Zobraziť přihlasovací formulár

Škovránok, alebo sova? A čo vlk, medveď lev alebo delfín? Chronotyp sa počíta!

  • Publikované:
Škovránok, alebo sova? A čo vlk, medveď lev alebo delfín? Chronotyp sa počíta!

Chronické únavy, depresie, málo energie, mrzutosť, ťažšie sústredenie? To všetko môže mať mnoho príčin, jednou z nich môže byť tiež nerešpektovanie vlastného chronotypu, teda vlastného biologického nastavenia, ktoré nám hovorí, kedy je pre nás najvhodnejšia doba na spánok a aktivitu. A zďaleka nejde len o škovránkov a sovy. Rozdelenie chronotypov môže byť oveľa podrobnejšie.

Už sme si asi všimli, že nie sme všetci rovnakí - ani keď dôjde na spánok alebo denné rytmy. Mávame inokedy hlad, inokedy sa nám chce spať, počas dňa zažívame inak útlmy a návaly energie. Jedno z možných vysvetlení pre to sú chronotypy, teda typológie toho, ako sú od prírody nastavené naše biologické funkcie a potreby.

Škovránok a sova

Najjednoduchšie rozdelenie, o ktorom sme už asi všetci počuli. Niekto ráno vstáva skoro, počas dopoludnia a skorého popoludnia je produktívny (niekedy si potrebuje po obede zdriemnuť), a logicky chodí skoro spať. Kým sovy ožívajú ešte len popoludní a večer, a to ako ich fyzická, tak mentálna aktivita.

Súčasná doba praje skôr ranným vtáčatám, teda škovránkom. Škola, práca a všetky dôležité aktivity začínajú ráno, a to v niektorých prípadoch až neskutočne skoro. Ak je náš chronotyp nastavený na neskoršiu aktivitu, je celkom dosť možné, že jeho vynútené nerešpektovanie môže viesť ku všetkým vyššie spomínaným ťažkostiam.

Ideálna doba na všetko

Ani s rozdelením škovránok a sova nemusíme byť spokojní. Nemusíme sa cítiť ako ani jedno, alebo raz tak, inokedy inak, jednoducho sa nemusíme identifikovať s ani jedným týmto typom. Podľa amerického klinického psychológa Michela J. Breusa existuje správna doba na všetko. Ak dostatočne preskúmate a spoznáte svoj chronotyp, zistíte, kedy je pre vás najlepšie:

  • Spať
  • Jesť
  • Venovať sa športu
  • Pracovať
  • Konzultovať svoje osobné problémy
  • Mať sex
  • Ako pracovať s metabolizmom
  • ...mnoho ďalšieho.

Aj keď každému priznáva individualitu, rozdelil chronotypy do štyroch kategórií.

Medveď. Je typ, ktorého spánkový režim kopíruje pohyb slnka. To znamená, že medvedi nemávajú problémy so zaspávaním, keď sú hore, sú naozaj čulí, akonáhle sa začne zmrákať, aktivita upadá. Sú produktívni, kým je svetlo.

Lev. Levy sa budia skoro a ráno sú energickí. Majú vodcovskú a energetickú povahu, kávu alebo iný stimulant potrebujú väčšinou až v čase obeda, pretože to sú za vrcholom svojej energie. Čo neurobia ráno a dopoludnia, to pravdepodobne neurobia vôbec.

Vlk. Vlci sú v časovom spektre na jeho najneskoršej časti. Ožívajú popoludní a večer, aj keď jeden z vrcholov produktivity majú aj okolo poludnia do približne druhej hodiny popoludní. Vlci žijú, keď sú ostatní v útlme. Tento chronotyp má vysokú koreláciu s introvertismom, takže vlci sú často umelci, spisovatelia alebo napríklad programátori.

Delfín. Delfíny nemajú spánkovú rutinu. Keď spia, tak sa často budia, často sú nevyspaní. Majú problémy so zaspávaním a majú sklony k úzkostiam a perfekcionizmu. Väčšinou sa vyznačujú nadštandardnou inteligenciou a prelietavou sústredenosťou, najviac práce odvedú od neskoršieho rána do skorého popoludnia.

Podľa tejto typológie si so svojím denným režimom môžete vyhrať a skúsiť ho upraviť tak, aby sa vám všetko robilo lepšie, a vy ste mali na všetko viac energie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku