Zobraziť přihlasovací formulár

Nepríjemná vaginóza, kto za ňu môže a ako ju liečiť

  • Publikované:
Nepríjemná vaginóza, kto za ňu môže a ako ju liečiť

Bakteriálna vaginóza, diagnóza s ktorou sa stretla väčšina žien. Alebo možno nestretla, ale pravdepodobne si ju prešla. Bakteriálna vaginóza totiž môže prebiehať úplne bez príznakov a my sa o nej môžeme dozvedieť len čírou náhodou, keď si z iného dôvodu dôjdeme ku gynekológovi. Čo to vlastne bakteriálna vaginóza je? Čo ju spôsobuje a kedy rozhodne ísť k doktorovi?

V pošve sa úplne prirodzene vyskytuje veľká kopa baktérií, ktoré nás chránia pred vplyvmi okolia a sú súčasťou našej prirodzenej mikroflóry. A potom sa stane, že sa nejaký druh baktérie premnoží. Jednoducho nie je na mieste nový ani škodlivý, len je ho tam naraz veľa. A to môže spôsobovať rôzne ťažkosti. Bakteriálnu vaginózu si často pletieme s kvasinkovými infekciami, ktoré sú ale, na rozdiel od vaginózy, spôsobené zavlečením cudzorodej baktérie na miesta, kam nepatrí.

Bakteriálnu vaginózu väčšinou sprevádza typický „rybí“ zápach, svrbenie, šedivý, zelený alebo biely výtok, pálenie pri močení. Problém ale je, že tieto príznaky byť môžu, ale nemusia. Následky neliečenej vaginózy ale môžu byť veľmi nepríjemné.

Rizikové faktory

Ako sa stane, že anaeróbne (zlé) baktérie prerastú tie aeróbne - dobré laktobacily? Príčin môže byť hneď niekoľko.

  • Nový sexuálny partner. Hoci to nemá jednoznačné vysvetlenie, vaginózou často trpia ženy, ktoré majú stáleho, ale nového sexuálneho partnera. Telá si zvykajú na vzájomné prostredie, ktoré zahŕňa aj to bakteriálne.
  • Mnoho sexuálnych partnerov. Ako u všetkého - aj u vaginózy je promiskuita rizikový faktor. Muži prenášajú rôzne druhy baktérií, a čím viac ich máme, tým väčšia šanca (nielen) na vaginózu.
  • Prirodzený úbytok laktobacilov. Či už je to stravou, užívaním antibiotík alebo čímkoľvek iným, naša bakteriálna obranyschopnosť sa môže nárazovo znižovať - a tým sa zvyšuje náchylnosť k vaginóze.
  • Výplachy. Hoci si môžeme myslieť, že robíme pre svoje prostredie to najlepšie, opak je pravdou. Amatérske, ale aj lekárenské výplachy pošvy väčšinou narobia viac škody ako úžitku, a to predovšetkým kvôli mechanickému poškodeniu a zavlečeniu baktérií tam, kde jednoducho nemajú čo robiť. Čo na tom, že ona miesta potom vypláchneme špeciálnym roztokom, škoda väčšinou už býva napáchaná.

Medzi riziká neliečenej vaginózy patrí predovšetkým predčasný pôrod, nízka pôrodná váha dieťaťa, ale aj prípadné potraty, môže viesť k zápalom v oblasti panvy (napríklad krčka maternice) a pooperačným komplikáciám, zvyšuje našu náchylnosť k sexuálne prenosným chorobám, a tak ďalej.

Kedy k lekárovi?

Ťažko vyhľadáme lekára, keď nemáme žiadne symptómy. Tie, ktoré máme, by sme ale nemali podceňovať, zvlášť ak k nim patria:

  • Výtok spojený s nezvyklým zápachom a horúčkou, v takom prípade je potrebné, aby lekár urobil diagnózu.
  • Ak už sa vaginóza alebo infekcia objavili skôr, tentoraz sa vám ale príznaky zdajú iné.
  • Ak vediete rizikový sexuálny život alebo máte nového partnera - hoci stáleho. V oboch týchto prípadoch je potrebné vylúčiť závažnejšie sexuálne prenosné choroby.
  • Ak ste sa snažila sama liečiť infekciu, ale príznaky pretrvali (alebo sa zhoršili).

V takýchto prípadoch na nič nečakajte a rovno si dohodnite schôdzku. Často je nutné preliečiť oboch sexuálnych partnerov antibiotikami, ale rozhodne to stojí za to - ako pre pokoj tela, tak duše.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku