Zobraziť přihlasovací formulár

Ílové masky pre každú pleť (a vlasy!)

  • Publikované:
Ílové masky pre každú pleť (a vlasy!)

Íl je veľmi hodnotná zložka starostlivosti o našu krásu, ktorá sa stále relatívne márne hlási o slovo. A pritom je tak skvelá na využitie pri starostlivosti o pleť a pokožku hlavy. Íl obsahuje toľko minerálov, že sa o tom množstvu iných prímesí ani nezdá, má schopnosť odmasťovať pokožku (dobre, pravda, niekedy až moc), dodávať jej potrebnú výživu. Ale čo viac! Je to ideálna prímes do DIY starostlivosti o pokožku. Pretože si priamo hovorí o kombinovanie. S čím všetkým a prečo?

O íle sme možno naposledy počuli na základnej škole, kedy sme sa učili druhy pôdy. Íl sa ale využíva aj v kozmetike a nie je jediný dôvod, prečo by sme ho nemali mať doma. Najskôr si ale musíme urobiť poriadok v tom, aké íly sú vlastne k dostaniu a na čo sa hodia (nebudeme sa zmieňovať o izolačných a spojivových vlastnostiach, keramike, výrobe ceruziek alebo žiaruvzdornej ochrane. To patrí rozhodne inam.)

Môžeme hovoriť o íle zelenom, ružovom (alebo bielom) a červenom. Farby sú spôsobené inými formami železa, ktoré je v tom či onom íle prítomné. Zelený íl, ktorý je asi najznámejší, má čistiace a hlavne absorpčné vlastnosti, ktoré z pleti vytiahnu aj to, čo tam nie je. Preto je vhodný predovšetkým pre mastnú pleť, ale normálnu, suchú alebo akokoľvek citlivú môže príliš vysušiť alebo dokonca podráždiť.

  • Íl všeobecne má vynikajúce antibakteriálne vlastnosti, preto sa hodí aj pre aknóznu pleť.

Ďalej potom máme íly biele až ružové, ktoré sú menej agresívne a sú teda vhodné pre citlivejšie typy pleti. Najšetrnejším ílom je pravdepodobne ten marocký, červený, známy pod názvom „Rhassoul“. Ten sa hodí pre citlivú pleť, nepotrebuje takmer žiadne prímesi, uvoľňuje póry, pleť čistí, ale nevysušuje.

  • Marocký íl sa skvele hodí ako alternatíva k šampónom. Vytvoríme z neho a z vody redšiu kašičku, ideálne ešte pridáme pár kvapiek arganového oleja. Nanesieme na mokré vlasy, ale pozor - iba ku korienkom! Dĺžkam bude úplne stačiť kontakt s ílom, keď ho budeme zmývať. Pri korienkoch necháme pôsobiť maximálne päť minút, stačí aj menej, a zmyjeme. Íl je potreba z vlasov dôkladne vymyť, inak budú matné a veľmi nepoddajné.

Masky pre mladistvú pleť

Vďaka svojim čistiacim a vyživujúcim vlastnostiam sa íl hodí ako samostatná maska na tvár, ešte možno trošku lepšie je ale ako základ. Pretože k nemu môžeme pridávať prímesi, ktoré skvele dopĺňajú jeho schopnosť otvárať a čistiť póry o vyživujúce a revitalizačné zložky.

  • Íl + zelený čaj. Miesto, aby sme nechali íl nasiaknuť vodou, necháme ho jednoducho nasiaknuť vychladnutým, silným zeleným čajom. Zelený čaj detoxikuje a energizuje našu pleť, dodáva toľko potrebné antioxidanty.
  • Íl + mletá káva + jablčný ocot. (+ pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja). Kávová usadenina má mnoho využití, jedným z nich je exfoliácia pleti. Jablčný ocot je tiež taký malý zázrak, takže zmiešame tieto ingrediencie, nanesieme na tvár a po niekoľkých minútach (akonáhle maska zaschne, môžeme ju zmyť) budeme mať pleť rozžiarenú a zbavenú všetkých baktérií. Preto sa táto maska hodí aj pre aknóznu pleť.
  • Íl + med. A samozrejme troška vlažnej vody na spojenie. Táto maska bojuje proti podráždeniu, akné, vráskam a všetkému dohromady.
  • Íl + avokádo. Roztlačte polku avokáda, pridajte lyžičku ílu a prípadne pár kvapiek esenciálneho oleja podľa výberu a čakajte zázraky. Avokádo dodá potrebné oleje, výživu a vitamíny, maska zanechá pleť hebkú a vyživenú.
  • Íl + aktívne uhlie + tea tree olej. Zmiešaním týchto troch ingrediencií (a trošky vody) získate pravdepodobne tú najintenzívnejšie čistiacu masku na svete. Skvele sa hodí na pleť, ktorá trpí na čierne bodky a upchaté póry, energizuje a čistí bez toho, aby pleť nadbytočne vysušovala. Aké sú pre a proti aktívneho uhlia, sa môžete dočítať v našom minulom článku.
  • Íl + biely jogurt. Zmiešajte lyžičku bieleho gréckeho jogurtu, lyžičku vlažnej vody a dve lyžičky ílu, a pripravíte tak tú najúčinnejšiu anti-age masku pre našu pleť. Jogurt dodá potrebné lipidy a zdravé baktérie, ktoré budú prispievať k boju proti drobným vráskam a strate pevnosti pleti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku