Zobraziť přihlasovací formulár

Čerstvý špenát na našich stoloch

  • Publikované:
Čerstvý špenát na našich stoloch

Väčšina z nás je na špenát zvyknutá od detstva. Dostávali sme ho v jedálňach, varili nám ho mamičky, babičky, z televízie nás inšpiroval Pepek Námorník. Ako už sme asi zaregistrovali, neobsahuje špenát toľko železa, ako sa od devätnásteho storočia predpokladalo, vinou zlého merania alebo nepozornej zapisovateľky sa desatinná čiarka posunula o jedno miesto tam, kam nemala. Aj keď špenát o svoju dominanciu v obsahu železa prišiel, zďaleka to neznamená, že je „obyčajný“.

Trošku škoda je, že v našich končinách poznáme špenát predovšetkým tepelne upravený. Tepelnou úpravou špenát stráca nielen na objeme (a vieme, ako moc), ale aj na obsahu vitamínov. Prečo by sme sa teda nepokúsili zaradiť do jedálnička špenát čerstvý? Zvlášť teraz, keď je jeho sezóna tesne za dverami?

Čo špenát naozaj obsahuje

Pamätáte si, ako Pepkovi po špenáte vždycky narástli svaly? Nie je to zase až tak úplne mimo misu. Obsahuje totiž množstvo vitamínu skupiny B (hlavne teda B9 - kyselinu listovú), vitamín C, K a E (teda veľa antioxidantov), provitamín A, horčík, jód, draslík aj to nešťastné železo, ale aj veľmi spornú kyselinu šťaveľovú.

  • Špenát je vo svojej podstate listová zelenina. A u tej platí, že čím zelenšia, tým lepšia. Ak máte v pláne konzumovať špenát surový, rozhodne si dajte tú prácu a nájdite si kvalitný zdroj. Obdobie farmárskych trhov tomu vyložene prospieva!
  • S týmto súvisí aj fakt, že kupovaný listový mrazený špenát má väčšinou oveľa viac zachovaných prospešných látok, ako špenát čerstvý, ktorý k nám ale musel putovať dlhú cestu zo zahraničia. Na zamrazenie sa zberá špenát čo najzrelší a mrazí sa veľmi rýchlo po zbere. Akonáhle ho ale raz rozmrazíte, už znovu nezmrazujte.

S čím špenát pomôže?

Špenát má veľa účinkov na naše zdravie, ktoré by sme mu asi na prvý pohľad neprisúdili. Vie ochrániť pokožku pred slnkom, teda pred nebezpečným UV žiarením, vďaka obsahu draslíka (a málo sodíka) reguluje vysoký krvný tlak, spomaľuje prirodzenú degeneráciu zraku, pôsobí priaznivo na bunkovú regeneráciu, má vplyv na našu nervovú sústavu - upokojuje ju a tým pomáha proti stresu , vďaka železu podporuje krvotvorbu a teda je skvelou potravinou pri anémii, vďaka vysokému obsahu minerálov zosilňuje vlasy, nechty, kosti i zuby, nálož antioxidantov zase chráni našu pokožku pred predčasným starnutím.

Vďaka obsahu vlákniny, vody a horčíka reguluje zažívanie, pôsobí protizápalovo a je vhodný pre všetkých, ktorí nechcú listovú zeleninu len ako vypchávku do šalátu, ale aj ako zdroj relevantných živín.

Ale pozor

Špenát obsahuje kyselinu šťaveľovú. Spoločne s rebarborou a nezrelým ovocím tak tvorí potenciálne nebezpečenstvo pre všetkých, ktorí trpia akýmkoľvek defektom obličiek. Viac o tomto fenoméne si môžete prečítať
v článku, ktorý sme venovali rebarbore, ale o šťaveľanoch, špenáte a nebezpečenstve, ktoré predstavujú, sa tam dozviete tiež.

Ako na surový špenát?

Ak idete na vlne zelených smoothies (alebo vlastne akýchkoľvek smoothies), určite ste v receptoch narazili na listový špenát. Je ideálnou prísadou, ak to s ním nepreháňame. A že ste si kúpili veľkú zásobu baby špenátu a nestihnete ho tak rýchlo využiť? Ak bude slúžiť ako prísada do smoothies, neváhajte a pokojne listy zamrazte.

Môžeme využiť tiež fakt, že špenát má sám o sebe (na rozdiel od mnohých iných druhov listovej zeleniny) celkom výraznú chuť. Môže tak slúžiť ako hlavná prísada obedových aj prílohových šalátov, a aj tak obyčajná kombinácia, ako je listový špenát, paradajky, olivový olej, soľ a korenie môže byť vyložene zážitok.

  • Verte, alebo nie, špenát a jahody tvoria tiež úplne vynikajúcu kombináciu! A s troškou kozieho syra sa jej nebudete moc nabažiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku