Zobraziť přihlasovací formulár

Láska bez slov

  • Publikované:
Láska bez slov

V partnerstve, zvlášť v tom dlhodobom, tak nejako vieme, že nás partner miluje, že aj my jeho, na lásku si proste zvykneme. A u mnohých párov sa potreba hovoriť druhému „milujem ťa“ jednoducho vytratí, hoci láska zostáva. Ale sem tam nám príde ľúto, že toľko necukrujeme. O láske sa ale dá druhého uisťovať aj inak, zďaleka nie len slovami. Často totiž o nej vypovedajú skôr naše činy, pozornosť, ohľaduplnosť a snaha o to, aby sa náš partner mal jednoducho čo najlepšie.

Čo znamená byť milovaný? Podľa čoho človek spozná, že ho druhý miluje? Rozhodne to nie je podľa toho, ako často mu to opakujete. Pretože môžete povedať „milujem ťa“ tisíckrát, a napriek tomu sa správať takmer bezcitne. Čo teda vypovedá o našej láske?

Uvariť obľúbené jedlo, kúpiť obľúbenú sladkosť... Láska prechádza žalúdkom, hovorí sa. Jedlo nezachráni všetko, ale je to jednoducho potešenie, ktoré máme všetci. A to, že o obľúbených pochúťkach toho druhého vieme a snažíme sa nimi robiť radosť, je maličkosť, ktorá rozhodne zahreje.

Domácnosť. Či už máme v rodine rozdelené role akokoľvek, to, že sa spoločne staráme o domácnosť a toho druhého znamená, že pre seba navzájom a pre seba ako partnerov vytvárame hniezdo, pekný a bezpečný priestor. A znamená to aj čisté a voňavé oblečenie, obliečky, nažehlené košele, vynesené odpadky a všetky tie drobnosti, o ktoré sa síce sem tam hádame, ale vlastne znamenajú starostlivosť o druhého.

Pracuje do noci? Ak vaše polovička sem tam príde domov z práce neskoro v noci, pracuje na zmeny alebo akokoľvek inak, môžeme im nechať na stole večeru, odkaz, rozsvietené svetlo tam, kde ho potrebujú, proste všetky tie drobnosti, ktoré z neskorého návratu urobia neskorý návrat domov ; na miesto, kde je láska všade okolo.

Naplánujte rande. Čisto párové rande, čas len pre seba. Bez detí, príbuzných, zvoniacich telefónov, domácich maznáčikov a všetkých ďalších potenciálnych rozptýlení. Zariaďte stráženie, dajte okoliu vedieť, že budete mimo, a vypnite zvonenie, a jednoducho buďte spolu.

Vezmite si obľúbené oblečenie. Asi viete o šatách, v ktorých vždy dostane kompliment. Alebo páni o obleku, tričku alebo nohaviciach, v ktorých vyzerajú o niečo neodolateľnejšie. Ale tiež to môže byť pokojne niečo dráždivejšie, ak ide vaša fantázia týmto smerom.

Neočakávané bozky, objatia, pohladenia. To všetko sú veci, ktoré sa z rutinného vzťahu často vytratia. Ale akonáhle sa na to zameriate, zistíte, ako veľmi vám to chýba. Takže sa vôbec nemusíte obmedzovať. Extra pobozkanie, pohladenie, držanie za ruku alebo aj plesknutie cez zadok sú niečo, čo toho druhého poteší vždy.

Pošlite peknú správu. Čo by malo byť jej obsahom, aby to druhému urobilo radosť, to viete sami najlepšie. Tak ako tak takou správou poviete, že na partnera myslíte, že vám na ňom záleží a že je s vami tak nejako celý deň, aj keď spolu práve nie ste.

Buďte s ním pri tom, čo baví jeho. Skúsime uviesť niekoľko klišé ako príklad. Pozerajte sa s ním na futbal, zájdite s ňou do divadla, buďte s ním, keď hrá počítačovú hru, vezmite ju na nákupy. Každý pár je iný a takých vecí sa nájde spústa, nemusí ísť len o vyložené stereotypy, aké sme uviedli. Tak ako tak - hlavné posolstvo je zúčastniť sa niečoho, čo baví toho druhého, a nielen to nekaziť, ale tiež si to užiť. Aj keby „len“ preto, že z toho má druhý radosť.

Buďte spontánni. Napadlo zrazu vášho partnera zájsť si von na kávu alebo na večeru? Skúste to nepokaziť hodinovou prípravou alebo váhaním. Keď navrhnete v sobotu výlet, pretože ste sa dozvedeli o akcii, na ktorej by ste chceli byť, je vážne otrava, keď vám partner povie, že musí ešte umyť auto. Snažte sa spontánnosť nekaziť, naopak ju podporovať. Nedržať sa striktne plánu, nebyť leniví a hovoriť viac „áno“.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku