Zobraziť přihlasovací formulár

Dvadsaťkrát vodku, prosím!

  • Publikované:
Dvadsaťkrát vodku, prosím!

Nie, vôbec neholdujeme nekontrolovanému požívaniu alkoholických nápojov. Naopak, máme pre vás dvadsať spôsobov ako využiť vodku inak, než ako prostriedok na odstránenie zábran. Vedeli ste napríklad, že vodka odstráni pachy, odpudzuje hmyz alebo pomôže proti bolestiam zubov? A to zďaleka nie je všetko, čo nám toto obľúbené pitie môže ponúknuť.

 

Vodka na vlasy. Jednoducho pridajte trošku vodky ako do šampónu, tak do kondicionéru. Vlasy budú jemnejšie, lesklejšie a bez takzvaného frizz. Vodka minimalizuje škodlivé účinky tvrdej vody, ale aj parabénov a silikónov obsiahnutých v šampónoch. Rovnako tak je vodka vynikajúca proti lupinám. Namočte do vodky čerstvý rozmarín, nechajte dva dni lúhovať a vzniknuté tonikum naneste na pokožku hlavy, zmyte potom šetrným šampónom.

Popálenie od žihľavy alebo medúz. Vodka upokojí pleť popŕhlenú jedovatými rastlinami alebo živočíchmi. V našom prostredí sa bude hodiť najviac na popálenie od žihľavy.

 

Na prípravu tinktúr. Tak ako bolo spomenuté v prvom bode, funguje vodka na prípravu tinktúr mnohých druhov. Môžete v nej nechať bylinky, ktorých účinné látky sa vo vodke „rozpustia“ a budú pre telo lepšie vstrebateľné. Pripravíme si tak koncentrovanú medicínu na prechladnutie, chrípku alebo horúčku.

Odstránenie pachov z oblečenia. Pach cigariet, ale aj napríklad táborákového dymu, prepáleného oleja a ďalších, zlikviduje vodka v rozprašovači. A oblečenie netreba nevyhnutne hneď vyprať, ako núdzové riešenie bude vodka ideálna!

 

Čistiaci prostriedok. Vodka je vďaka alkoholu excelentný čistiaci prostriedok. Môžeme ju použiť na keramiku, chrómové povrchy, zrkadlá a sklo, ale tiež napríklad na šperky alebo okuliare.

Uchová čerstvé kvety. Čerstvo natrhané alebo narezané kvety rýchlo vädnú. Ako tento proces spomaliť? Namixujte v rozprašovači vodku s cukrom v pomere 2: 1. Touto zmesou sprejujte kvety každý druhý deň a uvidíte, o koľko dlhšie vydržia.

Sťahuje póry. Vodka je vynikajúci kamarát, keď príde na nežiaduci vriedok na tvári. Na akné, rozšírené póry a mastnú pleť môžete použiť vodku na vatovom tampóne. Pri dlhodobom používaní sa pleť vysušuje, ale lokálne použitie na začervenalý pupienok je viac než žiaduce.

 

Repelent. Pach vodky odpudzuje hmyz, preto je ideálny na výrobu domáceho repelentu. Prostá vodka stačí, pre vyšší účinok môžete pridať levanduľu.

Úľava od bolesti zubov. Namočte vatový tampón do vodky a priložte na boľavý zub. Vodka zabíja baktérie a úľava sa dostaví skoro okamžite (to ale neznamená, že by ste nemali vyhľadať zubára!).

Osviežovač vzduchu. Rovnako, ako vodka ničí pachy na oblečení, ničí tiež tie vo vzduchu. V rozprašovači ju môžete použiť v akejkoľvek miestnosti a nebojte sa - jej pach zmizne za malinkú chvíľu. Ak chcete, môžete do nej pridať pár kvapiek ľubovoľného esenciálneho oleja pre vôňu.

 

Ako ústna voda. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam môžeme vodku použiť namiesto ústnej vody. A na rozdiel od ústnej vody nebude vadiť, keď omylom trošku prehltneme.

Odstraňovač náplastí (a etikiet). Alkohol vo vodke rozpustí lepidlo, čo sa hodí, keď si chceme dať dole náplasť alebo odstrániť odolnú etiketu zo sklenenej fľaše.

Eliminuje zápach nôh. Kúpeľ chodidiel vo vodke s vodou 1: 1 pomôže odstrániť nepríjemný zápach nôh, na ktorý mnoho ľudí trpí. Vodka zabije baktérie, ktoré ho spôsobujú. Opakujte kúpeľ raz za týždeň.

Na opary. Ak sa vám objaví opar, môžete ho potierať vodkou - tá celú oblasť vysuší a urýchli hojenie.

 

Na mastné škvrny na oblečení. Aj tie vodka rozpustí (a na rozdiel od čistého alkoholu je vďaka nižšej koncentrácii v bezpečí i farba oblečenia). Škvrny od oleja, rúžu alebo atramentu vďaka vodke odstránite úplne hladko.

Na osy, včely a komáre. Okrem lezúceho hmyzu odpudzuje vodka tiež ten polietavý. Vysprejujte miestnosť vodkou a nežiaduci a nebezpečný hmyz do nej ani nenapadne vletieť.

Na bolesť hlavy a chrípku. Namočte pruh látky do vodky a priložte ho na čelo alebo hrudník, bolesť hlavy zmizne, dýchacie cesty uvoľní a príznaky chrípky sa zmiernia.

  • Tip Mimibazara: Prišli ste o hlas a potrebujete ho? Starý a osvedčený trik operných spevákov je namočiť vreckovku do vodky, obložiť ňou hrdlo, previazať igelitom a ísť spať. Ráno budú hlasivky zase ako nové.

 

Ako dezinfekcia. Na drobné ranky, štípance alebo pľuzgiere je vodka ideálnou dezinfekciou. Ranu tiež vysuší a urýchli tak hojenie. Dokonca funguje ako lokálne anestetikum (alebo celkové, keď ju požijete).

Ako príručná dezinfekcia rúk. Malá fľaštička vodky môže poslúžiť rovnako dobre ako drahé gély, ktoré kúpime v lekárni alebo drogérii.

Na vanilkový extrakt. Vezmite fľašu vodky a naložte do nej vanilkové struky, ktoré predtým ľahko narežete. Nechajte struky vo vodke aspoň 6 týždňov a máte vynikajúci, silný a domáci vanilkový extrakt.

 

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku