Zobraziť přihlasovací formulár

Domáci krém na opaľovanie z kokosového oleja

  • Publikované:
Domáci krém na opaľovanie z kokosového oleja

Všetci si tak trochu lámeme hlavu s tým, ako je možné, že niektoré prírodné látky ochránia našu pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi. Vieme si predstaviť, že našu pokožku hydratujú, zvláčňujú, vyživujú... ale chránia pred UV žiarením? Aj keď sa to zdá podozrivé, mnoho prírodných látok obsahuje prirodzený SPF. Patrí medzi ne aj kokosový olej, aj keď jeho faktor je odhadovaný medzi číslami 2 a 8. A to rozhodne nestačí. Máme pre vás teda tip, ako si vyrobiť domáci krém na opaľovanie s oveľa vyšším faktorom. Čo všetko budeme potrebovať?

Ak nechceme riskovať vplyv chemických látok obsiahnutých v súčasnej kozmetike na našu pokožku (a boh vie, na čo všetko ešte), môžeme sa do toho pustiť sami - a kozmetiku si jednoducho vyrobiť.

Nasledujúci recept má základ v recepte z tejto stránky, ktorý sa stal doslova virálnym a rôzne jeho obmeny môžeme nájsť v každom kúte internetu. My sme ho pre vás vylepšili o pár možných ingrediencií, ktoré krému pridajú nielen na účinnosti, ale aj na zdravotných a wellness benefitoch.

Jednou z najväčších výhod prírodného opaľovacieho krému je, že nebráni prirodzenej syntéze vitamínu D v pokožke, keď ju vystavíme slnku. A vitamín D je dôležitejší, než sme si mysleli.

Potrebné ingrediencie:

  • 100 ml kokosového oleja
  • 100 ml bambuckého masla
  • 50 ml sezamového alebo jojobového oleja
  • 2 lyžičky granúl včelieho vosku
  • 1 - 2 lyžičky prášku oxidu zinočnatého
  • 1 lyžička oleja z malinových semienok

Voliteľné ingrediencie:

  • Mrkvový olej - spoločne s tým z malinových semienok má vysoký SPF faktor (obaja v rozmedzí 25 – 50).
  • Olivový olej - ten je pre našu krásu tiež vynikajúci, čo všetko zmôže, sa môžete dočítať tu. Môžeme ho dodať ako náhradu oleja kokosového.
  • Esenciálne oleje - nielen pre vôňu, ale tiež napríklad ako repelent. V takom prípade odporúčame použiť mätu. Vyhýbajte sa olejom z citrusov, pretože tie môžu u ľudí s citlivejšou pokožkou vystupňovať fototoxicitu.
  • Kapsule vitamínu E - ten je pre pokožku vyložený zázrak, antioxidant, ktorý nás ochráni pred voľnými radikálmi.

Ak budeme pridávať rôzne oleje, budeme musieť tiež laborovať s množstvom ostatných ingrediencií. Ak bude zmes príliš riedka, musíme pridať včelí vosk a/alebo bambucké maslo.

Postup:

V parnom kúpeli rozpustíme koksový olej, bambucké maslo, jojobový alebo sezamový olej a včelí vosk. Tieto granulky sa rozpustia ako posledné. Akonáhle sa tak stane, odstavíme nádobu z parného kúpeľa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pridáme oxid zinočnatý, ktorý zvyšuje výsledný SPF krému, navyše slúži ako ochrana pred UVA lúčmi (používame ten bez nano častíc!). Dobre premiešame a dáme asi na štvrť hodiny do chladničky. Zmes začne tuhnúť, ale stále bude dostatočne tekutá na to, aby sme ju vyšľahali. Po vybratí z chladničky začneme ručným šľahačom zmes šľahať. Postupne pridávame olej z malín, mrkvový olej, olej z kapsúl vitamínu E poprípade esenciálne oleje podľa nášho výberu. Pozor pri využití mrkvového oleja - nepoužívame olej z mrkvových semien, ale mrkvový olej, ktorý je menej koncentrovaný.

Šľaháme, kým nie je zmes nadýchaná. Uchovávame v chladničke v sklenenej, uzatvárateľnej nádobe. Včelí vosk okrem iného zaručí istú mieru vodeodolnosti, aj tak ale budeme musieť aplikáciu opakovať častejšie než u „normálneho“ krému. Rovnako tak nemôžeme ručiť za výsledný SPF faktor - pohybuje sa okolo 15, ale záleží na konkrétnom pomere užitých ingrediencií.

  • Tento krém nebráni opáleniu, naopak, napríklad kokosový olej tmavnutie pokožky priamo podporuje. Ak sa teda opaľujete za účelom farby, nebudete musieť na slniečku tráviť toľko času.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku