Zobraziť přihlasovací formulár

Zmrazovať vajcia, avokádo alebo napríklad tofu? Áno!

  • Publikované:
Zmrazovať vajcia, avokádo alebo napríklad tofu? Áno!

O mraze existuje veľa mýtov, presvedčení, ktoré proste neplatia. Uchovávanie potravín mrazom zachováva vitamíny a iné nutrienty, ale tiež napríklad mení štruktúru potravín (čo môže byť ako zle, tak dobre). Zameriame sa na potraviny, ktoré nielen, že zmrazením nestratia na kvalite, ale niektoré na nej aj získajú. Aj keď je to nezvyk, dajte ich nabudúce do mrazničky!

 

Okrem toho, že zmrazením zabránite (alebo veľmi, ale veľmi spomalíte) nezvratnej skaze potravín - napríklad ovocia, môžete si uchovávať v mrazničke aj také potraviny, ktoré by vás ani nenapadli. Tak napríklad:

Avokádo. Avokáda sú extrémne zradná potravina. Bez upozornenia dozrejú a my máme len zhruba pár hodín na to, aby sme ich skonzumovali. Ale zrelé avokáda môžeme s kľudným srdcom zmraziť. Je pravda, že následná práca s nimi je lepšia, keď ich rozmixujete napríklad do smoothies alebo urobíte čokoládovo avokádovú polevu, pretože veľmi rýchlo zhnednú, ale na chuti ani výživovej hodnote sa nič nezmení.

 

Uvarené vajcia. Áno, je to tak, uvarené vajcia vám úplne bez problémov vydržia v mrazničke zhruba mesiac. A keď si napečiete napríklad vaječné raňajkové mufiiny, quiche alebo čokoľvek, čo má vaječnú náplň, môžete to dať do mrazničky tiež. Naviac - premrznuté pečivo má menej kalórií!

Jarná cibuľka. S jarnou cibuľkou je to tak, že ju väčšinou kupujeme len kvôli jednému receptu, a tak máme enormné zvyšky. Netreba ale umelo vymýšľať, čo s nimi, alebo ich vyhadzovať. Keď si dáte minútu práce navyše, môžete ju uchovať na dlho v mrazničke - len ju nakrájajte na malé kúsky a presypte napríklad do prázdnej fľaše od vody. Tak nestihne zvädnúť a rýchlo zmrzne.

 

Čerstvý zázvor. Zázvor je nabitý živinami, ktoré nášmu telu neuveriteľne prospievajú. Rozhodne by sme ho mali mať na jedálničku. Ale korene sú napospol veľké a pomerne rýchlo vysychajú. Tak prečo ich nezmraziť? Aj po vytiahnutí ich môžete ošúpať a nastrúhať tak, ako zázvor čerstvý.

Čerstvé byliny. Ak si ich nepestujete na záhradke, málokedy asi spotrebujete celú vaničku alebo trs, v ktorom sa predávajú. A čo so zvyškom? Zmraziť. Bylinky je však vhodné zmraziť vo vode, olivovom oleji alebo citrónovej šťave, podľa toho, na čo ich potom budeme používať. Využiť na to môžete obyčajné nádobky na ľad.

 

Tofu. Keď sme hovorili o zmene textúry v dobrom, hovorili sme predovšetkým o tofu. Pretože malinké kvapôčky vody v ňom obsiahnuté ako ľad zväčšia objem a teda zaistia aj väčšiu pórovitosť rozmrazeného tofu. To znamená, že sa bude nielen lepšie žuť, ale tiež viac do seba nasaje marinády, omáčky a podobne. Len je potrebné tofu pred zmrazením osušiť a pevne zabaliť do potravinovej fólie, potom vydrží mesiace.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku