Zobraziť přihlasovací formulár

Najlepšie ázijské tipy pre bezchybnú pleť

  • Publikované:
Najlepšie ázijské tipy pre bezchybnú pleť

Nie je kultúra, ako kultúra. Každá vyniká medzi ostatnými niečím, čo jej tie ostatné môžu závidieť. Keď si odmyslíme ostatné prínosy, tradícia starostlivosti o pleť je niečo, čím by sme sa rozhodne mohli inšpirovať aj u nás. Bezchybná, zdravá, pevná, pružná a mladistvosťou žiariaca pleť je predsa snom každej ženy, tak prečo si nenechať poradiť od tých, ktoré toto majstrovstvo ovládli? Poďme sa pozrieť na niekoľko základných a zásadných tipov.

Filozofia krásy

Ázijské (a predovšetkým kórejská) kultúry veria, že vonkajšia krása je odrazom vnútornej harmónie. Vystresovaná myseľ, nikdy nemôže podporiť krásu našej tváre. Kľud, mier a pokoj v duši sú základom pre krásu. Rovnako tak nie je pokoj mysle dostačujúci, ak telo trpí fyzickým utrpením. Každá choroba, zranenie, ale tiež napríklad únava alebo alergie, to všetko musíme včas rozpoznať, podchytiť a vyliečiť. Krása je celkové vyžarovanie, nie len to, čo je vidieť. Ale tiež to, čo je cítiť, čo z nás ostatní môžu vnímať.

Základy

  • Asi ste si všimli, že základom ázijskej krásy je biela pleť. Teda neopálená, nepoškodená slnečnými lúčmi. Aj keď to v našich podmienkach nie je tak úplne obvyklé, je ochrana pred slnečným žiarením základom všetkého. Dnešné make-upy, ak ich používame, majú vlastnú UV ochranu, tvár ale nie je to jediné, o čo by sme sa mali starať. Sú to tiež ruky a dekolt.
  • Telo plné toxínov nemôže byť z najkrajších. Aj keď je receptov na detoxikáciu k nájdeniu naozaj veľa, je jedna vec, ktorú môžeme a mali by sme robiť každý deň. A to je predovšetkým dodržiavať pitný režim. Žiadne sladené limonády, džúsy, nič umelé. Len dosť vody.
  • Čo môžeme zvládnuť pomocou prírodných preparátov, na to nepotrebujeme chémiu. Často sa totiž dostaneme do začarovaného kruhu, kedy nám umelá kozmetika síce pomáha, ale navykne našu pleť na niečo, čo jej nie je úplne vlastné, a keď ju prestaneme používať, úpadok je rýchlejší a väčší. A často sa kozmetické prípravky len snažia kopírovať to, čo príroda dávno vymyslela. 

Pokročilé

  • Na tvár a jej očistu je ideálna konjaková špongia, ktorá je k pokožke veľmi šetrná, ale odvedie svoju prácu - vykonáva jemný peeling a pleť bez zvyšku čistí.
  • Dajte si načas. Ak aplikujete na tvár, dekolt alebo ruky vyživujúcu starostlivosť, skúste pravidlo 4-2-4. Na vyčistenú pleť naneste hydrofilný olej a jemne ho do pokožky vklepávajte 4 minúty. Potom 2 minúty masírujte pleť čistiacim krémom a posledné 4 minúty umývajte tvár vlažnou vodou. Aj keď sa to zdá zbytočne dlhé, v tomto prípade sa trpezlivosť oplatí.
  • Vklepávať, nie krúžiť. Akýkoľvek produkt by sme mali do pokožky vpravovať jemným vklepkávaním, ktoré pleť prekrví a zlepší tak vstrebávanie účinných látok viac, než ťahy.
  • Ryžová voda. Pravidelne oplachujte tvár vodou, v ktorej ste varili ryžu. Ale o tomto japonskom triku pre dokonalú krásu si môžete viac prečítať tu.
  • Mäta a zelený čaj. Tieto ingrediencie by sme mali zaradiť do našej rutiny čo najviac. Sú totiž pre pleť úplne ideálne, energizujúce a podporujúce jej regeneráciu. Môžeme ich nájsť v rôznych maskách, olejoch, krémoch, emulziách... ale na pamäti by sme mali mať, že čím prírodnejšie, tým lepšie.
  • Pena. Ak môžeme, mali by sme z každého produktu, z ktorého to ide, urobiť penu ešte skôr, než ho nanesieme na tvár. Tu hovoríme predovšetkým o čistiacich emulziách, krémoch alebo mydlách. Pena je k pleti nielen šetrnejšia, je ale aj účinnejšia - lepšie prenikne do pokožky.
  • Oleje, oleje, oleje. Každá pleť si nájde ten svoj, ktorý jej najviac vyhovuje. Arganový, opunciový, z hroznových semienok, mandľový, kokosový, rozmarínový... Na líca, telo i vlasy. Oleje sú pokožke oveľa viac vlastné než krémy, a keď si dáte tú prácu a vyskúšate, ktorý vám najviac vyhovuje, vaša pokožka vám poďakuje.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku