Zobraziť přihlasovací formulár

Alkohol? Príležitostne.

  • Publikované:
Alkohol? Príležitostne.

Ak ste boli niekedy napríklad na redukčnej diéte alebo ste sa len tak snažili obmedziť príjem prázdnych kalórií (alebo ste sa z akýchkoľvek iných dôvodov rozhodli nepiť), asi vás prekvapilo, koľko rôznych efektov toto rozhodnutie prinesie. Sem tam si dať pohárik alebo to roztočiť raz za dva mesiace na nejakej oslave, to je asi norma bežného človeka. Avšak... ako to vyzerá, keď sa rozhodnete nechať si alkohol naozaj na výnimočné príležitosti? Na čo všetko prídete?

Okrem toho, že alkohol rozpúšťa stres, rozväzuje nám jazyk, odstraňuje zábrany a inak ovplyvňuje správanie a prežívanie, je to taktiež tá časť životosprávy, ktorú by sme sa pri snahe o tú zdravú mali snažiť eliminovať ako prvú. Pre rozhodnutie skoncovať s alkoholom, hoci ste vždy vo všetkých dotazníkoch vypĺňali kolónku „príležitostne“, môže byť veľa dôvodov.

Máme v rodine niekoľko alkoholikov. Na alkohol som sa vždy pozerala s odporom, videla som, čo z ľudí dokáže urobiť. Sama som si samozrejme sem tam dala pár pohárikov na party, ale nikdy som si neotvorila fľašu alebo nedala panáka, keď som bola sama, keď som mala zlú náladu alebo pivo na smäd. Ani na vysokej škole. V poslednej dobe už nepijem alkohol vôbec.“

Lada, 36

Slováci a alkohol

Nie je potrebné uvádzať štatistiky, v povedomí všetkých nás to je - Slováci sú si s alkoholom veľkí kamaráti. Aj preto je naša tolerancia k nemu a takému tomu bežnému popíjaniu pomerne veľká. Špeciálnou kategóriou je pivo. To skoro nie je považované za alkoholický nápoj a dať si dve tri pivá denne, zvlášť cez leto, nikto neberie ako prečin voči čomukoľvek. Rozhodne by nás nikdy nenapadlo brať človeka, ktorý takto popíja na chuť alebo na smäd ako alkoholika (ale ruku na srdce, dokázal by niekto takýto bez alkoholu vydržať trebárs obligátne tri odvykacie mesiace?).

Keď nepijeme z presvedčenia

V spoločnosti je teda striedme popíjanie alkoholu akousi normou. Sú kruhy, kde sa ide po práci na pohárik, kdekto z nás si večer dá pohárik pri televízii alebo k večeri, proste len tak, kvôli relaxácii a pohode. Piť alkohol je normálne, aspoň podľa väčšiny.

Nech už sú naše motivácie akékoľvek, niekedy jednoducho nechceme piť „zbytočne“.

  • Alkohol všeobecne znižuje zábrany a oslabuje vôľu. To spoznáme (okrem iného) aj podľa toho, že s nejakým tým promile v krvi ťažko odolávame napríklad jedlám, ktoré normálne zo svojho jedálnička vyraďujeme. Ak sme na redukčnej diéte, rozhodne skôr urobíme diétnu chybu po poháriku vína než vody (keď opomenieme to, že pri diéte je samotné víno diétna chyba).

Čo nás prekvapí najviac? Záleží na tom, ako veľmi sme boli zvyknutí piť predtým. Je možné, že vyradením alkoholu spôsobíme úbytok na váhe, alkohol je veľa kalórií s nulovou nutričnou hodnotou. Čo je ale veľké prekvapenie, to sú reakcie okolia. Je zaujímavé, že ak by sme sa rozhodli nejesť lepok, vyškrtnúť mliečne produkty alebo sa stravovať trebárs raw, okolie to väčšinou prejde bez povšimnutia. Alkohol je ale často kameňom úrazu. Okamžite sa ocitnete v podozrení na tehotenstvo, prípadne budete čeliť údivu a nepochopenia. Prečo si ten pohárik nedáme? Veď predsa neškodí a ešte k tomu je to zdravé na (* doplňte sami). Ale pravdepodobne najhoršie sa znášajú poznámky na našu zábavnosť - že s nami nebude sranda a každá zlá nálada má príčinu v „no áno, ty vlastne nepiješ“.

Začnete si všímať, pri akých všetkých príležitostiach sa alkohol konzumuje. Sem tam sa pristihnete pri myšlienkach, že si do pohára nalejete panáka vody a budete tvrdiť, že je to vodka. A to je presne ten moment, kedy je potrebné si povedať, že normálne je nepiť, nie naopak. Je to skúška sebavedomia, sociálnej interakcie a tolerancia nie vášho okolia, ale vaša.

Aj tak banálnou vecou, ako je vyčiarknutie alkoholu zo svojho „pitného režimu“, robíme veľa pre svoje zdravie. A okrem iného je to veľmi zaujímavý sociálny experiment! Máte skúsenosť s toleranciou okolia k alkoholu? A aký je váš názor? Podeľte sa!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku