Zobraziť přihlasovací formulár

Opunciový olej alebo Menej známa vychytávka pre krajšiu pleť

  • Publikované:
Opunciový olej alebo Menej známa vychytávka pre krajšiu pleť

V čase masívneho nárastu popularity prírodných olejov, ktoré používame na pleť namiesto často až moc chemicky upravených krémov, je pomerne ťažké sa v nich vyznať. Jeden je vhodnejší na suchšiu pleť, iný je moc hutný na použitie na okolie očí, ďalší sa zase nehodí na problematickú pleť a tak ďalej. A potom jeden nás stojí pár desiatok korún, iný zase pár stoviek. Je ale prípad, kedy sa rozhodne oplatí si priplatiť.

Opuncia je pomerne známa rastlina, respektíve kaktus. Ako ľudia ju pestujeme už od čias dávnych Aztékov, a to predovšetkým preto, že jej využitie je extrémne variabilné. Pestujeme ju ako prirodzenú ochranu pozemku (či už ako ohradu pre dobytok alebo len veľmi nepríjemne prekonateľnú bariéru pre zlodeja), robíme z nej múku, jeme jej plody, používame ju ako krmivo pre dobytok (aj keď v našich zemepisných podmienkach skôr nie), dokonca sa z nej dajú vyrábať alkoholické nápoje, samičky parazitov, ktoré sa na opunciách vyskytujú, zasa produkujú karmín, teda vysoko kvalitné prírodné farbivo. Rastlina je navyše mrazuvzdorná, jediné, čo jej vadí, je vlhko - stačí ju teda „zastrešiť“ a prežije v úplnej pohode aj našu zimu. Úžasná, úžasná rastlina.

My sa ale dnes budeme baviť o semenách plodov opuncie čiže nopálu. Začneme malým vysvetlením toho, prečo je vlastne opunciový olej tak drahý, keď je to tak rozšírená rastlina. Problémom je, že opunciové semená sú veľmi málo olejnaté, obsahujú len okolo 5% olejov (niektoré iné semená kľudne aj cez 45%). Preto je teda získanie opunciového oleja naozaj náročné, väčšinou ide aj o ručnú prácu.

Obsah a účinky

Opunciový olej je doslova nabitý antioxidantmi, predovšetkým vitamínom E a C. Ďalej potom obsahuje veľa esenciálnych aj neesenciálnych aminokyselín, veľkým prínosom pre pleť je tiež obsah kyseliny listovej.

  • Má veľmi ľahké zloženie, preto skvele preniká do pokožky.
  • Upokojuje zápaly.
  • Zabraňuje tvorbe pigmentových škvŕn.
  • Podporuje regeneráciu.
  • Bojuje proti vráskam.
  • Vhodný pre mastnejšiu pleť so sklonmi k akné.
  • Pomáha proti rozšíreným pórom.
  • Vďaka ľahkému zloženiu sa hodí aj ako starostlivosť o kožu v okolí očí.

Opunciový olej je teda najvhodnejšie používať ako veľmi kvalitnú starostlivosti o tvár. Je skvelý pomocník v situácii, kedy aj so zrelou pleťou bojujete s jej nedokonalosťami, vyskytujú sa teda u vás ako vrásky, tak akné. Starostlivosť o takúto pleť je často kontradiktórna, pretože akné potrebuje vysušovať, mastná pleť zase veľmi citlivo odmastiť, ale vrásky zase potrebujú hutnú výživu, ktorá môže upchávať póry a skôr spomínané stavy ešte zhoršiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku