Zobraziť přihlasovací formulár

II. Syndróm polycystických vaječníkov: čo pre seba môžeme urobiť?

  • Publikované:
II. Syndróm polycystických vaječníkov: čo pre seba môžeme urobiť?

Tento syndróm postihuje podľa odhadov päť až dvadsať percent žien v produktívnom veku. Stojí za nedokonalosťami vzhľadu, ale aj za oveľa vážnejšími ochoreniami. Hrozí kvôli nemu zvýšené riziko cukrovky druhého typu, ochorenia srdca a ciev, depresívnych a úzkostných stavov a tak ďalej. Predovšetkým je ale PCOS spojený s príčinami problémov s počatím, tehotenstvom aj následnou starostlivosťou o dieťa. Ako si môžeme pomôcť sami? Čo všetko môžeme urobiť, keď máme podozrenie a alebo už rovno diagnózu?

Najdôležitejšie fakty o syndróme polycystických vaječníkov sme zhrnuli v predchádzajúcom článku. Dnes sa budeme venovať tomu, čo môžeme robiť sami - okrem toho, že budeme dodržiavať prípadnú liečbu.

PCOS ovplyvňuje naše hormóny vrátane inzulínu, takže je potrebné to vziať naozaj od podlahy.

Zmena stravovania. A nejde len o úpravu hmotnosti, aj keď k tomu sa tiež dostaneme. Je potrebné dostať pod kontrolu našu hladinu cukru v krvi, takže by sme sa mali sústrediť na stravu bohatú na bielkoviny a obmedziť potraviny s vysokým glykemickým indexom, obmedziť cukry. Avšak bez cukrov sa nezaobídeme, tak ich musíme starostlivo vyberať a pre zaistenie stabilnej hladiny cukru v krvi ich konzumácii rozložiť pekne do celého dňa. Ďalej by sme sa mali vyhýbať živočíšnym tukom, ale zase čo najviac zvýšiť príjem vlákniny.

Redukcia stresu. A to zvlášť, ak sa snažíme o bábätko. Stres a naše hormóny sú veľkí nepriatelia, navyše stres môže okrem hormonálnej hladiny sekundárne ovplyvniť naše chuti do jedla, spánok a tak ďalej. Proste zdravý nie je a so syndrómom polycystických vaječníkov už vôbec nie.

Pozor na drogériu. V našom okolí sa vyskytujú látky, ktoré majú vplyv na naše hormóny či už tým, že ovplyvňujú ich produkciu, uvoľnenie, transport, metabolizmus alebo odbúravanie. Mali by sme sa snažiť o čo najčistejšie prostredie - vyvarovať sa napríklad kozmetike alebo potravinám s estrogénom (napríklad sója), niektoré čistiace prostriedky alebo pesticídy v potravinách. Ak bol niekedy čas začať žiť aspoň trošku „eko“, tak je to teraz.

Zdravo znižovať váhu. Schudnúť je v prípade PCOS viac ako odporúčané (ak teda trpíte nadváhou). Zvýšite tak svoje šance na otehotnenie, a to významne. Upraví sa menštruačný cyklus, môže sa naštartovať ovulácia, ale tiež sa zlepší naša tolerancia glukózy. Avšak sústreďte sa na spôsob, akým chcete schudnúť. Drastické diéty a nadmerné cvičenie sú v tomto prípade kontraproduktívne. Hlavne zdravo!

Akupunktúra. Existujú alternatívne metódy liečby PCOS, najmä akupunktúra slávi veľké úspechy. Existujú metódy, ako vďaka akupunktúre stimulovať prekrvenie vaječníkov, redukovať počet cýst a tak ďalej. Ak ste zástancami menej tradičných metód, akupunktúra môže byť rozhodne dobrou voľbou.

Nezabúdajte sa vyspať. Zdravý spánok a odpočinutý organizmus znamená kde čo, ale rozhodne požehnanie pre naše hormóny i psychiku. Takže sedem až deväť hodín denne, povinne.

Cvičiť. Aspoň tých obligátnych 30 minút denne. Ide nám nielen o znižovanie váhy, ale aj o prirodzenú únavu tela, lepší spánok, zlepšovanie kardiovaskulárneho systému, čo môže pomôcť ako prevencia prípadných následných problémov.

Inozitol. A doplnky stravy s ním, prípadne v prírodnej forme. Že ste o tomto vitamíne skupiny B ešte nepočuli? Vitamín B8 (niekedy uvádzaný ako B9) je takou popoluškou celej béčkovej skupiny. Avšak pre ženy s PCOS je doslova požehnaním. Je odporúčaný pri diabete druhého typu, ale tiež napríklad ako doplnok stravy pri chemoterapiách alebo pre svoj upokojujúci efekt. Nás bude ale tiež zaujímať jeho vplyv na hospodárenie s energiami a metabolizmus tukov. Celkovo je podávanie inozitolu doporučované ľuďom so zlými životnými návykmi, čo sa nás nutne nemusí týkať, ale rozhodne máme aspoň trošku maslo na hlave.

Najväčší prirodzený výskyt inozitolu je v hrozne, sóji, grapefruitoch (na toto ovocie ale pozor!), v mäse, mlieku a celozrnných potravinách. Jeho potrebu zvyšuje konzumácia alkoholu a kávy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku