Zobraziť přihlasovací formulár

Kedy je zápal močových ciest naozaj závažný

  • Publikované:
Kedy je zápal močových ciest naozaj závažný

Zápalom močových ciest sú najviac ohrozené ženy sexuálne aktívne a tie po menopauze. Všetko je spôsobené zmenami pH a pomerom dobrých a zlých baktérií, čo zahŕňa aj ďalšiu skupinu žien, ktorá je veľmi často postihnutá častými zápalmi močových ciest - ženy s diabetom. Kto sa s takým zápalom niekedy stretol, vie, že to nie je žiadna sranda. A kto sa s nimi stretáva chronicky, s každým náznakom prichádzajúceho diskomfortu beží do lekárne pre odskúšanú liečbu. Aké sú príznaky závažného zápalu, ktoré by sme naozaj mali poznať?

Drvivá väčšina zápalov močových ciest je spôsobená baktériou Escherichia coli, ktorá sa normálne nachádza v našom hrubom čreve. Môže putovať telom na iné miesta, takže zápal nemusí súvisieť s nedostatočnou hygienou, rozhodne teda nie nevyhnutne. Čo je ale potrebné vedieť je, že bez pitného režimu sa nezaobídeme. Ten totiž slúži ako prirodzená dezinfekcia a na mechanické odplavovanie baktérií, pretože takmer všetky zápaly močových ciest vznikajú vzostupne - od ústia močovej trubice ďalej. Aby sme teda zabránili jeho rozšíreniu do ďalších častí močového ústrojenstva, musíme preplachovať, preplachovať, preplachovať (teda piť, piť, piť).

  • Ale pozor - rozhodne by sme sa mali vyhnúť kofeínu, sladkému pitiu, pitiu s bublinkami a citrusovým šťavám. Všetko toto infekcie skôr živí, než aby nám to proti nim pomáhalo. Čo naopak pomôže? To sa môžete dozvedieť v našom článku o domácej liečbe zápalov močových ciest.

Príznaky závažného zápalu

Čiže moment, kedy (hoci máte domácu liečbu týchto zápalov podchytenú), by nebolo od veci navštíviť lekára.

  • Ako je to s prechladnutím? Všetci máme v hlavách spojnicu - zápal močových ciest = prechladnutie. Nie je to tak, prechladnutie nespôsobí zápal močových ciest, len oslabí našu imunitu natoľko, že si telo nebude vedieť s infekciou poradiť samo.

Bolesť, pálenie a rezanie pri močení. Zvlášť potom v jeho záverečnej fáze, kedy je prúd moču menší. Ak vás ale bolesť zastihla raz za deň a potom už nie, pravdepodobne ide o prípad, kedy telo infekciu porazilo a vyplavilo - a my sa tak nemusíme obávať. V takýchto prípadoch je dobré posilniť pitný režim, aby sme sa baktérií z trubice zbavili poctivo. Ak bolesť pretrváva a pretrváva dni, rozhodne vyhľadajte lekára.

Musíme HNEĎ. Aj keď vieme, že z toho nič moc nebude, pretože sme boli pred chvíľkou, nutkanie na WC je silnejšie než my. Ak máte problémy so zápalom, cítite potrebu na záchod vlastne neustále - v takýchto prípadoch sú baktérie z močovej trubice na najlepšej ceste k tomu plne zasiahnuť močový mechúr.

S tým súvisí aj nulová úľava. Časté cesty na záchod a minimálna úľava sú neklamným znakom pokročilej infekcie močových ciest. V takom prípade je najlepšie piť až nadmerne, aby telo malo stále čo vylučovať, a teda aj poriadne vyplachovalo močové ústrojenstvo.

Zakalený alebo inak nenormálny moč. Všetko, čo zahŕňa niečo iné, mimo spektrum žltej po bezfarebnú, môže byť dôvod na obavy. Zakalený, hnedý alebo červený (s krvou) moč je príznakom infekcie. Než ale spanikárite, zamyslite sa, čo ste posledný deň jedli - červená repa a niektoré iné potraviny môžu spôsobiť ružové, oranžové alebo červené zafarbenie moču, ale v takom prípade je farba len na chvíľu a nie je prítomná bolesť.

Zápach. Moč pri zápale močových ciest nezriedka páchne, a to veľmi intenzívne a prenikavo (takže sa nemusíte skláňať k mise, aby ste to otestovali). Tento pach ale tiež, rovnako ako zafarbenie, môžu spôsobiť niektoré potraviny - predovšetkým káva a špargľa. A rovnako ako u zafarbení, ak pach je prítomný len raz alebo dvakrát, pravdepodobne nie je potrebné sa obávať. Ak je ale pach spojený so zafarbením a bolesťou, nie je prečo váhať.

Tlak, kŕče, bolesti podbruška, bolesť chrbta. Tieto symptómy každá žena veľmi ľahko prehliadne, pretože akékoľvek bolesti podbruška väčšinou spájame s hormonálnymi záležitosťami. Sú ale zásadné, keď príde na diagnostiku u lekára. Nepodceňujte ich!

Extrémna únava. Aj keď je naše telo zasiahnuté v oblasti močového ústrojenstva, je to infekcia, ktorá vyvoláva imunitnú reakciu. Produkcia bielych krviniek môže spôsobiť extrémnu únavu a vyčerpanie, pretože telo bojuje. Ak sa pár dní nemôžete zbaviť zívania a nie a nie si dooddýchnuť (a k tomu ste zaregistrovali iné príznaky zápalu), porozprávajte sa s lekárom.

Horúčka. Ak dôjde zápal do štádia, kedy je rozšírený (prípadne aj na obličky), objaví sa sprievodný jav ako u každého iného rozsiahleho zápalu - horúčka. V takom prípade už neexistuje výhovorka a treba lekársku pomoc.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku