Zobraziť přihlasovací formulár

Maličké cestoviny orzo

  • Publikované:
Maličké cestoviny orzo

Už ste o nich počuli? Malinké cestoviny, často o nich hovoríme aj ako o cestovinovej ryži, sú nezaslúžene opomínanou potravinou, ktorá je ideálna ako na bežné stravovanie, tak pri diétnom režime. Ako to? Dodá totiž bielkoviny, sacharidy a vlákninu, ktorú nemajú bežné cestoviny ani biela ryža. A to celé ešte v celkom zaujímavej a zábavnej forme, ktorá je extrémne variabilná.

Obyčajné cestoviny, povedali by ste? Môže byť, orzo cestoviny sú semolinové, môžeme ich zohnať ale aj v celozrnnej variante. Sú ale oveľa ideálnejším variantom, keď dôjde na šaláty a ľahké, diétne jedlá. V čom je ich kúzlo?

Vláknina - orzo cestoviny obsahujú viac vlákniny ako tie obyčajné. Síce nehovoríme o výrazných rozdieloch, nejaké tu predsa len sú. A vďaka tomu, že ich často používame do studených šalátov, stane sa zo škrobu, ktorý je v nich obsiahnutý, škrob rezistentný, teda taký, ktorý sa chová ako vláknina. Ako to celé funguje, sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

Použitie - ako už sme písali, orzo cestoviny sú drobučké, veľkosťou pripomínajúce o niečo väčšiu ryžu. Preto sa skvele hodia do šalátov, ako príloha, na sladko, na slano, do polievok, zapekané, ľahko orestované ako rizoto... čokoľvek si viete predstaviť. Kompromis medzi cestovinami a ryžou je naozaj skvelý nápad.

  • Orzo cestoviny môžeme často nájsť v slávnej tradičnej talianskej zeleninovej polievke minestrone.

Orzo šalát s fetou a mätou

Máme pre vás jeden z najjednoduchších receptov na exotický, rýchly, výživný a zdravý orzo šalát.

Na jednu porciu budete potrebovať:

  • 70 g orzo cestovín (v neuvarenom stave)
  • Hrsť mrazeného mladého hrášku
  • Jednu lyžicu olivového oleja
  • Jednu lyžičku octu
  • Jednu lyžičku citrónovej šťavy
  • Malú hrsť lístkov mäty
  • 50 g syra feta (poprípade balkánskeho). Môže byť aj ochutený, ideálny je bylinkový alebo cesnakový

Postup:

V osolenej vode uvarte cestoviny podľa inštrukcií na obale (väčšinou ich varíme okolo osem minút). Akonáhle sú cestoviny al dente, odstavíme ich z ohňa a do vody prisypeme mrazený hrášok. Necháme stáť asi jednu minútu. Potom scedíme, dáme do misky a pridáme zvyšné ingrediencie (mätové lístky nahrubo nasekáme). Áno, to je všetko. Chuť tohto šalátu je absolútne výnimočná!

Prečo mrazený hrášok? Je to prekvapujúce, ale mrazené ovocie a zelenina majú často vyššiu kvalitu než to, čo kúpime v obchodoch ako čerstvé. Ovocie a zelenina sú zberané zrelé a od zamrazenia ich delí len pár hodín. Mráz nezničí vitamíny ani ďalšie nutrenty (tie by sme zničili až v prípade, že by sme ich nechali rozmraziť a potom zamrazili znova). Ovocie a zelenina si uchovávajú svoju chuť aj prospešné látky, u tých s malým obsahom vody (čo zrovna hrášok je), zostáva plnohodnotná i konzistencia.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku