Zobraziť přihlasovací formulár

Tisíc a jedno využitie tea tree oleja

  • Publikované:
Tisíc a jedno využitie tea tree oleja

Dobre, možno nie toľko, ale veľa. Tento zázračný olej asi poznáme z domácich lekárničiek, pretože to nie je tak dávno, čo ho mal doma každý. A trebárs za prvej svetovej vojny patril dokonca do nevyhnutnej výbavy vojakov, pretože jeho dezinfekčné, antiseptické, protizápalové a celkovo liečivé účinky sú proste výnimočné a vedelo sa to odpradávna.

Boh vie, prečo sme začali veriť tomu, že keď si kúpime farmaceutický preparát, musí zaručene fungovať lepšie ako čokoľvek prírodné. Možno preto, že je to čiastočne pravda, možno preto, že niečo, čo je prírodné naozaj, sme dosť dlho nemohli poriadne zohnať. Ale vďaka novej dobe, keď je návrat ku koreňom a prírode patrný vo všetkých smeroch, máme zase vzhľadom k tradíciám trošku otvorenejšie obzory.

Tea, ale žiadny čaj

Kedysi sa z lístkov kajeputu striedavolistého dávni cestovatelia čaj uvariť pokúšali, ale moc na pitie to nebolo. Vzali ho ale z Austrálie späť do Anglicka, kde bol podrobený ďalšiemu skúmaniu a okrem iného sa prišlo na to, že olej z listov tejto rastliny má v vtedajšej dobe najsilnejší antiseptický účinok zo všetkých známych látok.

  • A prečo teda „tea“? Jedna z teórií tvrdí, že názov vznikol podľa tvaru stromu, ktorý pripomína písmeno T.

Dosť ale k histórii, čo vlastne ten toľko populárny tea tree olej obsahuje? Je to predovšetkým látka terpinen-4-ol (ktorej by mal olej obsahovať aspoň 35% (zdroj)), ktorá má najsilnejšie antiseptické účinky, ale aj ďalšie organické zlúčeniny. Tie môžu vyvolať na koži alergické reakcie, preto sa olej používa najčastejšie zriedený.

  • Pozor: Nikdy by sme tea tree olej nemali používať vnútorne (napríklad ho vypiť). Pôsobí na telo toxicky a môže napríklad významne znížiť telesnú teplotu.

Pôsobí proti baktériám, vírusom, mykózam, parazitom, plesniam i protizápalovo. Takže je to vlastne taký univerzálny všeliek. Môžeme ho použiť na rany, a to ako otvorené, tak odreniny, jeho roztok je skvelý na liečbu kvasinkových infekcií, najčastejšie ho ale poznáme ako prostriedok na afty, pupienky akné, niekto ho dokonca používa aj na bradavice.

K ďalším jeho vlastnostiam patrí napríklad aj to, že odpudzuje hmyz, preto sa napríklad spolu s mätovým alebo citrusovým esenciálnym olejom môže využiť ako prísada do domáceho repelentu, ale aj ako prevencia výskytu vší.

Platí, že čím lokálnejšia liečba, tým koncentrovanejší môže roztok byť. Na afty a akné pokojne môžeme použiť stopercentný roztok, zatiaľ čo na intímnu hygienu alebo ošetrenie kože (pri ekzémoch alebo práve ako repelent) ho stačí do vody nakvapkať trošičku.

  • Jeho dezinfekčné účinky sú skvelé aj pre naše cesty dýchacie, preto je tea tree olej vynikajúci na využitie do aromalámp, keď sme prechladnutí alebo máme iné dýchacie ťažkosti.

Ďalšie využitie

Vzhľadom k jeho vlastnostiam sa vlastne fantázii medze nekladú. Môžete ho využiť v nariedenom stave ako kloktadlo pri angíne (neprehĺtať!), na výplachy ústnej dutiny pri zápaloch ďasien alebo paradentóze (pomáha aj proti zlému dychu), keď ho zmiešate s olivovým alebo kokosovým olejom (ktorý preniká do kože), pomôže nám od modrín, kúpele s tea tree olejom pomôžu od plesní na nohách, v rozprašovači s vodou ako čistiaci prostriedok proti plesniam a tak ďalej, a tak ďalej.

Máte vlastné tipy, ako tento zázrak v malinkých fľaštičkách využívať? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

CherryAnn 17. 12. 2021, 15:31
Na tea tree si vraj už zvykli, ale odporúča sa eukalyptus citriodora, viď napr. tu: https://www.vsivacik.sk/blog-o-vsiach/5-vecico-musite-vediet-o-vsiachaby-ste-sa-ich-zbavili/