Zobraziť přihlasovací formulár

Najčastejšie módne prehrešky

  • Publikované:
Najčastejšie módne prehrešky

...ktorými sme vinní tak trošku asi všetci. Keď sa pozrieme späť, nejaký ten vyložene zahanbujúci outfit nájdeme v pamäti asi všetci, možno dokonca ešte aj v skrini. Lenže to je videné optikou nás dnes, keď sme si ten zavrhnutý kúsok obstarali a nosili ho, asi sme sa cítili dobre. Čo je vlastne ale módna chyba? Znamená to, že nosíme niečo, čo nie je práve trendy, alebo niečo, čo nám nepristane?

Každá módna epocha (od desaťročnej po sezónu) mala svoje ikonické kúsky. Niektoré sa periodicky vracajú (napríklad zvonové nohavice alebo vysoké platformy), niektoré sú nesmrteľné a pokladané za klasiku, niektoré zmizli v prepadlisku dejín (a možno aj trošku hanby). Ale nebudeme sa baviť o konkrétnych kúskoch. Budeme sa baviť o tom, čo je univerzálny prehrešok... aspoň podľa univerzálnych štandardov.

Kabelka a topánky. A opasok a remienok hodiniek a čokoľvek, čo sa dá zladiť, zladíme. Asi toto pravidlo poznáme všetci, avšak spolu so šesťdesiatymi a sedemdesiatymi rokmi jeho platnosť jednoducho vypršala. V súčasnej dobe máme tak veľkú slobodu vo výbere (nielen) oblečenia, že je až hriech podriadiť sa tomuto obmedzeniu.

Nemať vlastný štýl. Hoci je napodobňovanie najvyššou formou lichôtky, skôr, než napodobňovať módne ikony alebo modelky z predvádzacích mól, vždy je lepšie nenapodobňovať bezo zbytku. Respektíve... skôr podľa diktátu módy nakúpiť nejaký ten kúsok (alebo dva) a zaradiť ich do šatníka - namiesto toho, aby sme spoločne s módou menili to, na čo sme zvyknutí.

Topánky. V ktorých nevieme chodiť. Možno je to trošku netradičná rada, ale prehrešok je to veľmi častý. Len sa rozhliadnite okolo seba, vysoké podpätky nerobia dobre všetkým, nie každý na nich vie chodiť, nie každý zvládne nonšalantnú chôdzu na klinku, poprípade platformy alebo čokoľvek iné. Prekvapivo veľa ľuďom vadia takzvané žabky... Proste ak nemáme istý krok v tom, čo máme na nohách, budeme vyzerať vždy smiešne, nie elegantne. A to platí aj pre topánky, ktoré sú nám príliš veľké a vyzúvajú sa!

  • Tip Mimibazara: Lodičky a všeobecne topánky na podpätku si väčšinu kupujeme o niečo menšie, než tie s rovnou podrážkou. Platí pravidlo, že ich proste musíme vyskúšať - na to by sme si mali dať pozor, špeciálne keď nakupujeme online. A nesmieme zabudnúť, že so silonkami topánky kĺžu o niečo viac!

Len trendy. Sú medzi nami takí, ktorí sa jednoducho riadia tým, čo je moderné. Na tom by nebolo zas až tak nič zlé (niekto musí držať módny priemysel v čiernych číslach), ale často ide takýto prístup ruka v ruke s ignoranciou faktu, že nie každej postave a typu sluší úplne všetko. Musíme byť trošku kreatívni. A hlavne nie slepí, keď sa pozrieme do zrkadla. Ak máte postavu tvaru presýpacích hodín, bude škoda nezvýrazniť pas, aj keby boli krátke a široké strihy v móde akokoľvek.

Detaily. A teraz nemyslíme šperky, doplnky ani farebné ladenie. Ale napríklad viditeľný lem ponožiek (alebo horšie - silonkových ponožiek), silonky v topánkach s otvorenou špičkou, sprané ramienka podprsenky, ktoré nám sem tam vykuknú spod tielka...

Drahé znamená módne. Cenová hladina nie je to, vďaka čomu sa jednotlivé kúsky k sebe hodia. A to, že sú drahé, zďaleka neznamená, že sú vkusné / slušivé / nadčasové. Cenovka je len jeden z aspektov a často rozhodne ten, ktorým by sme sa mali riadiť. Niekedy aj tričko za pár stoviek nám urobí lepšiu službu, ako kabelka za niekoľko desiatok tisíc.

Hlavne, že to vyzerá dobre. Často zabúdame na jednu veľmi podstatnú vec. To, v čom chodíme, by malo byť pohodlné. Keď cítime nepohodlie, neistotu alebo iný diskomfort, je to na nás aj vidieť. A tak oveľa častejšie zažiarime v niečom, čo je nám pohodlné, než v niečom, čo je len moderné.

  • Móda nemá žiadneho univerzálneho sudcu. Sú ale veci, ktoré môžu kaziť dojem. To hlavné, keď príde na oblečenie, je, aby sme sa cítili sebavedome, aby lichotilo našej postave, mohli sme si ho dovoliť a hlavne - aby nám v ňom bolo dobre.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku