Zobraziť přihlasovací formulár

Všetko, čo pleť potrebuje

  • Publikované:
Všetko, čo pleť potrebuje

Príroda nám dala všetko, čo potrebujeme, aby sme sa starali o svoje telo zvonku i zvnútra. Postupom času sme na to všetko pozabudli a odovzdali vládu syntetickým látkam, ktoré sú účinné, ale majú aj veľa vedľajších (a to aj dlhodobých) efektov. Isté je, že úplný návrat ku koreňom asi nie je možný, ale keď si vezmeme to najlepšie z oboch ciest, môžeme čerpať všetky výhody - s pokojným svedomím, s prekvapivými výsledkami a moc dobrým pocitom.

Nie je nič jednoduchšie, než si vybrať to, čo je pre našu pleť všeobecne najlepšie, a zmiešať to dokopy. Naša pleť potrebuje dostatok olejov, ktoré sú čo najpodobnejšie tým, čo sama produkuje. Tie totiž tvoria na jednej strane prirodzenú ochrannú bariéru, ktorá pleť chráni proti vonkajším vplyvom, na strane druhej prenikajú do vrchnej vrstvy našej pokožky prospešné látky, ktoré niektoré oleje obsahujú. Ideálnou voľbou je preto olej olivový alebo mandľový.

Pleť potrebuje výživu a istú dezinfekciu, silu, ktorá ju zbaví nielen nečistôt, ale tiež nepriateľských baktérií. Na to nám po tisícročia slúži med. Ten má okrem neuveriteľnej dávky vitamínov a minerálov tiež veľmi silné antiseptické účinky, ktoré sú rovnako silné, ako šetrné - nezbavia nás ani našu pleť tých baktérií, ktoré sú nám prirodzené a prospešné.

Čo dodá našej pleti absolútne najlepší možný pomer, zloženie a koncentráciu výživy? Je to vaječný žĺtok. Aj keď ho zo starých čias poznáme skôr ako nepriateľa napchatého cholesterolom, v skutočnosti je to obrovský zdroj vitamínov a minerálov pre naše telo ako zvnútra, tak zvonku.

Čo ešte potrebujeme? Spojivo. Ako najneutrálnejší spôsob môžeme zvoliť lekársku vazelínu. Sama o sebe pleť nijako nevyživuje (ale ani nepoškodzuje), vytvára ale ochranný film, ktorý zamedzuje prieniku látok z okolia a uzamyká vlhkosť v našej pokožke.

Ingrediencie a postup prípravy

  • 1 lyžička olivového alebo mandľového oleja

  • 2 lyžičky lekárskej vazelíny

  • 1 lyžička medu

  • 1 vaječný žĺtok (uistite sa, že pochádza z bio chovu)

V parnom kúpeli rozpustíme vazelínu na úplnú kvapalinu. Môže to trvať pár minút. Potom odstavíme mištičku z pary a po pár minútach pridáme všetky ingrediencie - žĺtok ako posledný, je v ňom veľa živého, čo nechceme „uvariť“. Metličkou, ideálne drevenou, všetko miešame tak dlho, kým nie je zmes dokonale homogénna, hladká. Zmes prelejeme do uzatvárateľnej nádobky s viečkom a necháme neuzavreté vychladnúť na izbovú teplotu. Potom zavrieme a skladujeme v chladničke maximálne štyri dni (v tomto množstve však dostaneme potrebnú dávku zhruba na dve masky).

  • Masku by sme mali aplikovať pred spaním, ale nenechávať cez noc! Na vyčistenú pleť aplikujeme primerané množstvo zmesi krúživými pohybmi prstov, vmasírujeme do tváre. Necháme pôsobiť pol hodiny, potom navlhčeným vatovým tampónom zotrieme zjavné prebytky a tenkú vrstvu necháme pôsobiť ďalšiu pol hodinu. Celkovo teda masku na tvári necháme zhruba hodinu. Potom zmyjeme vlažnou vodou (ktorá však neodstráni oleje, účinné látky v nich rozpustené a vazelínu, zmýva iba zložky žĺtka a medu). Takto ideme spať a pleť poriadne vyčistíme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku