Zobraziť přihlasovací formulár

Nebezpečenstvo skryté v rebarbore

  • Publikované:
Nebezpečenstvo skryté v rebarbore

Hoci sa konzumácia zeleniny (čo rebarbora je) nedá než odporučiť a mala by tvoriť významnú zložku našej stravy, u niektorých druhov by sme si mali dať pozor. Aj zdravý človek by si túto jarno letnú kyslastú pochúťku mal dopriať len zriedka, a to ešte tepelne upravenú a nie vo veľkom množstve. Prečo? A ako rebarbora spoločne s niektorou ďalšou zeleninou ohrozuje naše zdravie?

Všetkého s mierou - toto univerzálne platné životné krédo sa týka kde čoho, ale keď dôjde na rebarboru, mali by sme sa ho držať veľmi pevne. Pretože okrem množstva vitamínov a látok, ktoré sú pre naše zdravie prospešné, obsahuje rebarbora tiež látky, ktoré nás vyložene ohrozujú.

Rebarbora, špenát a obličkové kamene

Obličkových kameňov poznáme niekoľko druhov, líšia sa od seba svojím zložením a teda aj pôvodom svojho vzniku. Za jedny z najodolnejších a najhoršie odstrániteľných môže oxalát vápenatý, čiže šťaveľan vápenatý, za ktorého tvorbu môže kyselina šťaveľová. Obe tieto látky sa vyskytujú práve v rebarbore, v menšom, ale zďaleka nie zanedbateľnom, množstve tiež v špenáte (alebo napríklad v aloe a rôznych druhoch šťavelanu - zajačej kapuste - alebo šťavíku).

Kyselina šťaveľová je pre telo nebezpečná, tak sa jej chce rýchlo zbaviť. Na jej odstránení pracujú veľmi intenzívne hlavne obličky, kde kyselina kryštalizuje, a obličkové kamene sú na svete. Rovnako tak kyselina zanáša naše kĺby, resp. ich chrupavky.

  • Pozor na vitamín C. Vitamín C alebo kyselina askorbová predstavuje pre telo podobné riziko. Znižuje účinnosť filtrácie obličiek, telu veľmi vadia vysoké jednorazové dávky (napríklad dlhodobé užívanie tabliet vitamínu C) - týka sa to však najmä ľudí vyššieho veku, ktorí majú málo pohybu.
  • Ako nezrelé ovocie. Už ste sa niekedy najedli nezrelého ovocia? Napríklad egrešov? Pretože vysoký obsah šťaveľanov, ktoré má nezrelé ovocie, môže vyvolať veľké zažívacie ťažkosti sprevádzané bolesťami žalúdka, čriev, vracaním, hnačkou a horúčkami. Podobne sa správa aj surová rebarbora - preto by sme ju nemali konzumovať vôbec.

Šťavelanu bráni v kryštalizácii teplo (preto sú ohrození ľudia so zníženou fyzickou aktivitou, nielen, že sa kĺby toľko nehýbu, ale nie sú prehrievané prirodzenou cirkuláciou krvi pri zvýšenej aktivite). Rovnako tak pomôže tepelná úprava rebarbory.

  • Zákerný špenát. Surovú rebarboru konzumuje málokto. Avšak môžeme sa stretnúť s prípadmi, kedy si ju ľudia pridávajú do ovocných koktailov a smoothies, aj keď tie sú tiež skôr výnimočné. Naopak špenát je jedna z bežných prísad do tzv. zelených smoothies, ktoré sú v súčasnej dobe považované za zdravú bombu. So špenátom preto opatrne, môžete ho nahradiť kelom kučeravým alebo inou listovou zeleninou. Vždy je ale vhodné pri konzumácii pridať trošku tuku a nezanedbávať konzumáciu vápnika, ideálne v mliečnych výrobkoch.
  • S rebarborou, špenátom, nezrelým ovocím a ďalšími zdrojmi šťaveľanov by si mali dávať pozor najmä osoby, ktoré trpia akýmkoľvek obličkovým defektom, ochorením alebo ich narušenou alebo zníženou funkciou.

Nezanevrite na ňu!

Napriek týmto málo diskutovaným faktom je rebarbora pre naše telo tiež veľmi prospešná a zdravá. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje a využije. Len je ju potrebné konzumovať s mierou a správne upravenú. Ako - na to sa môžete pozrieť
v našich predchádzajúcich článkoch!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku