Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vybrať farby do detskej izby: Takto ovplyvňujú správanie!

  • Publikované:
Ako vybrať farby do detskej izby: Takto ovplyvňujú správanie!

Na farbách, do ktorých vyladíte detskú izbu, dosť záleží. Nejde len o celkový dojem z interiéru a vkus, ktorý je u detí dobré pestovať od malička. Farby majú tiež priamy vplyv na detské správanie a nálady, dokážu Vašich potomkov inšpirovať, povzbudzovať, ale aj znepokojovať. Platí pritom, že niektoré deti sú na pôsobenie farieb vnímavejšie než iné.

  1. Červená.

Táto farba rozhodne nikoho neupokojí, povzbudzuje myseľ i telo, zvyšuje srdcovú frekvenciu aj tempo dýchania. Do detskej izby patrí skôr len na detailoch, pretože vo väčšom množstve podporuje agresívne správanie a znižuje schopnosť sústrediť sa. Preto ju rozhodne nejde odporučiť na celé steny, rovnako ako sa nebude veľmi dobre zaspávať v červenej posteli.

  1. Oranžová.

Nemáme na mysli marhuľovú, ale trochu zabudnutú sýto oranžovú. Táto teplá, priateľská a mladistvá farba je pre deti skvelá aj na väčších plochách, svedčí ich sebadôvere a posilňuje ich nezávislosť. Oranžová tiež povzbudzuje komunikáciu a spoluprácu, čo je dobré pre súrodencov alebo pre kamarátov, ktorí prídu na návštevu.

  1. Žltá.

Pri žltej farbe veľmi záleží na zvolenom odtieni, do detskej izby voľte skôr teplé tóny, ktoré si väčšina ľudí spája s pocitmi šťastia a veselosti. Sýtejšie tóny napomáhajú sústredeniu, svetlejšie udržujú v pozornosti pamäť. Príliš žiarivé a do studena ladené odtiene žltej ale pôsobia rušivo a môžu posilňovať pocity hnevu.

  1. Zelená.

Táto prirodzene pôsobiaca farba má na deti vrátane dospievajúcich upokojujúci účinok, vedecké štúdie naviac ukázali, že prospieva schopnosti čítania a porozumeniu textu, takže je najmä pre školákov ako stvorená. Keď zvolíte skôr svetlejší odtieň, pokojne ju použite na steny.

  1. Modrá.

Pôsobí presne opačne než červená, upokojuje, znižuje úzkosť a agresiu, krvný tlak a srdcovú frekvenciu. Ak máte potomka so sklonmi k hyperaktivite a problematickému správaniu, je modrá tou správnou voľbou. Môžete napríklad skombinovať niekoľko odtieňov a doplniť nejakou neutrálnou farbou.

  1. Fialová.

Ambiciózna a sebaistá farba, ktorú však najmä menšie deti nemajú moc v obľube, ale v puberte k nej môžu dozrieť, pre dospievajúce dievča to bude oveľa lepší variant než obligátna a trochu sladká ružová. Fialová je emotívna a inšpiratívna, takže u citlivých detí jej venujte len detaily, nie veľké plochy.

  1. Ružová.

Ani ružová nemusí byť nutne zle, len jej skrátka nesmie byť moc. Skvele sa dopĺňa napríklad so šedou. Upokojenie môže priniesť obom pohlaviam, ale je fakt, že už trochu odrastené deti ju môžu začať aj pod tlakom rovesníkov odmietať. Takže sa jej držte tiež skôr len v drobnejších akcentoch, ktoré bude ľahké obmeniť.

  1. Teplé vs. studené farby

Nezáleží len na samotnej farbe, ale aj na tom, či ide o teplú alebo studenú variantu. Teplé farby všeobecne podnecujú pocity šťastia, pohody, robia priestory útulnejšími. Nie je ale pravda, že studené odtiene automaticky robia priestor sterilným, veľkou prednosťou je ich upokojujúci efekt. Môžu zväčšiť príliš malé priestory, studený dojem z nich možno zmierniť napríklad pomocou vankúšikov a textílií.

(rw)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku