Zobraziť přihlasovací formulár

Slivky - modrý odtieň jesene

  • Publikované:
Slivky - modrý odtieň jesene

Milovníci jablčných a hruškového koláčov už pravdepodobne túžobne očakávali jeseň. Aby nie. Práve v tomto období kúpia svoje obľúbené ovocie z domácich zdrojov, čerstvé, voňavé a za veľmi výhodné ceny. Jeseň ale nehrá len zlatistými farbami. Je pestrá a pestrá je aj jej škála chutí. Vpustite si tentoraz do kuchyne trochu modrej a vyskúšajte úžasné a všestranné slivky.

V týchto dňoch sezóna sliviek vrcholí - a to je dobre. Práve teraz v nich totiž nájdeme maximálne množstvo sladkej šťavy, ale aj vitamínov a minerálov, ktoré pri jesennej nestálosti počasia len privítame.

Veľká sila v malom plode

Slivky sú vďaka vitamínom skupiny B, draslíka a vitamínu A výbornou prírodnou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Ešte lepšie si ale vedú na poli prirodzených antioxidantov. Vitamín E, antokyány, kvercetín a kyselina chlorogenová - to sú vo slivkách obsiahnuté látky, ktoré veľmi dobre odrážajú vplyv voľných radikálov a tým pomáhajú eliminovať riziko civilizačných a onkologických ochorení. V tejto oblasti sú slivky naozaj mocné. Oceníme ich ale tiež pri nedostatku energie, kedy nám môžu vďaka obsahu železa pomôcť znovu dobiť vybité baterky, a v oblasti krásy, pretože biotín, fosfor a vápnik majú vynikajúcu schopnosť udržiavať pri sile naše vlasy, nechty a zuby.

Skvelý pomocník pri zápche

Ak ide o zažívanie, fungujú slivky skutočne ako malý zázrak. Je to bezpochyby vďaka obsahu vlákniny, ktorá je v týchto plodoch zastúpená hneď v dvoch formách. Kým nerozpustná vláknina napomáha zväčšiť objem stolice, zvlhčuje ju a uľahčuje vyprázdňovanie aj vtedy, keď už sa zdali všetky pokusy márne, rozpustná vláknina znižuje kyslé prostredie žalúdka, ktoré by mohlo viesť napr. k nepríjemnému páleniu záhy, napomáha zdravému tráveniu a vytvára v črevách pomyselný „ochranný filter“, v ktorom sa dobre darí užitočným probiotickým baktériám.

  • Tip Mimibazara: Slivky sú považované za prírodné preháňadlo. Vďaka čisto prirodzenému zloženiu poslúžia báječne aj v prípade detskej zápchy. Stačí zjesť pred spaním niekoľko čerstvých sliviek, slivkový kompót, alebo pár sušených plodov, a ranný úspech na toalete je takmer zaručený.

Ako chutia najlepšie?

Slivky sú úžasne všestranné. Môžeme ich konzumovať čerstvé, zavárať, sušiť, vyrábať z nich sirupy, alebo dokonca vlastnú pálenku. Tá, ak je vyrobená z kvalitných zdrojov, je potom veľmi dobrou prevenciou v období chrípok a prechladnutí. Kým dospelí si ju môžu vychutnať v čiernom čaji s medom, ktorý poctivo zahreje, deťom uľaví vo forme zábalu na hrudníku alebo krku, pozor, vždy priloženom až na tenkej vrstve masti, ktorá chráni citlivú detskú pokožku pred popálením alkoholom. Opatrnosť je potrebná aj, ak ide o množstvo pálenky. Koža vstrebáva látky rovnako efektívne ako tráviaci trakt. Aj pri výrobe zábalu, najmä detského, sa preto odporúča striedmosť.

Slivky v kuchyni

Existuje celý rad receptov so slivkami, ktoré rozhodne stoja za to vyskúšať. Pozrieme sa na jeden tradičný, jeden rýchly a jeden nezvyčajný. Nech vám chutia.

Slivkový lekvár

Vykôstkované slivky pomeľte a vložte do kastróla spoločne s malým množstvom vody, škorice, badiánu a klinčekov. Pomaly varte a v prípade potreby dolejte vodou. Akonáhle začne vytvorená slivková kaše hustnúť, oslaďte ju podľa chuti. Na záver nechajte vychladnúť. Chcete si domáci lekvár uchovať na dlhšie obdobie? V tom prípade je najlepšie ho v malých pohárikoch následne zavariť. Pri pečení domáceho pečiva ako keď ho nájdete.

Slivky v anglickej slanine

Tento recept je na nezaplatenie v momente, keď sa u vás objaví nečakaná návšteva. Je viac než jednoduchý. Obaľte jednotlivé kúsky sušených sliviek v anglickej slanine, vyskladajte ich na papier na pečenie a dajte na desať minút pod gril. Sme si istí, že vôňa, ktorá sa vám vzápätí rozvinie po kuchyni, nenechá nikoho chladným. A čo potom chuť.

Slivková omáčka

Ak ste priaznivci kombinácie sladkých a slaných chutí, je tento recept určený práve vám. Na malom množstve masti opečieme na plátky nakrájanú bravčovú kotletu, nasolenú a okorenenú podľa chuti. Otáčajte, kým nebude takmer mäkká. Následne mäso zalejte celým slivkovým kompótom a nechajte šťavu zredukovať. Akonáhle sa jej časť odparí a začne jemne karamelizovať, vlejte do panvičky jednu 33% smotanu. Dochuťte korením a soľou a podávajte s jazmínovou ryžou. Veríme, že si túto netypickú chuť zamilujete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku