Zobraziť přihlasovací formulár

Otázky, na ktoré sa pýtať ostatných, ale aj sami seba

  • Publikované:
Otázky, na ktoré sa pýtať ostatných, ale aj sami seba

Poznáte to. Zoznámite sa s niekým novým. Má potenciál byť vaším priateľom, partnerom, kamarátom. Alebo už niekoho poznáte a chcete sa o ňom dozvedieť viac. Existujú otázky, ktorých zodpovedanie vám toho o človeku povie oveľa viac, než aká je jeho obľúbená reštaurácia a čo ho trápi v práci. A tie otázky sú prefíkané, hoci niekedy banálne, niekedy filozofické, niekedy spomienkové... všetky ale majú v rozhovore svoje miesto.

Ako prvé by sme si na nasledujúce otázky mali odpovedať sami sebe. Dozvieme sa tak veľa nových vecí o tom, ako sa pozeráme na svet, čo považujeme za dôležité, čo v nás utkvelo, čo by sme si priali. A to nie je zlé, no nie?

Čo si v živote skúsil a už to nikdy nezopakuješ?“ Pracovnú pozíciu? Školu? Drogy? Nejaký šport alebo inú aktivitu? Alebo niečo úplne iné? A prečo si sa vlastne odhodlal to skúšať, čo ťa k tomu viedlo? Zaujímavá vec na preskúmanie.

Aký máš najdivnejší zvyk?“ A všimnite si, že otázka nie je položená „či“, ale „aký“. Pretože každý máme svoje malé zvláštnosti. A tie bývajú na nás to najkrajšie, čím sme výnimoční. Aj keď si to možno ani neuvedomujeme a odpovedať na túto otázku môže byť veľmi ťažké. Pretože čo je naše, to považujeme za normálne.

Kto je tvoj najlepší priateľ?“ Sme takí, akých máme priateľov. O tom sme už písali (tu). A náš spôsob hodnotenia vzťahov s ostatnými je vlastne to, čo do nich vchádza z nás. Je odpoveď „neviem“? Alebo „je ich viac“? Alebo „toto je môj najdávnejší priateľ, ale toto najlepší“? Všetko má svoju výpovednú hodnotu.

Keby si na svojej minulosti mohol jednu vec zmeniť, čo by to bolo?“ Zaujímavá téma. Dozvieme sa pravdepodobne o najväčšej životnej lekcii, aká bola človeku, ktorého sa pýtame, daná.

Z čoho máš najväčší strach?“ A tá škála môže byť obrovská - od pavúkov po samotu, cez stratu milovaných po peniaze. A dosť záleží na tom, ako sa nám druhý otvorí, niektoré obavy môžu byť veľmi citlivé.

Keby si sa mohol rozhodnúť, na akom mieste by si žil najradšej?“ Nepýtame sa na dovolenku, pýtame sa na život. Preto by mala byť odpoveď premyslenejšia- a na doplňujúcu otázku „A prečo?“ By mali prísť tiež veľmi zaujímavé odpovede.

Bol by si radšej milovaný, alebo mal veľa peňazí?“ Je vám odpoveď na túto otázku jasná? Mnohým ľuďom nie. A diskusia nad témou sa môže vyvinúť v niečo s naozaj veľkou výpovednou hodnotou.

Aká je najkrajšia spomienka z tvojho detstva?“ Automaticky sa dozviete, k čomu váš náprotivok tiahne a tiahnuť vždy bude. Je pekné vedieť, čo v ňom vyvoláva maximálne pozitívne pocity.

Išiel by si na rande sám so sebou?“ Zaujímavá predstava. Keby som bola muž, chcela by som sa? A keby som bol žena, čo by ma na mne lákalo? Ak je odpoveď „Nie“, my by sme si mali automaticky položiť otázku - „A prečo by som to mal/a robiť ja?“

Čo by si na sebe zmenil? V povahe, vo vzhľade...?“ Ak je odpoveď „Nič“, narazili ste buď na najšťastnejšieho človeka na svete, alebo na narcisa. Alebo na niekoho, kto prešiel dlhú cestu sebapoznania, sebavylepšovania a s tým, čo zmeniť nemohol, sa musel zmieriť.

Kto ťa v živote najviac ovplyvnil?“ Ak človek nájde odpoveď na túto otázku v pozitívnom slova zmysle, asi nám predloží osobu, ktorej by sa chcel čo najviac podobať. A my budeme vedieť, kam v živote smeruje.

Ste si s rodinou blízki?“ Vzťahy s rodinou sú niekedy chmúrna, vždy ale podstatná kapitola. Je to niečo, k čomu sa v núdzi najvyššej vraciame, pričom tieto modely opakujeme. Ale v každom prípade je strašne dôležité vedieť, čo a ako sa v rodinách má, čo považujeme za normálne, za štandardné správanie, ale i napríklad oslovovanie alebo spoločne trávený čas.

Ktorý film/kniha/umelecké dielo ťa nejako ovplyvnilo?“ Okrem toho, že si urobíme prehľad v preferenciách druhej strany, môžeme nájsť veľa spoločného a veľa nového spoločne objaviť. A potom by sme si tie diela mohli vymeniť a skúsiť pochopiť, čo na nich ten druhý má.

  • Odpoveď na každú položenú otázku (nielen na tie vymenované) je pre nás obohatením. Či už si na ne odpovieme sami, alebo sa nám otvorí niekto iný. A otázky, nad ktorými musíme popremýšľať, hĺbať nad nimi, sú skvelé v tom, že nám pomáhajú utriediť si myšlienky aj priority sami v sebe.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku