Zobraziť přihlasovací formulár

Zaručené babské triky, ako zatočiť s kašľom. Vyskúšajte ich tiež!

Zaručené babské triky, ako zatočiť s kašľom. Vyskúšajte ich tiež!

Úporné záchvaty kašľa dokážu poriadne znepríjemniť život. Nie sú príjemné dospelým, nieto deťom. A nezáleží na tom, či ide o kašeľ vlhký alebo ten dráždivý suchý. Naše babičky ale vedeli, ako si s ním poradiť. Preto skôr, než vyrazíte do lekárne, vyskúšajte ich osvedčené rady.

Kašeľ a nádcha nie sú dôvodom, prečo s dieťaťom hneď chodiť k lekárovi. Je totiž veľká pravdepodobnosť, že z nabitej čakárne odídete domov s ešte horšou chorobou, než s ktorou ste tam prišli. Riešením je domáca liečba. Voľnopredajných prípravkov na boj s kašľom sú stovky. V každej lekárni vám preškolení odborníci ochotne poradia a vy budete odchádzať o pár stoviek ľahší. Naše babičky si ale s kašľom vedeli poradiť len s tým, čo mali bežne doma. A ich recepty fungujú aj dnes, len sa na ne tak trochu zabudlo. Vyskúšajte ich, až vaša ratolesť nabudúce začne kašlať.

Stavte na cibuľu

Nájdete ju v každej kuchyni. Nezaobíde sa bez nej žiadna kuchárka. „Obyčajná“ cibuľa je ale doslova zázračnou zeleninou. Je nabitá zdraviu prospešnými látkami, z ktorých tou najdôležitejšou je alicín, ktorý má na svedomí jej výrazne štipľavé arómu. Ten pôsobí silno antibakteriálne a má aj výrazné protiplesňové účinky. Cibuľa je tak po stáročia uznávaným prírodným antibiotikom a ideálnym liekom pri boji s infekciami horných dýchacích ciest, funguje totiž aj ako podporný prostriedok na vykašliavanie a rozpúšťanie hlienov. Spôsobov, ako ju využiť u detí pri liečbe kašľa, je hneď niekoľko. Tým najznámejším je cibuľový čaj, ktorý sa popíja trikrát až štyrikrát denne.

Druhým je potom cibuľa s medom. Sirup, ktorý vznikne, keď cibuľa pustí šťavu, sa deťom podáva na lyžičke pokojne niekoľkokrát denne. Liečivá je tiež inhalácie cibuľových výparov.

Vytlačenú šťavu sa odporúča inhalovať niekoľkokrát denne po dobu troch minút. Cibuľu nakrájajte nadrobno, dieťaťu prikryte hlavu uterákom a nechajte ho výpary vdychovať

Využite med

Med sa v zime do čaju nepridával len kvôli jeho chuti. Je totiž jedným z najsilnejších prírodných antibiotík. Jeho účinky poznali už starovekí Egypťania. Okrem toho, že posilňuje obranyschopnosť organizmu, pomáha tiež pri silnom kašli. Podmienkou však je, že musí ísť o med kvalitný, najlepšie od prevereného včelára. Podávať ho deťom môžete po lyžičkách samotný, zmiešať ho ale môžete aj s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, nastrúhaným zázvorom, vyššie spomínanou cibuľou alebo cesnakom.

Urobte sirup z mrkvy

Aj keď vás to zrejme prekvapí, liečivý sirup na vykašliavanie môžete pripraviť aj z mrkvy. Potrebovať budete len pol litra čerstvo vylisovanej mrkvovej šťavy a päť čajových lyžičiek medu na osladenie. Všetko pozvoľna varte tak dlho, kým zmes nezhustne a konzistenciou bude pripomínať sirup. Ten nalejte do fľaše a podávajte deťom po lyžičkách niekoľkokrát denne. Uvidíte, že si ho vďaka sladkej chuti zamilujú

Využite ingrediencie z chladničky

Na utlmenie dráždivého suchého kašľa a upokojenie podráždených dýchacích ciest skvele funguje aj nápoj pripravený z teplého mlieka so zašľahaným žĺtkom, polievkovou lyžicou masla a lyžicou medu. Nezabudnite ale, že ak pridávate do akéhokoľvek teplého nápoja med, je dôležité, aby nebol teplejší, než 40 stupňov, aby ste neprišli o všetky cenné látky.

Skúste bylinky

Veľmi účinná na kašeľ a nádchu je tiež teplá inhalácia zmesi troch obvyklých bylín. Stavte na ňu pri chronických zápaloch dolných dýchacích ciest, kedy je predovšetkým potrebné skvapalniť sekrét, ktorý je v prieduškách. Zmes pripravíte ľahko. Zmiešajte 30 gramov tymiánovej vňate, 30 gramov harmančeka a 40 g listov pamajoránu. Do litra horúcej vody vmiešajte tri polievkové lyžice zmesi, následne zakryte dieťaťu hlavu a hornú časť tela osuškou a nechajte ho desať minút vdychovať pary striedavo nosom a ústami. Dôležité je po inhalácii zostať v teplej miestnosti a vyhýbať sa prievanu. Inhalačnú kúru robte trikrát denne po dobu siedmich dní.

Ak dieťa inhalovať nezvládne, pripravte mu čaj z podbeľa. Ten uľahčuje vykašliavanie a tlmí zápal. Určený je na suchý kašeľ. Sušený podbeľ kúpite v každej lekárni, najlepšie je ale samozrejme ten vlastnoručne nazbieraný. Nemenej účinný je aj čaj z majoránky, ktorú určite máte medzi korením. Stačí čajovú lyžičku sušenej majoránky zaliať štvrť litrom studenej vody a priviesť k varu. Následne kastról odstavte a bylinu nechajte lúhovať približne štvrť hodiny. Potom už len prelejte cez sitko, oslaďte najlepšie medom, pridajte trošku citrónovej šťavy a nechajte deti popíjať po dúškoch niekoľkokrát denne. Na oba druhy kašľa je vhodný tiež čaj z divozelu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

LusGo 19. 2. 2020, 15:14
Super tipy a rady, dakujem. U nás je tiež kašeľ na programe číslo nie. Najskor deti, potom dospelí a stále dokola. Príčinou bol aj suchý vzduch, čo málokto rieši a vobec registruje, že v prekúrenej miestnosti sa stav len zhoršuje. Pre inšpiráciu, niekoľko postupov, ako zvlhčiť vzduch: https://www.rankito.sk/ako-zvlhcit-vzduch/