Zobraziť přihlasovací formulár

Ako začať znova, aj keď nie prvýkrát

  • Publikované:
Ako začať znova, aj keď nie prvýkrát

Životné cesty sú nevyspytateľné. V jednom momente si môžeme myslieť, že náš svet je v úplnom poriadku, všetko klape, ako má, pred nami pokojná budúcnosť zaliata slnkom, sem tam prijateľný mráčik. A potom prehovorí nepredvídateľnosť a my sa ocitneme v situácii, kedy je nutné začať znova. Strata práce, partnera, smrť blízkych, neznesiteľná frustrácie a pocit, že „toto nie je ono, toto nemôže byť všetko“. Ako začať znovu, správne, ako si nastaviť očakávania a nezblázniť sa z toho?

V dvadsiatich je všetko výzva, zmena je životný štýl. S pribúdajúcimi rokmi, so zrením a dospievaním, sa naša potreba adrenalínu a neistoty mení na potrebu takzvane mať svoje isté. Teda mať v rukách čo najväčšiu časť nášho života. Ale to je tak obrovsky neisté... veď koľko poznáme my sami prípadov, keď bolo treba zmeniť a začať nový život po štyridsiatke, päťdesiatke a pokojne aj neskôr?

Uvedomiť si, že veci sa rozpadajú... a pre ich zachovanie treba niečo robiť. Keď dôjde na „stredný vek“, môže nás toho veľa zaskočiť. Jednou z vecí, s ktorou jednoducho nepočítame, je začínajúce stávkovanie tela. Kĺby, tlak, pleť, svalová hmota... meníme sa viac, než kedykoľvek predtým, a málokedy to považujeme za zmenu k lepšiemu. Aj keď sa na zmenu tela primárne nesústredíme, v povedomí ju máme, a môže veľmi negatívne ovplyvňovať naše rozhodnutie. Mnoho z nás pocíti potrebu dokázať si, že sme stále mladí a žiadaní. Preto sa vrháme do nevier a rôznych kompenzácií. Ako prevencia je najlepšie venovať svojmu telu čo najlepšiu a najsvedomitejšiu starostlivosť, akú sme schopní.

Nepotrebujeme vášeň, ale aspoň niečo. Vášeň, nadšenie, zápal... to všetko sú veľmi moderné slová, ktoré nás v súčasnom kontexte presvedčila o tom, že všetko, čo robíme, musíme bezvýhradne milovať, byť tomu oddaní, inak márnime svoj život. To nie je pravda. Ak chceme skúsiť niečo nové, nemusíme čakať na pocit, že toto je to pravé. Oveľa efektívnejšia je metóda pokus - omyl (úspech). Mali by sme skúšať veci, ktoré by nás mohli baviť, a až keď ich skúsime, venujeme im nejaký čas, tak sa rozhodnúť, či to to pravé je, alebo nie je. Nečakajte na zápal, zamilovávajte sa postupne.

Je na čase čeliť svojmu strachu. Obavám, úzkostiam, vystúpenie z komfortnej zóny, akokoľvek to chcete nazvať. Postaviť sa im je správne rozhodnutie takmer vždy, ale v momente, keď životný prerod klope na dvere, je to vyložene žiaduce ísť zmenám naproti. A to aj tým, že urobíme niečo, čo sme predtým v živote nerobili, čoho sme sa obávali. Pretože prečo nie? Chcete začať školu, kurz tanca alebo jazyk? Teraz je ten správny čas.

Podrobte minulosť dôkladnému preskúmaniu. Nemyslíme tým vŕtať sa v starých ranách a udalostiach, krivdách alebo nebezpečenstvách. Ak hľadáte niečo, čomu sa venovať, ak chcete zmeniť prácu, odbor alebo oblasť záujmu, skúste zaspomínať. Pretože láska vášho života už tu možno bola, len vybledla. Trebárs vás na strednej škole bavilo kresliť a maľovať, čo takto pretaviť tento koníček do práce v grafickom dizajne? Venovali ste sa dobrovoľníckej práci s deťmi? Čo tak rekvalifikačný kurz na predškolské vzdelávanie alebo sociálnu prácu? To isté sa môže stať s priateľmi. Možno si spomeniete na niekoho, kto pre vás bol kedysi dôležitý, ale vaše cesty sa rozišli. Prečo neskúsiť rozdúchať staronové priateľstvo? Získať nové kontakty?

Je to beh na dlhú trať. Či už začíname znovu na akomkoľvek poli, je potrebné si uvedomiť, že je to štart so všetkým. A ten chce čas. Nie je často možné dosiahnuť úspech cez noc, hoci sa to sem tam podarí, aj keď napríklad len náhodou. Je preto potrebné mať na seba adekvátne, ale nie malé, nároky. Zvládnuť niečo lepšie a/alebo rýchlejšie ako priemer je síce obdivuhodné, ale nie je to nevyhnutné. Doprajte čas tomu, čo chcete robiť poriadne.

Veľkou výhodou toho, že začíname znova, ale nie prvýkrát, sú naše skúsenosti, trpezlivosť, pokoj a znalosti, ktoré sme nadobudli na predchádzajúcej ceste životom. Trpezlivosť a súvaha sú to najpodstatnejšie, čo sme získali - teraz je ale treba spomenúť si aj na odvahu, zhlboka sa nadýchnuť a skočiť do neznáma. Je to desivé? Áno. Ale za statočnosť budeme odmenení neuveriteľne dobrým pocitom, novou kariérou, novými ľuďmi, novými zážitkami a jednoducho celkovo novým životom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku