Zobraziť přihlasovací formulár

Sezóna červenej repy

  • Publikované:
Sezóna červenej repy

Beta vulgaris čiže červená repa je u nás veľmi populárna koreňová zelenina. Kto by si ju nepamätal zo školských jedální, kedy sme ju dostávali ako nie práve obľúbenú prílohu k hlavným jedlám. Ale nech už na ňu spomíname v dobrom, zlom alebo ju máme radi, mali by sme pre ňu vo svojom jedálničku urobiť miesto. Pretože jej liečivé účinky sú známe už z čias antiky a do dnešných dní sa nijako nezmenšili.

Červená repa je extrémne variabilná zelenina. Môžeme ju variť, nakladať, piecť, odšťavovať, dokonca grilovať a prípadne konzumovať aj jej vňať. Je rozšírená po celom svete, zvlášť vo východnej Európe, Severnej Amerike a Ázii. Jej pôvod je pravdepodobne v Stredomorí, ale história tejto dvojročnej rastliny je síce zaujímavá, ale pre nás sú užitočné aj iné informácie.

Čo repa obsahuje?

Dalo by sa to zhrnúť do týchto kategórií - vitamíny, farbivá, vlákninu, na zeleninu neobvykle vysoký obsah bielkovín a minerály. Ide predovšetkým o horčík, draslík a železo, vitamíny C a E (veľmi účinné antioxidanty). Aj keď už sme ju spomínali, vlákniny nie je nikdy dosť - a repa jej je plná. Pomáha nám tak so nažívaním a imunitou.

S čím nám teda repa pomôže?

Anémia. Červená repa je bohatá na železo, takže pre osoby s chudokrvnosťou ideálna voľba.

Prevencia rakoviny. A to nie len obsahom vitamínov, ale predovšetkým vďaka obsahu červeného farbiva betakyanín. Toto červené farbivo bojuje proti už existujúcemu bujneniu, tiež ale aj ako prevencia jeho vzniku.

Zdravé srdce. Červená repa je požehnaním na kardiovaskulárne problémy, vďaka spevňovaniu cievnych stien a znižovaniu krvného tlaku významne redukuje riziko vzniku a rozvoja kardiovaskulárnych problémov.

Chudnutie a zažívanie. Pomôže nám predovšetkým vďaka dvom veciam - vláknine a priaznivému pôsobeniu na nervový systém, a teda aj na činnosť čriev. Vďaka svojmu zloženiu a relatívne nízkemu glykemickému indexu je repa skvelá voľba aj z diétneho hľadiska.

Tehotenstvo. Červená repa v tehotenstve je úplne ideálna potravina. Okrem obsahu železa, ktoré každá nastávajúca mamička potrebuje trošku viac, má v sebe repa tiež kyselinu listovú, ďalšiu nenahraditeľnú látku pre mamičky a vývoj plodu.

Kvalita pokožky a pleti. Vďaka významnému zastúpeniu antioxidantov bojuje červená repa proti pôsobeniu voľných radikálov, teda aj proti predčasnému starnutiu pokožky.

Kvalitný tréning. Vďaka kombinácii železa a ostatných minerálov, vitamínov a iných látok dokáže červená repa zlepšiť využitie kyslíka vo svaloch a ich celkové zásobenie, takže zefektívni každý tréning - ako kardio, tak posilňovanie.

Funkcie mozgu. Vďaka priaznivému pôsobeniu na nervový a kardiovaskulárny systém má červená repa priaznivé účinky aj na prietok krvi všetkými časťami tela, vrátane „hlavy“. Pôsobí tak ako prevencia napríklad demencie, ale zlepšuje tiež kognitívne funkcie ľudí každého veku.

Detox. Zbavenie tela rôznych nečistôt je moderná téma, ale červená repa to robí naozaj - pretože stimuluje funkciu pečene, ktorá filtruje krv. Šťava z červenej repy je tiež vynikajúca pre tých, ktorí zaťažujú pečeň a tá im buď tukovatie, alebo tvrdne (napríklad pri alkoholizme).

Sexuálne zdravie. Všetka súvislosť s kvalitným prekrvením je nám jasná. Ale červená repa obsahuje tiež bór, prvok, ktorý v našom tele okrem iného stimuluje tiež produkciu pohlavných hormónov.

  • Pozor! Farbivá červenej repy sú veľmi silné, preto je možné, že sa vám zafarbí ako stolica, tak moč (repa má i ľahko močopudné účinky). Tak vás možno čaká nepríjemné prekvapenie a trocha obáv, ale len o doby, než si spomeniete, že ste jedli repu!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku