Zobraziť přihlasovací formulár

Bazalkové pesto - chuť a vôňa Talianska

  • Publikované:
Bazalkové pesto - chuť a vôňa Talianska

Bazalkové pesto. Pre niektorých dosť možno sprvu neznáma, ale rýchlo návyková chuť. Možno vám utkvela v hlave po návšteve talianskej reštaurácie, načo ste následne prehľadávali internet, aby ste zistili, čo to len bolo za špeciálnu surovinu. Možno vám drobný pohárik padol do oka v regáli supermarketu a rozhodli ste sa jeho obsah vyskúšať. Alebo ste mohli rovno patriť medzi tých šťastných, ktorí na dovolenke v Taliansku ochutnali čerstvú domácu variantu tejto bazalkovej dobroty. Nech už bolo vaše prvé stretnutie s pestom akékoľvek, veríme, že aj vy ste vzápätí rozšírili rad jeho nadšených konzumentov. A ak ste ho doteraz neskúsili, vrelo odporúčame. Verte, že ochutnať Taliansko skrze tento čerstvý bylinkový zázrak, stojí za to.

Krása spočíva v jednoduchosti

Toto múdro platí v talianskej kuchyne dvojnásobne a u pesta tomu nie je inak. Jeho zloženie je prosté, pritom kombináciou chutí dokonalé. Tradičné „pesto genovese“ pochádzajúce z Janova, ktoré je základom všetkých neskorších chuťových alternatív, sa neskladá z ničoho viac než z drvených listov bazalky, z píniových orieškov, pikantného ovčieho syra a panenského olivového oleja. Áno, iba tieto štyri suroviny stoja za tým nezabudnuteľným gurmánskym zážitkom. Aby však pesto svojmu ohlasu obstálo, vždy platí jedno - čím kvalitnejšie suroviny, tým lepšia chuť. Odporúčame teda pri nákupe venovať pozornosť etiketám. Zatiaľ čo v niektorých pestách skutočne nájdete suroviny, ktorými sa pýši janovský originál, iné môžu byť drahými náhradami, ktoré sa ako tradičné iba tvária.

Nebojte sa vyskúšať vlastnú receptúru

Práve jednoduchosť zloženia predstavuje najväčšiu výhodu pesta. Ľahko si ho totiž môžete vyrobiť sami. Celkom iste tak priamo u vás doma vznikne osobitý originál, lebo pomer surovín záleží len na vašej chuti.

Ak sa chcete držať tradičného postupu, budete potrebovať mažiar na korenie - bazalka sa totiž drví práve v ňom. Postupné uvoľňovanie silíc z jej listov pod drviacou paličkou je navyše zárukou úžasného vonného zážitku. Ak chcete mať ale všetko hotové rýchlejšie a komfortnejšie, pesto sa nezľakne ani ponorného mixéra, žiadne obavy.

  • Tip Mimibazara: Pesto je úžasná „kreatívna hmota“. Bazalku môžete, najmä v sezóne, kedy bylinky bohaté na vitamíny rastú všade okolo nás, nahradiť čerstvou žihľavou alebo napríklad medvedím cesnakom. Obe varianty sú skvelé. Ak sa nebojíte experimentovať, potom by vás mohla zaujať červená varianta pesta, tzv. „pesto alla sicilian“. Jeho príprava spočíva v nahradení zelenej suroviny, teda bylinky, surovinou červenou, teda voňavými sušenými paradajkami.

Pýtate sa, kde zohnať kvalitný vyzretý ovčí syr? Najlepšie v niektorej zo syrární, ktoré už sú dnes súčasťou každého väčšieho supermarketu. Ideálnou voľbou je syr pecorino, ktorý je k dostaniu v niekoľkých variantoch. Záleží len na vás, či preferujete jemnú, alebo skôr pikantnejšiu chuť. Sme si istí, že odborne a veľmi dobre vašim chutiam vyhovie práve obsluha syrového obchodíku.

Píniové oriešky sú súčasťou každej lepšie vybavenej zdravej výživy. Čo vás však možno prekvapí, je ich vyššia cena. Neľakajte sa ale. Na prípravu pesta ich postačí skutočne hŕstka, prípadne sú veľmi dobre nahraditeľné. Do pesta môžete namiesto nich rozdrviť kešu, pistácie, ale napríklad aj mandle. Touto drobnou zmenou navyše docielite hneď niekoľko chuťových alternatív, ktoré môžete kedykoľvek meniť alebo kombinovať podľa nálady.

Poslednou, avšak nemenej dôležitou, surovinou je olivový olej. Práve olej vaše pesto pozdvihne na úroveň najvyššiu. Všetky chute v ňom náležite uvoľmí, rozloží a zjemní. Preto je dobré siahnuť po takom oleji, ktorý vám samotným chutí, či už v šalátoch alebo na bagetkách.

Teraz zostáva len všetky suroviny rozdrviť a nastrúhať, zmiešať a pomocou olivového oleja spojiť do nádherne voňajúcej pasty. Tou následne naplníme menší uzatvárateľný pohárik a celý obsah na záver zalejeme olivovým olejom, asi tak pol centimetra nad okraj pesta. Svoj poklad uzavrieme viečkom a skladujeme v chladničke. Zakaždým, keď z pohára pesto odoberieme, znovu dolejeme olivový olej, ktorý v tomto prípade slúži ako prirodzený konzervant a udrží pesto dlhšie čerstvé.

Ako pesto chutí najlepšie?

Na túto otázku vám každý Talian odpovie dvoma slovami - za studena. Cestoviny s pestom sa preto pripravujú inak, než sme zvyknutí u väčšiny talianskych cestovín. Zatiaľ čo väčšina tzv. pastas sa po uvarení a scedení primiešava do vriacej hustej omáčky (napríklad paradajkovej alebo syrovej), v prípade pesta je to naopak - s touto omáčkou pracujeme výhradne za studena, aby bazalka nezhorkla a zachovala si všetky účinné látky. Cestoviny uvaríme, scedíme a pripravíme na tanier. Až teraz do nich pridáme lyžičku pesta a nastrúhame parmezán. A skvelý, čarovne voňajúce obed je na stole.

  • Tip Mimibazara: Na pestu je úžasná šírka jeho využitia. Báječne prevonia nielen pokrmy z cestovín. Dokonalou "čerešničkou na torte" môže byť v prípade krémových polievok, napríklad v kombinácii s bielym jogurtom, snáď u všetkých druhov syrov a sušených šuniek, a náramne pristane aj šalátom a jednohubkám.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku