Zobraziť přihlasovací formulár

Čo majú spoločné všetky silné ženy?

  • Publikované:
Čo majú spoločné všetky silné ženy?

Rovnako ako je potrebné pracovať na fyzickej sile a kondícii, ani tá psychická nepríde len tak sama od seba. Dispozíciu pre ňu máme všetci, ale ako naložíme sa životnými skúsenosťami, ako sa popasujeme s udalosťami a ľuďmi, ktoré nám osud postaví do cesty, to všetko buduje našu silu ducha. Cesta každej ženy za psychickou vyrovnanosťou a silou začína výchovou a neprestáva každým dňom. A keďže pred nami v živote stoja väčšie a väčšie prekážky, musíme svoju silu chrániť a posilňovať.

To, že život zvládame s postupujúcim vekom čoraz viac s nadhľadom, nie je tým, že by sa dialo čím ďalej menej podstatných udalostí, naopak. Len máme za sebou veci, ktoré formovali našu psychiku a dali nám silu nielen veci vydržať, ale tiež ich riešiť, poučiť sa a vedieť si z nich zobrať to dobré. Ako spoznáte tú pokojnú a tichú silu, ktorá drieme v ženách?

Neuspokoja sa.

Respektíve nikdy nebudú spokojné s niečím menším, než si zaslúžia (pozor, nie, než chcú). Vedomie vlastnej hodnoty dáva každému človeku, nielen žene, tú neochvejnú energiu, vôľu a odhodlanie k zmenám. S postupom času každý zistí, že uspokojiť sa s niečím, je v konečnom dôsledku samotná strata času. Pretože pud sebazáchovy nás skôr či neskôr rovnako doženie a my sme potom nútení opúšťať prácu, ľudí a situácie za vyhrotenejších podmienok, než je nevyhnutné. Takéto skúsenosti sú dobré v prvých rokoch po dvadsiatke, s pribúdajúcimi rokmi si môžete ušetriť veľké srdcabôle
a sklamania prostým rozhodnutím, že toto jednoducho nie, toto je málo. Ako hovorí okrídlené príslovie: „Až vedomie vlastnej ceny nás donúti prestať dávať zľavy.“

Ide ďalej.

S predchádzajúcim bodom veľmi úzko súvisí. Pretože zostať stáť na mieste vo väčšine prípadov znamená ustrnúť, uspokojiť sa, zakrnieť. Skúsenosť nás naučila, že úspech vychádza z malých krôčikov neustálej zmeny, nie zo skokových udalostí. Každý malý krok nás posúva bližšie tomu, čo chceme, alebo tomu, kým chceme byť. Čokoľvek sa deje, neprestáva na sebe pracovať. Neustále vylepšovanie schopností, zdravotného a fyzického stavu a starostlivosti o seba na fyzickej i duševnej úrovni je pre silnú ženu prirodzenosťou.

Dokážu milovať ostatných, ale aj seba.

Nestavajú samy seba na prvé miesto. Ale zároveň sa nepodceňujú ani nezanedbávajú. Dokážu si vydobyť miesto a čas samy pre seba, bez toho by to bolo na niečí úkor alebo z toho mali výčitky svedomia. Rešpektujú a sú rešpektované. Vedia, ktorí ľudia stoja za to, aby si ich udržali vo svojom živote. Ale tiež vedia, ktorí za to nestoja a neusilujú o nich. Vedia sa zbaviť tých, ktorí ohovárajú, závidia, sú neúprimní alebo neprajní.

Vedia odpustiť, ale nezabudnú.

Zdá sa vám to ako krutá vlastnosť? Pre prežitie nevyhnutná. Pretože keď zabudnete, môžete dopustiť, že sa vám to stane znova. Každá silná žena vie, že bez odpúšťania by sa stala len obeťou svojho hnevu. Ale naozaj zabudnúť sa nedá, každá zrada sa vpíše do nášho srdca a čaká tam, aby znovu zabolela. Preto je dôležité im predchádzať - nezabúdať. Poznáte to: „
Oklam ma raz, tvoja hanba. Oklam ma dvakrát, moja hanba.“

Nestarajú sa toľko o to, čo si myslia ostatní.

Vedia, že nie sú dokonalé, ale kto je? Ide im predovšetkým o to urobiť pre seba a ostatných to najlepšie, prijať, že niekedy niekomu ich maximum nemusí pripadať dostatočné, a ... mávnuť nad tým rukou. V živote nie je možné vyhovieť všetkým, nemožno sa všetkým zapáčiť a naplniť všetky očakávania. A tak je to v poriadku. Nikto sa nechce na konci každého dňa trápiť kvôli tomu, čo nie je, ale radovať z toho, čo je. Hra na porovnávanie je zbytočná, nebezpečná, frustrujúca a smutná. Navyše - prijatím vlastných chýb sa každý naučí krásne nové vlastnosti - prijímanie chýb ostatných. A to je veľká úľava. Každému v okolí silnej ženy sa existuje voľnejšie a lepšie, pretože rešpektuje sama seba, a tým pádom aj ostatných.

Majú silnú podporu priateľov a rodiny.

Je možné, že
sme takí, akí sú naši priatelia? Sila osobnosti spočíva v jej stabilite. Stabilite, ktorú sama cíti, ale aj sama dopraje ostatným. Skutočne silné ženy môžu mať okolo seba neustále nových ľudí, nových priateľov, nové zážitky, ale zároveň majú okolo seba nemenný okruh priateľov, s ktorými si vždy a za všetkých okolností poskytujú maximálnu možnú pomoc a oporu. To isté platí pre vzťahy v rodine, aj keď tu báza dobrovoľného výberu toľko nefunguje. Silná a pevná sieť podpory je však recipročná, silná žena si vie o pomoc povedať (a takými požiadavkami neplytvá), ale zároveň ju poskytnúť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku