Zobraziť přihlasovací formulár

Ten, ktorý nás miluje...

  • Publikované:
Ten, ktorý nás miluje...

... je tiež ten, s ktorým by sme mali zostať celý život. Nájsť človeka, ktorý nám nielen vyhovuje, ale ktorého láska k nám je rovnako bezpodmienečná, ako zdravá a motivujúca, to je dnes naozaj vzácne. Ale keď sa to stane a je to to pravé, spoznáme to. Nehľadáme dokonalosť, ale kompatibilitu. Všetci máme svoje chyby a svoje zvláštnosti, ktoré môžeme opraviť, vylepšiť alebo milovať. Podľa čoho spoznáme, že ten, kto stojí po našom boku, je ten pravý?

Je to jednoduché. Muž s veľkým M, ten pravý, keď chce byť po našom boku, tak aj bude. Nemusíme hrať žiadne hry, nič predstierať ani sa snažiť byť niekým, kým nie sme. Svoju oddanosť nášmu vzťahu, našej láske i nám osobne potom prejavuje mnohými spôsobmi. Akými?

Myslí si, že sme krásne. Za všetkých okolností. S make-upom, bez, vo večernej róbe alebo v kraťasoch na záhrade, v kabáte, v plavkách i bez nich. Vidí inú než len tú vonkajšiu krásu. Tvár a oblečenie sa nám môžu meniť, ale on miluje to, čo zostáva za všetkých okolností.

Zas tak mu nezáleží na kilách. Ako ženy trávime veľa času strachovaním sa o svoju líniu. Ak sme sa zadali ako šesťdesiat kilové a váha nám teraz stúpa ku sto desiatich, dá sa pochopiť, že partner nemusí byť spokojný - ale predovšetkým preto, že má strach o naše zdravie. Ale také tie päťkilové (alebo možno desaťkilové) výkyvy, ktoré máme každá, sú pre neho skôr úsmevné. Pretože to na nás nič nemení.

Na veku nezáleží. Láska a partnerstvo nemajú nič spoločné s tým, koľko vrások máme na tvári. Partner vie, že s vekom prídu na našom tele zmeny, ktoré ale budú oveľa viac trápiť nás než jeho. Každá vráska bude pripomienka rokov, ktoré sme strávili spoločne.

Nie je posadnutý ovládaním. Veľa ľudí si v dnešnej dobe pletie „chcem ťa kontrolovať“ s „mám o teba starosť“. Nie je to to isté. Ten pravý muž stojaci po našom boku nebude utláčať vzťah svojimi vlastnými neistotami a obavami. Dôveruje a my nezneužívame. Vie, že vlastný priestor je dôležitý pre každý zdravý vzťah.

Nevadia mu naše zmeny nálad. No, možno vadia, ale je schopný s nimi pracovať. Každá žena je zmietaná hormonálnymi zmenami, a to skoro po celý život. A tak niekedy viac plačeme, niekedy sa viac hneváme, niekedy sa nechováme úplne racionálne. A moc dobre to vieme – obaja.

Podporuje nás. Ak spoločne budujeme vzťah, nemali by sme mať obavu z toho, čo sa stane, keď prídu ťažké časy. Môžeme prechádzať emocionálne náročným obdobím, môžeme prísť o prácu, môžeme bojovať s inými démonmi. Ale vždy sa môžeme spoľahnúť na jeho podporu. Ako emocionálnu, tak finančnú - hoci by sme peniaze nechceli brať ako niečo, na čom vo vzťahu záleží, musíme ich vziať ako premennú.

Nesnaží sa nás meniť. Pretože sa zamiloval do nás, takých, aké sme. Jeho láska v nás ale vyvoláva snahu byť čo najlepšou verziou seba samej, ale s niektorými vlastnosťami alebo inými špecifikami a osobitosťami nič neurobíme a nikto nás ani nebude nútiť.

Vie odpustiť, prepáčiť, zabudnúť. A ísť ďalej. Nikto nie je dokonalý, všetci robíme chyby. A môže sa stať, že naše chyby ovplyvnia aj partnera. Zraníme ho, uvedieme do nepríjemnej pozície, prirobíme problémy. Máloktorá naša chyba je ale pre toho pravého fatálna. Takmer všetko sa dá pochopiť, odpustiť. A poučiť sa.

Pomôže nám vyrovnávať sa s minulosťou. Každý si životom nesieme určité závažia. Zranenia, skúsenosti, témy, na ktoré sme precitlivení, o ktorých nehovoríme alebo ktoré sa nás dotýkajú viac, než by ktokoľvek čakal. Svoju minulosť nevymažeme, ani by sme nemali - robí z nás toho, kým sme. A s vyrovnaním sa s ňou občas potrebujeme pomôcť. Ktokoľvek nám pomáha poraziť démonov z minulosti, toho stojí za to mať po svojom boku.

Dáva nám priestor. Niekedy je toho na každého proste moc. Niekedy neznesieme ničiu inú prítomnosť než našu vlastnú. A niekedy si svoju samotu vymeníme na úkor zranenia citov najbližších. Partner ale vie spoznať, kedy potrebujeme čas na seba. Neberie to osobne, naopak - rešpektuje našu potrebu byť sami, pretože rešpektuje nás.

Nič z toho, čo bolo napísané vyššie, sa ale nedeje len tak. Všetky tie skvelé vlastnosti, podpora, bezvýhradná láska a priestor, ktoré nám náš partner poskytuje, vyžadujú vlastne to isté z našej strany. Možno niečo inak, ale podstata je rovnaká. Sme tu navzájom pre seba preto, aby bol náš život krajší, šťastnejší, jednoduchší a pokojnejší. Nie preto, aby sme si pridávali problémy a sťažovali to, čo už tak je dosť ťažké.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku