Zobraziť přihlasovací formulár

Nenápadné prejavy problémov so štítnou žľazou

  • Publikované:
Nenápadné prejavy problémov so štítnou žľazou

Problémy so štítnou žľazou trápia údajne až 30% európskej populácie. Štítna žľaza (glandula thyroidea) je najväčšia endokrinná žľaza nášho tela. Produkuje thyroidný hormóny trijódtyronín a tyroxín, ktoré majú vplyv na takmer všetky funkcie nášho tela. Jediné orgány, ktoré sú primárne imúnne voči vplyvom týchto hormónov, sú mozog, slezina a semenníky. To ale neznamená, že ich hormóny štítnej žľazy nemôžu ovplyvniť sekundárne. A všetci, ktorí sme kedy mali čo dočinenia s hormonálnou nerovnováhou, vieme, že vie ovplyvniť celý náš život. Ako spoznáme, že sú naše hormóny mimo kontrolu? A kedy viniť štítnu žľazu?

Problémami so štítnou žľazou trpia hlavne ženy, nevyhýbajú sa ale ani mužom.Existujú teórie, že za čoraz častejšie sa vyskytujúce problémy môže nárast chemických zložiek potravín, ale tiež napríklad neustále rastúca hladina stresu, ktorej sa na dennej báze vystavujeme.Tak ako tak ostáva faktom, že keď je niečo vneporiadku so štítnou žľazou, často pripisujeme príznaky niečomu inému a choroba ostáva neodhalená.

  • U zmeny funkcie štítnej žľazy sa často objavuje vole, struma, teda akoby zväčšené hrdlo voblasti ohryzka.Je to tým, že sa bunky štítnej žľazy zväčšujú, aby boli lepšie schopné vychytať jód, ale na tento neklamný prejav ochorenia štítnej žľazy nemôžeme spoliehať.Existuje totiž významné percento prípadov, kedy sa nám struma neobjaví, poprípade žľaza nerastie smerom von, ale dovnútra.

Najčastejšie problémy

Okrem nádorov na štítnej žľaze existuje predovšetkým zmena intenzity a kvality jej funkcie, teda buď pracuje málo, alebo moc.Hypotyreóza a hypertyreóza majú svoje príznaky v zmenách metabolizmu, nálad, telesných prejavoch a vôbec všetkom, čo si len dokážeme predstaviť.

Znížená funkcia štítnej žľazy.Celkovo ide o prejavy zníženého metabolizmu.Môžeme byť unavení, malátni, viac spaví, začne nám byť stále zima, rýchlo sa vyčerpáme, začneme sa zadýchavať.Trpíme zápchou, môžeme pribrať na váhe, spomalí sa srdce a stúpne tlak.Prejavy sú viditeľné aj na koži, tá je suchšia, šupinatá.Pomaly (až skoro vôbec) nám rastú vlasy a nechty, sú lámavejšie a vlasy môžu tiež vypadávať.Môžu sa dostaviť tiež depresívne sklony.

Zvýšená funkcia štítnej žľazy.Je oveľa vzácnejšia než tá znížená, ale nie úplne ojedinelá.Prejavuje sa vlastne opačne ako znížená funkcia.

  • Zvýšená funkcia štítnej žľazy je ťažko rozpoznateľná u starších ľudí, pretože často dlho akoby „vyrovnáva“ prirodzené spomaľovanie životných funkcií.

Na rozdiel od ľudí so zníženou funkciou, tí so zvýšenou prekypujú energiou, až euforickými stavmi.Časté sú aj poruchy spánku, sústredenia, unáhlené rozprávanie, návaly tepla, začervenanie v tvári.Vlasy a všetky ochlpenia rastú rýchlejšie, nechty však zostávajú stále lámavé.Zrýchli sa tep, zvýši systolický tlak, ruky sa môžu ľahko triasť.

  • Za hyperfunkciu štítnej žľazy niekedy môže tiež Basedowova choroba, vtakom prípade sa objaví príznak, o ktorom často vládne presvedčenie, že je pre hyperfunkciu bežný - exoftalmus, teda vystúpené oči.Vtakom prípade nestačí ako liečba systémové opatrenia, ale je nutné podávať lieky.

Štítna žľaza a bazálna teplota

Všetky mamičky, ktoré sa kedy pokúšali o dieťa dlhšiu dobu, asi počuli o termíne bazálna teplota.Rovnako, ako bazálny metabolizmus, je to stav teploty nášho tela, keď sa ešte „nič nedialo“, teda sme ho nezahriali ani pohybom, ani akoukoľvek činnosťou.Ak máte podozrenie na ochorenie štítnej žľazy (resp. jej zníženú funkciu), môžete sami doma vykonať test bazálnej teploty.

Pripravte si kposteli teplomer a zmerajte si teplotu ihneď potom, čo sa prebudíte, bez toho aby ste vstali alebo sa moc hýbali.Nechajte teplomer na mieste aspoň 10 minút, opakujte toto minimálne tri dni.Výsledné hodnoty spočítajte, vydeľte tromi (resp. počtom dní) a máte výslednú bazálnu teplotu.Obvyklá hodnota, ktorá sa považuje za normálnu, je rozmedzie medzi 36,6 a 36,8 stupňami.Čím nižší výsledok, tým je porucha funkcie štítnej žľazy pravdepodobnejšia.

Nie je to jediná diagnostická metóda, samozrejme, ale môže byť podnetom kvyšetreniu štítnej žľazy, ktoré by ste si však pri podozrení na ňu mali u lekára zariadiť tak ako tak.

Sledujte sa!

Na záver urobíme malé zhrnutie.Ak sa „necítite vo svojej koži“ a nič iné nie je vneporiadku, môže byť na vine štítna žľaza.Čo by ste mali sledovať?

  • Stolicu (zápcha / hnačka)

  • Rast vlasov a ochlpenia

  • Zábudlivosť, sústredenie

  • Zmeny pokožky (vysušovanie, odlupovanie)

  • Celkovú energiu

  • Zmeny na váhe

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku