Zobraziť přihlasovací formulár

Sedem faktorov rýchleho starnutia

  • Publikované:
Sedem faktorov rýchleho starnutia

Asi poznáme aj zo svojho okolia prípady osemdesiatnikov, ktorí sú čulí, výletujú, športujú a užívajú si život aj napriek obmedzeniam, ktoré ich vek prináša. A potom sú medzi nami päťdesiatnici, ktorí sa sotva pohnú. A štyridsiatnici, čo sa tomu blížia. A koniec koncov aj tridsiatnici, u ktorých vidíme nábeh. Ako sa to vlastne môže stať? Na vine sú vonkajšie aj vnútorné faktory, ale veľa z nich môžeme ustrážiť. Čo nám berie životnú energiu, elán i krásu?

Starnutie zďaleka neznamená len vrásky a problémy s kĺbmi. Starnutie je predovšetkým o ubúdaní síl, životnej energie a to predčasné starnutie nevyhnutne vedie tiež k predčasným iným veciam. Predlžovať si spokojný život rozhodne stojí za trošku námahy, veď to nevyžaduje nič viac, než mať sa trošku viac radi. Čo nás vedie na cestu toho zlého druhu starnutia?

Zlé stravovanie. Nemusíme byť na prísnej diéte, aby sme sa stravovali dobre. Problémom súčasnej doby je príjem kalórií a nie živín - máme energiu na bežnú prevádzku, ale nie na regeneráciu, vývoj. Takže redukovať „prázdne kalórie“, cukor, soli a rôzne aditíva, naopak hojne ovocia, zeleniny, celozrnných vecí, mäsa a byliniek.

Nekvalitný spánok. O tom prečo, ako a v čom je spánok pre telo dôležitý, je napísané snáď nekonečné množstvo materiálov. Môže ho byť málo (väčšinou), dokonca aj moc, ale aj keď je ho akurát, môže byť nekvalitný. Málo spánku môže prispieť takmer ku každému myslitelnému zdravotnému (i psychickému) problému, môže spôsobovať priberanie na váhe, ale aj zlé sústredenie a vôbec, zhoršenie myšlienkových procesov, pamäte atď.

Stres. Existuje niečo ako zdravá hladina a frekvencia stresu. Stres je pre človeka dôležitý, motivujúci a stimulujúci prvok, núti nás k výkonom, k riešeniu krízových situácií (boj X útek), proste k tomu všetkému, k čomu ho evolúcia predurčila. Ale stres mení hormonálnu hladinu v tele. Môže spôsobovať boelsti hlavy, únavu, problémy so srdcom, zraniteľnú psychiku. Chronický stres stojí za radom naozaj vážnych problémov.

Nedostatok aktivity. Lenivosť je jeden zo smrteľných hriechov a slovo „smrteľných“ by sme mohli brať celkom doslova. Ničnerobenie ovplyvňuje naše telo od kostry, cez svaly po metabolizmus. Každý pohyb sa počíta - aj ten počas konferenčných hovorov, jednej zastávky pešo, nákupov alebo napríklad prechádzky so psom. Tu by nás všetkých prekvapilo, keby sme vedeli, koľko ľudí nemá vlastne skoro žiadny pohyb. A koľko ľudí neverí tomu, že treba nejakú energiu vynaložiť, aby sme nejakú mali!

Toxíny. Nemusíte systematicky prehĺtať jedy, aby ste si trávili organizmus. Venujte pozornosť prostrediu, v ktorom sa pohybujete - dlhodobé vystavovanie tela veľkému množstvu toxínov môže byť smrteľné, ale toho už sa v súčasnej dobe našťastie toľko obávať nemusíme. Ale vystavovanie sa aj menšiemu množstvu toxínov, ktoré sa ukladajú v telovom tuku, v krvi, narušujú telesné systémy a hormonálnu hladinu, môže mať na zdravie vážny vplyv.

Závislosti. Alkohol alebo napríklad cigarety ubližujú telu o dosť viac, než si myslíme, aj v rekreačných dávkach. Navyše pravidelným užívaním (hoci spoločensky tolerovaným) zvyšujeme riziko niektorých ochorení a to až niekoľkonásobne. Boj so závislosťou (do ktorého počítame aj latentnú fázu - teda tú, kedy s ňou aktívne nebojujeme nijako) stojí telo tiež veľa energie psychickej. Vedie práve napríklad k chronickému stresu, o ktorom sme hovorili vyššie.

Ignorovanie varovných signálov. Vysoký krvný tlak, cukor alebo cholesterol? Alebo proste len všeobecné „necítim sa dobre“? Vždy je lepšie ísť k lekárovi raz zbytočne, ako raz neskoro. A rozhodne by sme nemali za žiadnych okolností zanedbávať preventívne prehliadky, pretože ľudia často o svojich problémoch nevedia až do prvého infarktu, mŕtvice alebo inej neoddiskutovateľnej katastrofy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

maria b. 22. 4. 2017, 16:05
(velikonoce14) (velikonoce13) (velikonoce18) (velikonoce12) (velikonoce16) (velikonoce15) (velikonoce20) (velikonoce8) (velikonoce5)