Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vyzerá úprimné ospravedlnenie

  • Publikované:
Ako vyzerá úprimné ospravedlnenie

Slovko „prepáč“ hovoríme pomerne často, niektorí z nás aj častejšie, než je potrebné. Hodí sa, keď niekomu stúpneme na nohu alebo ho buchneme lakťom v električke, ale sú situácie, kedy je to proste málo. Z „prepáč“ sa stalo skoro citoslovce, bez konkrétneho významu. Ako mu ho dáme? A ako spoznáme, že ten, kto sa nám ospravedlňuje, to myslí vážne?

Nie nadarmo sa hovorí, že najlepším ospravedlnením je zmena správania. Samozrejme, že sa snažíme kolegu kávou nepoliať, ale keď dôjde na hlbšie záležitosti, musíme mať premyslené, čo vlastne to naše „prepáč“ znamená.

Najťažšou časťou každého ospravedlnenia je odhodlanie ho urobiť. Pretože to znamená uvedomiť si a priznať chybu, a to nerobíme veľmi radi. Potom sa musíme človeku, ktorému ospravedlnenie dlhujeme, postaviť čelom a reálne ho formulovať. No a potom... čakáme na reakciu.

Aby bolo ospravedlnenie úprimné a malo nejaký účinok, musí vyriešiť situáciu, kvôli ktorej musí byť vyslovené. Preto by malo obsahovať tri časti. Každú z nich všetci tak nejako cítime, keď sa potrebujeme ospravedlniť. Alebo cítime väčšinou ich nedostatok, keď sa niekto ospravedlňuje nám.

Prečo sa ospravedlňujeme. Je potrebné špecifikovať, za čo sa vlastne ospravedlňujeme. Zo života vieme, že väčšina problémov je komplexných a väčšinou nejde len o jednu jedinú vec. A keď máme problémy s partnerom, rodinou, kolegami alebo kýmkoľvek iným, neospravedlňujeme sa za celú konverzáciu, za všetky svoje názory, ale iba za to, v čom sme nemali pravdu, čo bolo povedané ubližujúcim spôsobom alebo inak narušilo dynamiku vzťahu. Takže sa ospravedlňujeme za to, že sme nestihli niečí oslavu narodenín, že sme niekomu nepovedali o niečom dôležitom a malo to následky, že sme niečo v práci odovzdali o toľko a toľko dní neskôr, a tak ďalej.

Pretože. Táto časť ospravedlnenia vysvetľuje, prečo cítime potrebu sa ospravedlniť. Nie samotnú udalosť, ale popíšeme reakciu, ktorá „nemala nastať“. Pretože viem, že tí na tom záležalo, pretože som ti skazil/a deň, pretože som ti ublížil/a, pretože viem, že si moje podklady potreboval pre spracovanie rozpočtu... však vy viete, čo tam dosadiť.

A. Tu sa dostávame k vyššie uvedenej zmene správania, respektíve jej prísľubu. A rozhodne s tebou každú ďalšiu príležitosť oslávim. A nabudúce budem dodržiavať termíny (alebo sa o to snažiť svedomitejšie).

Spôsobiť niekomu ujmu akéhokoľvek charakteru je ťažké pre obe strany, obzvlášť keď medzi nimi funguje vzťah na osobnej úrovni. Svojim milovaným nechceme ubližovať, rovnako tak chceme vedieť, či ten, kto ublížil nám, ľutuje naozaj, alebo jeho „prepáč“ znamená len snahu upokojiť, nie vyriešiť situáciu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku