Zobraziť přihlasovací formulár

Triky s perlivou vodou

  • Publikované:
Triky s perlivou vodou

Dajme na chvíľu bokom perlivé malinovky a sladené nápoje, o tom, aký má ich konzumácia vplyv na naše zdravie sa môžeme denne dočítať nepreberné množstvo odstrašujúcich informácií. Ako je na tom ale obyčajná perlivá voda? Je jej pitie pre nás taktiež škodlivé? Ako vlastne bublinky pôsobia na naše telo? A vedeli ste, že má perlivá voda oveľa viac použití v domácnosti, než je len osvieženie a dodržiavanie pitného režimu?

Sóda, sódová voda, perlivá voda, sýtená voda, sifón, nesprávne tiež trebárs minerálka... názvov pre vodu s bublinkami oxidu uhličitého je veľa a dokonca sa môžu kraj od kraja líšiť. Perlivú vodu poznáme od polovice osemnásteho storočia a je neoddeliteľnou, aj keď úplne nepotrebnou súčasťou našich pitných režimov.

  • Existujú vody pitné, pramenité, stolné, dojčenské, prírodné a prírodne minerálne. Líšia sa podielom minerálnych látok. Všetky tieto vody môžu byť umelo dosýtené, minerálna voda teda nie je to isté ako voda sýtená.

Chutí nám, ale...

Hoci máme bublinky radi, nie sú pre naše telo práve najlepšie. Ak sa držíme zlatého pravidla všetkého s mierou, nemali by škodiť, ale ruku na srdce, takých, u ktorých perlivé nápoje tvoria väčšinu pitného režimu, nie je medzi nami práve málo.

Najväčšiu hrozbu predstavuje perlivá voda, teda slabý, ale nepopierateľný roztok kyseliny uhličitej, pre naše zuby a tráviaci trakt. Perlivá voda je totiž vďaka obsahu oxidu uhličitého ľahko kyslá, a teda „naleptáva“. A to ako zubnú sklovinu, tak napríklad žalúdočnú stenu. A ak si do pitia pridávame citrusové plody, riziko poškodenia ešte zvyšujeme. V tráviacom trakte vedie logicky k väčšiemu hromadeniu plynov, teda tiež k nadmernému nadúvaniu alebo plynatosti. Rovnako tak môže vyvolať pálenie záhy.

Perlivá voda v domácnosti

Dosť ale o hrozbách, poďme sa radšej sústrediť na netradičné využitie perlivej vody.

  • Do cesta na palacinky alebo lievance. Ak pridáte do cesta na palacinky alebo lievance perlivú vodu (alebo napríklad pivo), budú oveľa jemnejšie, nadýchanejšie a mäkšie, než len s mliekom.

  • Na čistenie šperkov. Zašpinené šperky vložte do fľaše s perlivou vodou, zatvorte ju a nechajte pár hodín pôsobiť. Bublinky (roztok kyseliny uhličitej) ich zbavia aj zašlej špiny.

  • Čistenie škvŕn. Z textilných povrchov dostanete škvrny intenzívnejších farieb pomocou perlivej vody oveľa ľahšie, než len s pomocou vody obyčajnej. A keď nemáte po ruke čistiaci prostriedok, bude perlivá voda ideálna.

  • Kvety. Ak máte po ruke sladený číry perlivý nápoj, dajte ho do vázy s čistou vodou jedna ku jednej. Až do takto vzniknutej „vody“ vložte čerstvé kvety, vydržia oveľa dlhšie farebné a svieže.

  • Na čistenie pleti. Súčasným hitom je čistenie pleti sýtenou minerálnou vodou. Prelejte vodu do misy, do ktorej sa vám následne vojde celá tvár. Tú najskôr vyčistite (nie prípravkom na olejovej báze). Potom zadržte dych a na čo najdlhšie ponorte tvár do misy s perlivou vodou. Pozor, je to ťažšie, než sa to zdá. Niekoľkokrát zopakujte. Potom pleť vysušte čistým uterákom a naneste hydratačnú starostlivosť ako obvykle. Vďaka bublinkám bude pleť intenzívne prečistená, póry otvorené a pleť jasnejšia. Neopakujte procedúru častejšie ako raz týždenne!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku