Zobraziť přihlasovací formulár

Za čo by sme mali svojim priateľom poďakovať

  • Publikované:
Za čo by sme mali svojim priateľom poďakovať

Úloha priateľov, obzvlášť tých najlepších, je v našich životoch celkom často tak trošku podceňovaná. Rovnako, ako u partnera, si proste tak nejako zvykneme, že sú tu. Nepremýšľame o nich, jednoducho ich máme. A, na rozdiel od partnera, nám najlepší priatelia len tak jednoducho zo života nezmiznú. Aj preto by sme sa sem tam mali zamyslieť a uvedomiť si, za čo všetko sme vlastne svojím najlepším priateľom vďační.

Pod pojmom najlepší priateľ si každý z nás vybaví trošku niečo iné. Pre niekoho to môže byť človek, ktorého stretol v škôlke a po dekády sa navzájom sprevádzajú dobrým aj zlým. Pre iného zase niekto, koho stretol pred pár rokmi, ale nerozlučnosť je rovnaká. Proste to, kto zaujme miesto našich najlepších priateľov, nemá žiadne pravidlá. V čom ale nájdeme prepojenie? Za čo všetko by sme mali byť našim priateľom vďační? Za to, že…

...sú k nám absolútne úprimní. Úprimnosť je ošemetná vec, musí sa s ňou vedieť zaobchádzať. A vedieť, že je potrebné ju zachovávať, aj keď pravdy, ktoré hovoríme, nechce ten druhý počuť. A od toho sú najlepší priatelia. Sú k nám vždy úprimní a my im môžeme veriť.

...nám vždy zdvihnú náladu. Nech už prídeme riešiť akýkoľvek problém, vieme, že sme v bezpečí. A už len tento fakt nám náladu pozdvihne. Keď sme s nimi, sme to naozaj my, na nič sa nehráme, poznajú nás skrz naskrz.

...vedia, keď je s nami niečo v neporiadku. A tiež vedia, ako sa v takejto situácii správať. Nemusíme im siahodlho nič vysvetľovať, poznajú naše prostredie, to, s akými vecami sa stretávame, poznajú našu rodinu, priateľov, prácu. Ale hlavne - poznajú nás, a preto vedia, ako sa cítime.

...na nás myslia. Zavolajú a spýtajú sa, ako sa máme. Nie, keď niečo potrebujú, ale preto, aby sa s nami porozprávali. Pretože si užívajú (a my s nimi) len jednoducho našu prítomnosť.

...nás nesúdia a nehodnotia. Na to sa poznáme až moc dobre. Dobre, možno nerobíme jedno vynikajúce rozhodnutie za druhým, možno sa nezachovajú vždy ako podľa príručky. Ale so všetkými našimi omylmi nám pomôžu a všetky naše chyby pomáhajú zalepiť naši najlepší priatelia. Bez hodnotenia, bez výčitiek, jednoducho nás berú takých, akí sme. Bodka.

...zostali našimi priateľmi, aj keď nás rozdelila vzdialenosť. Alebo životné situácie. Jeden z nás má deti, druhý nie. Jeden sa odsťahoval do cudzej krajiny, druhý zostal. Aj cez to všetko vieme, že s tým druhým chceme hovoriť a tráviť čas, nie preto, že sa to hodilo skôr, ale pretože nám na nich naozaj záleží.

...sú s nami v dobrom i zlom. Máme okolo seba veľa kamarátov, s ktorými sa dobre porozprávame, s ktorými dokonca môžeme riešiť nejaký ten problém. Keď ide ale naozaj do tuhého, tí, ktorí sú najlepší, zostanú.

...neváhajú zmeniť svoje plány, aby nám pomohli. Potrebujeme vyzdvihnúť zo stanice s ťažkým kufrom? Nechal nás niekto na holičkách? Nemusíme váhať zdvihnúť telefón a zavolať. Vieme, že keď je to len trošku možné, nezaváhajú ani na sekundu a sú tu pre nás.

...nás podporujú a veria v nás. Niekedy potrebujeme jednoducho popostrčiť trošku viac, než je nám naše okolie (a my sami) schopné ponúknuť. A naši najlepší priatelia to vedia - a neváhajú nás postrčiť smerom k životnému rozhodnutiu, ktoré potrebujeme urobiť.

...nás majú radi. Navzájom sme sa prijali do života so všetkým, čo k nám patrí. Najlepší priatelia poznajú a majú radi našu rodinu, aj keď neváhajú si s nami zanadávať, keď je to potrebné. Môžeme k nim prísť, bez toho aby sa dopredu chystali chlebíčky a kupovalo pitie, nejdeme totiž na návštevu, ale tak trošku domov. Aj keď nie k sebe.

...sme toho spolu toľko zažili. Párty celú noc, tancovanie na stole a zvracanie v podchode. Hodiny a hodiny existenciálnych rozhovorov o zmysle nášho bytia. Nákupy, kino, návštevy, výlety, dovolenky. Hodinové telefonáty. Slzy šťastia i slzy bolesti. Všetko spoločne, ruka v ruke.

  • Najlepší priatelia majú v našom živote podobnú úlohu, ako životní partneri. Automaticky sme vďaka nim lepší, pozornejší, ohľaduplnejší, láskavejší, odvážnejší, empatickejší. Robia z nás lepších ľudí, posúvajú naše hranice, rozširujú nám obzory. A my pre nich robíme to isté. Mať v živote takých ľudí znamená mať neuveriteľné šťastie. A za to všetko by sme im mali (aspoň v duchu) poriadne poďakovať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku