Zobraziť přihlasovací formulár

Koronavírus: Zatvorené školy! Kam s deťmi? Radšej nie k babičkám.

  • Publikované:
Koronavírus: Zatvorené školy! Kam s deťmi? Radšej nie k babičkám.

Kvôli šíreniu koronavírusovej infekcie sú zatvorené školy od základných až po vysoké. Vláda zároveň chce, aby ľudia chodili do práce, čo môže byť pre niektorých rodičov ťažké. Bolo by pritom chybou dať deti k starým rodičom, pretože seniorov prípadná nákaza ohrozuje najviac. Prinášame odpovede na otázky, ktoré si teraz pravdepodobne dávate rovnako ako tisíce ďalších matiek a otcov v podobnej situácii.

1. Má zmysel zatvárať školy, keď chorých nie je zase toľko?

Áno, skúsenosti z krajín, ako je Južná Kórea alebo Taliansko ukazujú, že má zmysel snažiť sa postup epidémie spomaliť skôr, než sa choroba začne šíriť nekontrolovateľnou rýchlosťou. Preto má zmysel aj zatvorenie kín, divadiel a podobne. Je samozrejme otázkou, či to bude stačiť, keď sa napríklad nezatvoria obchodné centrá či MHD.

2. Prečo sa teda nákupné centrá a MHD nezatvoria tiež?

Podľa vysvetlení hygienikov tam nie je riziko nákazy tak vysoké, pretože tam nezostávajú rovnaké väčšie skupiny ľudí dlho pohromade. Práve v takom prípade je riziko prenosu koronavírusu najvyššie. V nákupných centrách či doprave sa ľudia vidia len krátko a míňajú sa. Aj tak má samozrejme zmysel dbať na hygienické opatrenia a cesty či nákupy obmedziť.

3. Ako to, že sa nezatvoria tiež materské škôlky?

Vláda to vysvetlila tým, že ide o relatívne malé kolektívy, tým pádom by nemalo toľko hroziť šírenie nákazy. Ďalším možným dôvodom môže byť, že školáci už, až na tých najmladších, môžu byť doma sami, na rozdiel od predškolákov, ktorí by museli napríklad k starým rodičom. A to sa rozhodne nedá odporučiť.

4. Prečo by deti nemali strážiť prarodičia?

Pretože seniori patria všeobecne k tým, ktorých nákaza koronavírusom ohrozuje najviac, choroba u nich máva ťažší priebeh a môže pre nich byť fatálna. U detí naopak môže prebiehať bezpríznakovo alebo len ako ľahké prechladnutie, čo môže byť mätúce - ale dieťa ľahko nakazí ostatných ľudí, zvlášť pri celodennom kontakte.

5. Zaplatí mi zamestnávateľ, keď zostanem s deťmi doma?

Áno, ale záleží na tom, akú vykonávate prácu a či ju napríklad môžete robiť na home office a brať tak plnú mzdu. Inou možnosťou je čerpanie dovolenky.

Na podobné situácie však myslí aj zákon práve pre prípady mimoriadnych situácií, ako je táto. U detí mladších ako 10 rokov - možno využiť štatút ošetrovného – nemocenská dávka (vypláca Slovenská poisťovňa) vo výške 55% denného vymeriavacieho základu od prvého dňa po dobu 10 dní.

6. Akým spôsobom sa choroba prenáša?

Hlavným spôsobom prenosu zostáva prenos kvapôčkami alebo tým, že siahneme napríklad na špinavé madlo, kam niekto kýchol, a vírus si prenesieme na tvár, do úst či oka. Preto zostáva základom umývanie rúk, nesahanie si do tváre, vyhýbanie sa miestam, kde je viac ľudí a vyhýbanie sa ľuďom, ktorí majú nejakú respiračnú chorobu a kýchajú alebo kašlú, bezpečná vzdialenosť sú dva metre.

Inkubačná doba je dva až štrnásť dní, obvykle okolo piatich dní. Nákaza sa prejavuje horúčkou, kašľom, zimnicou, bolesťou kĺbov a svalovou únavou. Nádcha nepatrí k prejavom tejto koronavírusovej infekcie.

 

Čo si o koronavíruse a opatreniach myslíte Vy? Poďte diskutovať tu!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku