Zobraziť přihlasovací formulár

Detoxikačný kúpeľ chodidiel

  • Publikované:
Detoxikačný kúpeľ chodidiel

Priaznivci alternatívnych podporných prostriedkov pre detoxikáciu tela už určite počuli o tom, že jedným z najlepších spôsobov detoxikácie je pôsobenie cez naše chodidlá. Stimuláciou chodidiel napríklad vďaka kúpeľom môžeme dosiahnuť lepšiu funkciu imunitného systému, lepšie prekrvenie a funkciu svalov, zlepšenie spánku a všeobecne funkcií našich vnútorných orgánov. Ako to funguje? A ako si pripraviť domáci detoxikačný kúpeľ chodidiel?

Čo je to vlastne detoxikácia?

V zásade tu hovoríme o zbavovaní tela škodlivých látok, ktoré do seba dostávame ako napríklad stravou, tak aj vlastne obyčajnou existenciou v prostredí, ktoré nie je najzdravšie alebo najčistejšie. Ideálne podmienky pre život má asi naozaj málokto, a tak sa nejaké tie toxíny v našom tele objavia a uložia asi vždy. A za akýchkoľvek okolností. Telo ale má svoje mechanizmy, ako sa ich zbavovať. Takže detoxikácia vlastne nie je nič nové, žiadny nový telesný proces. Ide len o to, podporiť telo, aby fungovalo tak, ako má. Možno efektívnejšie, možno o trochu lepšie, málinko rýchlejšie. Ale nič, čo by naše telo už dávno nevedelo.

Detoxikácia cez chodidlá

Keď trošku zabruslíme na pole alternatívnej medicíny (konkrétne tej čínskej), zistíme, že naše chodidlá sú vlastne bránou do skoro celého tela. Nachádza sa na nich veľa akupresúrnych a akupunktúrnych bodov, ktorými môžeme ovplyvniť fungovanie našich vnútorných orgánov. To znamená, že medzi chodidlami, ich jednotlivými časťami a našimi orgánmi existujú určité dráhy a prepojenia.

A tu sa pomaly dostávame k dôvodu, prečo môže byť detoxikácia tela skrz naše chodidlá účinná. Je jasné, že tento spôsob detoxikácie nie je všemohúci, rozhodne by sme ako reálny prostriedok detoxikácie mali brať komplexnú starostlivosť o naše telesné i fyzické zdravie. Ale ako veľmi príjemný spôsob relaxácie s pozitívnym vplyvom na naše zdravie? No prečo nie?

Detoxikačný kúpeľ

Budete potrebovať:

  • 10 kvapiek ricínového oleja
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky Epsomskej soli
  • 5 litrov vody

Do teplej (ale nie horúce) vody v nádobe, v ktorej budeme kúpeľ chodidiel robiť, pridajte všetky ingrediencie a poriadne premiešajte - počkajte, než sa rozpustia. Posaďte sa, namočte chodidlá do kúpeľa aspoň na 20 - 30 minút, relaxujte. Nohy neoplachujte, len osušte.

Ricínový olej má prírodné antifungálne a antibakteriálne účinky, čo sa pri starostlivosti o chodidlá vyložené hodí, je ale tiež nabitý minerálmi a antioxidantom z najmocnejších - vitamínom E. Jedlá sóda eliminuje toxíny, zápach a zmäkčuje pokožku. A Epsomská soľ? Tá si tiež zaslúžila celý špeciálny článok.

Jedlá sóda spoločne so soľou zmäkčí a „otvorí“ pokožku (póry), takže je schopná omnoho lepšie vstrebávať aj vylučovať látky. Do kúpeľa môžete pridať napríklad čierny alebo zelený čaj, bylinky alebo esenciálne oleje podľa preferencií (vynikajúca na relaxáciu je napríklad levanduľa).

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku