Zobraziť přihlasovací formulár

Banánový olej - viete, ako a prečo ho používať?

  • Publikované:
Banánový olej - viete, ako a prečo ho používať?

S rôznymi olejmi sa v poslednej dobe doslova roztrhlo metaforické vrece, niektoré sú už notoricky známe (aj ich využitie), niektoré ale stále ešte len objavujeme. A rovnako tak, ako musíme chvíľku hľadať, keď sa snažíme pre seba nájsť tú najvhodnejšiu kozmetiku, musíme sa rovnako tak zorientovať v ponuke tej prírodnej. Pretože každý máme pleť i vlasy unikátne, a tak potrebujeme nájsť aj ideálny olej. A ten banánový si môžete vyrobiť aj doma.

Banány máme spojené predovšetkým s ich chuťou a vôňou, je absolútne nezameniteľná. Málokoho z nás by však napadlo, že sa z nich dá pripraviť a následne používať skvelý olej. A áno, môžeme ho užívať aj vnútorne, my sa dnes ale budeme baviť o tom, aké účinky má na našu pleť a vlasy.

Banánový olej využívame predovšetkým pre jeho koncentráciu isoamyl acetátu. To je látka, fermentačný ester - vonný alkohol, ktorý má onú špecifickú vôňu a je hojne vyrábaný synteticky. My sa ale budeme baviť o tom prírodnom. Spoločne s vitamínom C a B a ďalšími antioxidantmi tvorí unikátnu kombináciu najmä pre suchú pokožku.

Pre koho je banánový olej vhodný?

Najmä pre tých, ktorí bojujú so suchou pokožkou a lupinami. Banánový olej totiž vyživuje a hydratuje pokožku po veľmi dlhú dobu, upokojuje ju a zjemňuje. Má tiež anti-aging vlastnosti, pôsobí proti ekzémom a podráždeniu pokožky, je vhodný na jazvy a strie alebo začervenanie.

  • Zjemňuje suchú pokožku a necháva ju dlho hydratovanú.
  • Pôsobí proti voľným radikálom a teda proti predčasnému starnutiu pleti.
  • Podporuje prúdenie krvi, pomáha tak s hojením jaziev a odznením začervenania.
  • Pôsobí ako prevencia vzniku lupín.
  • Dodáva vlasom potrebnú výživu, podporuje ich rast.
  • Redukuje mastnú pleť aj vlasy, dodáva pokožke dostatok prirodzenej hydratácie a ochrany, takže nie je toľko nútená tvoriť nadbytočný maz.
  • Môžete ho použiť na suché končeky vlasov ako bezoplachovú starostlivosť alebo miesto kondicionéru.

Ako si ho vyrobiť doma

Samozrejme, moc oleja z banánu nevytlačíme. Ide o to, že látky v banáne, respektíve jeho šupkách, do seba vedia nasať olej iný, ktorý využijeme ako nosič. Budeme teda potrebovať:

  • Šupky zo 4 banánov (v bio kvalite, zrelé)
  • 4 lyžice mandľového alebo olivového oleja (my preferujeme ten mandľový, pretože je redší, takže lepšie vstrebateľný, a dobre ho znáša viac typov pleti)

Najemno nakrájajte banánové šupky a vložte ich do pevného vrecka a rozdrvte ich čo najpoctivejšie. Môžete použiť paličku na mäso alebo valček, poprípade čokoľvek iné. Takto až najemno rozdrvené šupky preložíme do sklenenej nádoby, ktorú je možné hermeticky uzavrieť. Pridáme mandľový olej a necháme stáť ideálne na slnečnom mieste dva až tri dni. Čo najčastejšie zmes pretrepávame, pokojne čo dve hodiny. Po uplynutí tejto doby olej zlejeme do inej sklenenej nádoby a skladujeme na tmavom a suchom mieste.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku