Zobraziť přihlasovací formulár

Bolí ma bruško! Čo všetko to môže znamenať

  • Publikované:
Bolí ma bruško! Čo všetko to môže znamenať

Koľkokrát ste už počula: Mami, bolí ma bruško! Určite tisíckrát. Bolesti brucha u detí bývajú veľmi časté a majú rôzne príčiny. Najdôležitejšie teda je zistiť skutočný dôvod bolesti. Podľa toho totiž potom môže nasledovať liečba.

1. O akú bolesť ide?

Dôležitý je typ bolesti, teda či je bolesť trvalá, krátkodobá či pichľavá. Ďalej musíte zistiť, či dieťa bolí celé bruško alebo len určité miesto a tiež kedy ho bolí - ráno, večer, pred jedlom, po jedle alebo pri jedle. Ak dieťa tvrdí, že ho bolí bruško, a nemá žiadne sprievodné príznaky, môžete počkať, akonáhle by ale bolesť neustupovala, naopak by silnela a pridali by sa teplota alebo zvracanie, na nič nečakajte a bežte k lekárovi. Akútne stavy sa môžu rýchlo vyhrotiť.

2. Diétne chyby

Bývajú jednou z najčastejších príčin bolesti brucha u detí. Preto sa najprv zamyslite nad tým, čo dieťa jedlo. Ak dojčíte, potom aj nad tým, čo jete vy. Strukoviny, sýtené nápoje, čerstvá zelenina - to všetko môže nadúvať a spôsobiť nepríjemnú bolesť. Za bolesti môžu aj tučné a slané jedlá, zle upravená strava a podobne. Obvykle stačí nasadiť diétu a problémy odznie.

3. Vírusové infekcie

Bežné detské choroby, ako sú prechladnutie, chrípka, angína, zápal pľúc alebo vírusové hnačkové ochorenia, môžu sprevádzať bolesti brucha. Ak má dieťa zvýšenú teplotu, nádchu, kašle alebo má hnačku, nečudujte sa, že si môže sťažovať na brušné bolesti.

V prípade hnačky nezabudnite dieťaťu podávať vždy tekutiny, neskôr zeleninovú polievku, ryžovú alebo zemiakovú kašu. Podporne pôsobia probiotiká, pri veľkej strate vody rehydratačný roztok. Keď dieťa odmieta piť a ani po niekoľkých dňoch neustupuje bolesť brucha, musíte k lekárovi.

4. Trojmesačná kolika

Bábätká s kolikou nemusia ani hovoriť, pretože to, že ich bolí bruško, nemôžete prehliadnuť. Bruško je totiž nafúknuté, dieťa nevrlé, nepokojné, plačlivé a neustále kmitá nohami. Môžete mu masírovať bruško, pokrčiť nohy, podávať feniklový čaj po lyžičkách. Existujú aj špeciálne kvapky proti nadúvaniu, ktoré kúpite v lekárni.

5. Črevné parazity

Mrľa detská alebo škrkavka patria medzi nepríjemné parazity, ktoré sa vyžívajú v črevách. A najmä v detských. Ako spoznáte, že má dieťa mrle? Svrbí ho konečník (najmä v noci), ale časté sú aj bolesti brucha a nevoľnosť, hnačky a poruchy spánku. Obvykle mrle nájdete na spodnom prádle. V takom prípade na nič nečakajte a bežte k lekárovi.

Dieťa dostane lieky, pri ktorých musíte dodržať interval podávania, aby ste ich naozaj zlikvidovali. Nutné je vynechať sladkosti, a naopak je dobré pridať cesnak či bylinné antiparazitické kvapky aj čaje. Podobný priebeh má nákaza škrkavkou detskou. Tá sa dokonca môže prejaviť ako náhla príhoda brušná, teda ako zápal slepého čreva.

6. Potravinová alergia

Ak si vaše dieťa sťažuje na bolesť brucha po konzumácii nejakého jedla, je pravdepodobné, že trpí nejakým typom potravinovej alergie alebo neznášanlivosťou rôznych druhov potravín. Bolesťou brucha reagujú deti napríklad na lepok, kravské mlieko, ovocie, ale aj na arašidy, mak, zeler, ryby alebo potravinové farbivá.

Ak máte podozrenie, navštívte alergologickú ambulanciu, kde vám urobia špeciálne testy. Sami môžete skúsiť takzvanú eliminačnú diétu, kedy z jedálnička na týždeň konkrétnu potravinu vypustíte.

7. Psychosomatické príčiny

Chystáte sa do škôlky a dieťa si sťažuje na bolesť bruška? Alebo je dieťa už školopovinné a každé ráno tvrdí, že ho to „zase bolí“? Hlavne dieťa nijako netrestajte, bolesť brucha totiž môžu spôsobovať stres alebo problémy v škôlke, škole alebo aj v rodine. Nehádate sa s manželom? Nedošlo k nejakej výraznej zmene v rodine? Nie je dieťa vystavené šikanovaniu? Tieto bolesti nie sú väčšinou príznakom skutočného chronického alebo akútneho ochorenia, avšak mali by vás varovať, že sa niečo deje.

8. Akútna bolesť brucha

Ukazuje dieťa na pravú stranu bruška a začalo aj zvracať? Môže ísť o zápal slepého čreva, čo je akútny stav, ktorý je potrebné riešiť okamžite. Ako ho spoznáte? Najprv sa objavia kŕčovité bolesti v oblasti pupku, neskôr bolí dieťa celá pravá časť podbruška. Môžu sa pridať teplota, vracanie, ale aj hnačka, alebo naopak zápcha.

Pri neskorom odhalení hrozí prasknutie, ktoré môže spôsobiť vážny zápal pobrušnice. Skúste jednoduchý test: povedzte dieťaťu, nech zakašle alebo poskočí na podlahe. Ak ide o zápal slepého čreva, bolesť sa zhorší. V takom prípade nedávajte dieťaťu už nič jesť ani piť a choďte radšej do nemocnice.

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku