanie napr. čerstvá žerucha, ďalšie reďkovky a kyslé uhorky

Postup:

1. Makrelu je potreba najskôr zbaviť kostí a kože, takže ideme rovno na to. Tesne za plutvou odrežte hlavu, potom aj posledných pár centimetrov chvosta. Presne uprostred pozdĺžne zarežte nožom tak hlboko, aby ste narazili na chrbticu, takto prejdite po celej dĺžke. Opatrne oddeľte prvú polovicu horného filé, ide to skoro samo. Potom aj tú druhú. Nadvihnite chrbticu a vyberte ju. Kožu tiež nebudete potrebovať. Odstraňuje sa úplne jednoducho. Preč musia aj všetky hnedé časti z brušnej dutiny. Je na vás, či rybe ponecháte veľmi tučné tmavé časti. Niekedy sa pod nimi objaví ešte stratená kostička a chutia dosť po rybom tuku. Dočistite a v tej chvíli vám zostane len to najčistejšie biele mäso z makrely. Všetko ešte prstami prehmatajte, a uistite sa, že už tu nezostala ani jedna kosť.

2. Na základ nátierky použite šalotku alebo jarnú cibuľku, tiež rozpolené reďkovky a kyslú uhorku. V mixéri postačí doslova len pár pulzov, aby bola zelenina jemne nasekaná akurát tak do nátierky. Ale môžete ju aj nakrájať nadrobno ručne. Nasekanú zeleninu premiestnite do misky.

3. Do mixéra teraz príde všetko obrané mäso z makrely a polovica vaničky tučného tvarohu. Za desať sekúnd je všetko premixované, vrátane prípadnej zvyšnej zblúdilej kostičky. Hmotu pridajte k zelenine do misky.

4. Nakoniec pridajte aj zvyšok tvarohu, dochuťte horčicou, citrónovou šťavou, soľou a korením. Servírujte najlepšie na extra mäkkom chlebe. Dobrú chuť!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku