Zobraziť přihlasovací formulár

Leto a posteľné obliečky

  • Publikované:
Leto a posteľné obliečky

Možno to nie je to prvé, čo vás napadne, keď sa povie leto, ale mnoho z nás má v lete každé ráno jednu myšlienku - musím vymeniť obliečky. Prečo? Pretože sa vďaka horúcim nociam budíme ráno obliati potom a nechceme vedieť, koľko toho potu sa cez noc vsiaklo do našich obliečok. Lenže to nie je iba v lete, kedy by sme mali obliečky meniť relatívne často - možno častejšie, než sme zvyknutí. Ako často a prečo, to sa dozviete v našom článku.

Je pravda, že cez noc sú naše telesné funkcie utlmené, nepotíme sa toľko, ako cez deň. Ale nie zase o toľko menej. Takže si položme otázku, koľko osemhodinových pracovných dní by sme boli ochotní nosiť jedno tričko a jedny nohavice?

Poďme byť úprimní. Nie všetci z nás to večer do poctivej sprchy stihnú. Často strávime deň tak namáhajúcim spôsobom, že večer sme radi, že sme radi, padneme do postele a nevieme o sebe až do ďalšieho rána. Ďalší zo scenárov. Máte pravidlo, že nič, čo bolo vonku na ulici (oblečenie), sa postele ani nedotkne? Neexistuje prísť zvonku a sadnúť si na postlanú posteľ? No, nie všetci také pravidlo majú. A aj keď majú, nie všetci ho dodržiavajú. Takže hovoríme nielen o vlastných nečistotách (akých, k tomu sa dostaneme neskôr), ale aj cudzích, ktoré sa nás nachytajú v mestskej hromadnej doprave, kancelárii a podobne.

A odporúčania odborníkov z oblasti mikrobiológie? Aj keď sme extra poriadni, hygieny dbajúc a prah spálne nám neprekročí nič, čo nie je vyprané, aj tak by sme mali meniť obliečky raz týždenne. Pre niekoho normálne, pre niekoho skoro nepredstaviteľné.

Čo všetko si so sebou do postele prinesieme? A čo tam po sebe zanechávame?

  • Baktérie

  • Plesne

  • Vírusy

  • Mikróby

  • Odumretú kožu (ktorou sa kŕmia roztoče)

  • Roztoče

  • (a verte tomu alebo nie, dokonca i) pozostatky fekálií

A to je zoznam vecí, ktoré sú zaručené. Môžeme ho občas rozšíriť aj o príležitostné iné nečistoty. Kožné bunky tvoria spoločne s potom ideálne prostredie na množenie všetkých možných baktérií a populácie roztočov si doslova hovejú blahom. Samotné tieto mikroskopické stvorenia nie sú nijako nebezpečné, nič nám nerobia. Zato ich výlučky, tie nám dobre nerobia. Môžu zhoršovať alergie a astmu, spôsobujú začervenané oči, upchatý nos...

Obliečky na vankúši, to je iné. Na tvári totiž máme oveľa citlivejšiu kožu ako na zvyšku tela, tvár a vlasy sú tiež viac znečistené, než zvyšok tela. Preto nie je od veci meniť obliečky na vankúši pokojne aj dvakrát alebo trikrát týždenne. Tu už možno ideme trošku za hranu, ale ak to skúsite, uvidíte, že budete mať oveľa menej prejavov akné (spôsobených nečistotami, ktoré upchávajú póry).

A ako obliečky správne prať? Ekologicky, to je jasné. Ale nie je od veci zvoliť pracie prostriedky s dezinfekciou a hypoalergénne. Ideálne potom perte obliečky len s obliečkami, aby sa prípadné baktérie, ktoré môžu v práčke prežiť, nerozširovali na ďalšie kúsky oblečenia.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku