Zobraziť přihlasovací formulár

Sabotáž mikrovlnnej rúry

  • Publikované:
Sabotáž mikrovlnnej rúry

Mikrovlnná rúra je úplne bežná súčasť snáď všetkých domácností. Aj tí, ktorí jej služieb nevyužívajú na dennej báze, sem tam jednoducho efektivitu ohrievania a iných funkcií jednoducho oceniť musia. Ak sme si ale na jej mnohostrannosť už natoľko zvykli, že ju používame takmer na všetko, mali by sme poznať situácie, kedy najčastejšie chybujeme. A kedy nehazardujeme len so správnou úpravou jedla, ale aj so zdravím.

O histórii, používaní a princípoch fungovania mikrovlnnej rúry už sme písali v 
jednom z našich predchádzajúcich článkov. Ale o najčastejších chybách, ktoré, keď si siahneme do svedomia, sem tam robíme všetci, sa dozviete teraz. Ako zabezpečiť, aby bola mikrovlnná rúra dobrý pomocník, ale nie škodlivý kazisvet?

Papierové poháre. Ohrievanie kávy, ktorú ste si niekde cestou vzali do práce so sebou, a ona vám vychladla, by rozhodne nemalo prebiehať v tom tégliku, v ktorom ste si ju priniesli. Tie sú síce odolné voči vysokým teplotám, rozhodne nie ale tak vysokým, s akými sa stretneme v mikrovlnke. Lepidlo, ktorým sú tégliky zlepené, sa môže rozpúšťať a my ho pekne vypijeme spoločne s dobrou kávou. Takže keď už ohrievať kávu v mikrovlnke, tak jedine preliatu do keramického hrnčeka.

Odchádzame. Odhadnúť presne čas, ktorý je pre určené jedlo treba? No to sa podarí málokedy. Ohrievanie na dvakrát alebo na trikrát je rozhodne tá lepšia varianta, ale často sa stane, že keď na mikrovlnku „nedávame pozor“, jednoducho nám jedlo (alebo napríklad popcorn) spáli. Nemusíme zrovna čakať s tvárou prilepenou na skle, ale mali by sme ostať blízko. A problém buď uvidíme, alebo ucítime skôr!

Ohrievame plasty. To už sme všetci asi počuli. Do mikrovlnnej rúry by sme mali vkladať iba nádoby na to určené, teda označené informáciou, že sú bezpečné na použitie v mikrovlnnej rúre. V opačnom prípade riskujeme, že sa nám plast roztopí a/alebo uvoľní do jedla škodlivé látky, ktoré nie sú škodlivé len trošku - väčšinou bohužiaľ naopak. Často sa to týka obalov od jogurtov, mrazených výrobkov alebo napríklad krabičiek, v ktorých si vezmeme jedlo z reštaurácie so sebou. Pozor na potravinovú fóliu! Ak nie je označená na použitie do mikrovlnky, nemali by sme ju používať - alebo by sa aspoň nemala dotýkať jedla.

Recyklovaný papier. Môžeme ho používať napríklad ako jednorazové tanieriky alebo iné riady, servítky, vecí z recyklovaného papiera pomaly v našich obchodoch pribúda. Aj keď by mali byť pomerne bezpečné po chemickej stránke, často obsahujú malé čiastočky kovov, ktoré môžu v mikrovlnnej rúre spôsobiť malú prehliadku bleskov. A niekedy ju aj zničiť.

Nepremiešame a neotočíme jedlo. Prehrievanie v mikrovlnnej rúre neprebieha na všetkých miestach rovnako (aj preto je v nej otočný tanier). Navyše - teplo prenikne maximálne okolo piatich centimetrov do masy jedla, takže ak ohrievame väčšie kôpku, treba premiešavať. Potraviny s väčším obsahom vody sa zohrievajú nepomerne rýchlejšie, preto nie je najlepšie ohrievať celé servírované porcie naraz (nie je to len nedobré, ale môžete sa pekne popáliť!).

Využívame len najsilnejší režim. Mikrovlnné rúry neponúkajú rôzne nastavenia len tak pre nič za nič. Aj keď je lákavé využívať najsilnejší výkon alebo tlačidlo „expres“ vlastne stále, môžeme si tým pomerne zásadne v príprave jedla uškodiť. Jedlo, zvlášť jeho veľké kusy (ako je napríklad mäso na rozmrazenie) môžeme na najvyššom výkone niekde skoro uvariť (kvôli zahrievaniu vody) a niekde nechať v podstatne zmrznuté, teplo nemá čas sa rovnomerne rozprestrieť. Všimnite si, že funkcie „defrost“ majú vopred nastavený výkon oveľa nižší!

  • Tip Mimibazara: Rozhodne by sme nemali zabúdať na kuchynské chňapky! A nie, rukávy sa nepočítajú. Zvlášť, ak zahrievame studený tanier, na ktorom kondenzovala voda, bude po ohrievaní pekelne horúci!

Pozor na vodu. Ak využívate mikrovlnky na privedenie vody do varu, mali by ste spozornieť. Pretože síce zriedkavo, ale napriek tomu, dochádza k javu, kedy sa voda extrémne zahreje na povrchu, ale „vo vnútri“ zostáva chladnejšia. Tento rozdiel teploty môže spôsobiť, že keď s hrnčekom pohnete, dáte do neho lyžičku alebo napríklad sáčok s čajom, voda vám doslova exploduje (a väčšinou priamo do tváre).

Nechávame v mikrovlnke neporiadok. Respektíve nezabraňujeme jeho vzniku. Jedlo by sme mali prikrývať, aby neprskalo a nepripekalo sa na stenách rúry. Pretože bezpečne a poriadne ju vyčistiť, to je niekedy úloha pre naozaj trpezlivé povahy.

  • Tip Mimibazara: ak sa chystáte mikrovlnku čistiť, vezmite misku s vodou zmiešanou s octom 1: 1. Pridajte do zmesi kúsok špajdle alebo drievko od nanuku, aby ste zabránili už spomínanej explózii, a nechajte na mierny výkon misku v rúre ohrievať asi 5 minút. Chňapkami misku vyberte, rúru vypojte zo zásuvky a vnútro vyčistite čistou, vlhkou hubkou - para z vody a octu ho krásne oddelí od stien a pôjde to aj bez použitia chemikálií!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku