Zobraziť přihlasovací formulár

Ako prežiť materstvo: Nenoste tepláky, ale inak švindľujte, čo môžete!

  • Publikované:
Ako prežiť materstvo: Nenoste tepláky, ale inak švindľujte, čo môžete!

Tiež vás vždycky nadvihnú všetky tie rozhovory s celebritami, ktoré tvrdia, že ich život je hektický, ale že vďaka svojim deťom majú kde nabiť baterky? Tiež svoje deti milujeme a život s nimi by sme za nič iné nevymenili, ale že by to bol zdroj neutíchajúcej energie? Človek zvaný matka sa navyše stretáva s množstvom protichodných pocitov - a tak sa trebárs na jednu stranu bojí, či deťom neotročí trochu moc, na strane druhej sa obáva, či ich nezanedbáva. Ako sa z toho všetkého nezblázniť?

1. Venujte sa deťom

Že je to divná rada, keď má ísť o to, ako sa zo samej starostlivosti o deti nezblázniť? Ale platí to: choďte do toho po hlave. Venujte sa tým malým náročným potvorkám a snažte sa užiť si to, pretože ony nakoniec veľmi rýchlo vyrastú a vás by mohlo mrzieť, že ste to vlastne tak nejako prešvihli. Ako porastú, budú o vás stáť menej a menej.

2. Delegujte

Na druhú stranu, vážne nemusíte byť u všetkého. Muži síce nevedia dojčiť, ale v rýchlosti, s akou dokážu dieťa prebaliť, vás pokojne tromfnúť môžu. Tak im tú možnosť dajte! Týka sa to samozrejme aj starších detí - vedeli ste, že otec sa dokáže o batoľa, nieto o predškoláka postarať celý víkend, zatiaľ čo vy si budete užívať wellness s kamarátkami? A jasne, nemusí to byť hneď wellness, človeka nakopne aj poldenný výlet s kamarátkou do lesa.

3. Spite

Vaše dieťa konečne zaspalo a vy už beriete do ruky žehličku alebo notebook, aby ste dohnali resty? Ak to nie je životne nutné, vykašlite sa na to a choďte tiež spať. Namiesto toho, aby ste si s kamarátkami na nete sťažovali, ako veľmi vám spánok chýba.

4. Švindľujte, kde môžete

Samozrejme pre deti robíme všetko. Zháňame darčeky, po akých túžia, hráme s nimi hry, ktoré nás nebavia, upratujeme po nich hračky, trpíme na rodičovských schôdzkach a po večeroch sa s ich otcami dohadujeme o výchove namiesto toho, aby sme sa venovali sexu ako kedysi. Ale nič sa nemá preháňať, a preto pokojne niečo oklamte. Nie je hriech, keď občas vynecháte rodičák alebo keď deťom poviete, že dnes jednoducho na ďalšiu dávku hádok nad Človeče, nehnevaj sa nemáte, a pustíte si s nimi film.

5. Nezatajujte svoje emócie

Máte pocit, že ak zaznie ešte jedna rana vareškou do pokrievky, rozkričíte sa? Tak to urobte. Nech potomkovia vidia, že máte nejaké emócie a že nie ste stroj, ktorý znesie všetko a nikdy sa nerozbije. Dávajte najavo svoje emócie, rovnako ako dáte najavo, že máte napríklad nádchu a potrebujete ohľaduplnosť a starostlivosť.

6. Nesnažte sa o dokonalosť

Chcete mať perfektnú domácnosť, skvelú prácu, ktorej sa venujete na sto percent, a rodinu ako z reklamy na životnú poistku? Tak sa radšej rýchlo preberte, pretože to jednoducho nie je možné. Môžete mať dom, prácu i deti, ale nič z toho jednoducho nebude dokonalé a ani vy sa o to nesnažte. Prečo by ste vlastne mali?

7. Majte niečo svoje

Áno, áno, vy viete, že by ste si mali urobiť čas sama pre seba, ale to jednoducho s deťmi a rodinou nejde. Nejde? A ako to, že muži to väčšinou dokážu? Vezmite si z nich príklad a tiež si nájdite nejaký koníček, ktorý vás bude baviť, a pritom ani vzdialene nebude pripomínať starostlivosť o rodinu. Trebárs tanec. Alebo kurz angličtiny. To je na vás.

8. Nezabúdajte na partnera

Niektoré ženy položia na oltár svojho materstva nielen vlastné nervy a zdravie, ale tiež vzťah v domnení, že muž pochopí, keď sa na nejaký čas ocitne na druhej koľaji. Tak pár týždňov alebo mesiacov to možno skutočne je potreba, ale niekoľko rokov? To vážne nie.

9. Dbajte o seba

Na materstvo sa dá zviesť všeličo. Niektoré ženy tak ospravedlňujú aj to, že trávia deň vo vyťahaných teplákoch a tričku s fľakmi, a tiež to, že nechodia ku kaderníkovi a tak nejako o seba moc nedbajú, pretože to predsa nemá zmysel alebo je to moc zložité, drahé a tak ďalej. Výsledok? Zatrpknutá baba v teplákoch.

 

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku