Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo sa vlasy lámu, vypadávajú a nerastú?

  • Publikované:
Prečo sa vlasy lámu, vypadávajú a nerastú?

V priemere nám vlasy povyrastú o niečo málo viac ako jeden centimeter za mesiac. Je v našom záujme, aby vlasy rástli čo najrýchlejšie - aj keď si ich striháme nakrátko alebo farbíme, pretože dobre rastúce vlasy sú jednou zo známok toho, že je s naším telom všetko v poriadku (aj keď nie jedinou). Za rýchlosť rastu a kvalitu vlasov môže kde čo, napríklad naša genetická dispozícia, ale aj prostredie, v ktorom žijeme, naša psychika, strava alebo chémia, ktorej sa vystavujeme.

Ak chceme silnejšie, zdravšie a pevnejšie vlasy, ktoré trebárs aj porastú rýchlejšie, nemôžeme si myslieť, že nám pomôže jeden zázračný olejček alebo maska. Musíme zaviesť niektoré systémové opatrenia, ktoré pravdepodobne v našom živote chýbajú.

Masáž pokožky hlavy. Tá podporí krvný obeh, čo je všeobecne pre našu pokožku prospešné. Vďaka lepšiemu prekrveniu budú vlasové korienky lepšie vyživené a tiež viac aktívne. Na pomoc si môžete vziať pepermintový alebo rozmarínový olej, ktorý na pokožke hlavy necháte pokojne aj cez noc. Masírujte končekmi prstov tak dlho, ako sa vám len bude chcieť (pokojne aj pol hodiny).

  • Efektivitu masáže pokožky hlavy môžete zvýšiť tak, že si sadnete na stoličku a predkloníte sa. Tak sa vám krv nahrnie do hlavy a masáž môžete skrátiť na pár minút.

Pravidelne zastrihujte končeky. Prečo? Aj keď to znie kontraproduktívne, zastrihávanie končekov robíme predovšetkým preto, aby sme mali vlasy husté. Akonáhle si totiž necháme na hlavách vlasy s rozštiepenými končekmi, budú sa do seba viac zamotávať a nakoniec vypadnú oveľa rýchlejšie, než keby boli hladké po celej dĺžke.

Kondicionér viac než šampón. Aj keď šampóny čistia naše vlasy od nachytaného prachu a mastnoty, zmývajú tiež prirodzené oleje, ktoré vlasy chránia. Vlasy by sme si nemali umývať častejšie ako trikrát týždenne, ak sa nám to podarí dvakrát, je to len lepšie. Vyskúšať ale môžeme metódu, kedy si vlasy jednoducho len opláchneme prúdom vody a nanesieme kondicionér. Zbavíme sa nečistôt, vlasy vyživíme a esteticky zlepšíme ich vzhľad do ďalšieho umývania.

Pozor na gumičky. Všeobecne by sme nemali nosiť vlasy v cope alebo drdole moc často. Hoci je to jedna z najpohodlnejších ciest, ako vlasy skrotiť, v miestach, kde sa naše vlasy lámu cez gumičku alebo sponky, krehnú a nakoniec sa zlomia. Dôjde k tomu oveľa rýchlejšie, než s vlasmi, ktoré sú poväčšinou voľne alebo vo voľnom zapletenom vrkoči.

Nielen minerály. Všeobecne máme v povedomí, že keď máme lámavé vlasy a nechty, potrebujeme doplniť minerály. Na kvalitu vlasov má vplyv ale celkové zloženie stravy, ktorú prijímame. Vlasy potrebujú proteíny, mastné kyseliny a vitamíny (predovšetkým A a C, ideálne tiež biotín - vitamín skupiny B). Sami vieme, kde je v našom príjme nedostatok (alebo naopak nadbytok).

Viac vody! Voda je univerzálnou odpoveďou na takmer všetky problémy, vrátane nezdravých vlasov. Dlhodobá dehydratácia dokonca môže rast vlasov zastaviť. Vlasy sa budú oveľa ľahšie lámať aj vypadávať. Hydratácia vlasov ale nie je nutná len zvnútra. Aby sme vlasy zbytočne nevysušovali ich úpravou, mali by sme eliminovať fénovanie horúcim vzduchom - keď je vzduch teplejší, než okolie, z vlasov sa odparí viac vody, než keby sme ich nechali voľne uschnúť. Rovnako tak by sme sa mali vyhýbať takým kozmetickým produktom, ktoré v sebe obsahujú silikóny a sulfáty.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku