Zobraziť přihlasovací formulár

Nebojte sa robiť veci sami

  • Publikované:
Nebojte sa robiť veci sami

Z nejakého dôvodu sa skoro všetci samoty bojíme. Myslíme si, že je nejako nenáležitá. Ale samozrejme nehovoríme o tom, keď sami uviazneme v napoly zatopenej jaskyni na opustenom ostrove, ale v našich bežných životoch. Nejako sa stalo, že ísť sám nakupovať, do reštaurácie alebo napríklad do divadla sa nenosí. Implikuje to nejaký náš životný neúspech. Prečo by sme ale práve samotu mali podporovať? A aké veci stoja za to robiť aj sami?

Možno patríte k tým niekoľkým šťastným, ktorí majú radi svoju vlastnú spoločnosť a netrpia pod údajne hodnotiacimi pohľadmi ostatných. Pretože... skúste si položiť otázku. Idete v piatok alebo sobotu večer s partnerom alebo partnerkou do kina a vedľa vás si sadne človek, žena alebo muž, ktorý evidentne prišiel na film sám. Všimnete si? Pravdepodobne áno. A čo si budete myslieť? Je to podľa vás smutná vec? Je vám to jedno? Čo vám preletí hlavou?

Nie je to o tom byť len vo svojej vlastnej spoločnosti, je to často aj o tom prekonávať spoločenské stigmy. Preto je tiež treba tak trochu prestať myslieť na to, čo si hovoria ostatní. A oboje sú celkom ťažké výzvy. Akonáhle sa ale raz oprostíte od toho, čo si ostatní môžu myslieť, a od toho, že nechcete tak úplne tráviť čas sami so sebou, objavíte úplne kúzelné možnosti.

Čo tak trebárs…

...zájsť si sami do kina. Na to, na čo chcete, sadnete si, kam chcete, dáte si na občerstvenie, čo chcete a užijete si film, dokument alebo čokoľvek iného podľa svojho. Kino alebo divadlo nie je nevyhnutne párová aktivita, dokonca ani skupinová. A uvidíte, že si to užijete.

...zájsť si na dobrú večeru. Alebo obed, kávu, zákusok. S knihou, bez, sami so sebou, len tak. Je dobré sa raz za čas trošku rozmaznať a to sa môže týkať aj jedla. Opäť odpadá nutnosť kompromisu alebo prispôsobenie sa. A čo vy viete, možno dostanete chuť na niečo nové a objavíte dosiaľ neznámu krčmičku alebo kuchyňu.

...vyraziť na výlet. Trebárs je miesto, kam ste sa vždy chceli pozrieť. Môže to byť hrad, rodná dedina vašej babičky alebo nejaká pamätihodnosť alebo čisto len príroda. Vyraziť môžete, kedy chcete. Zastaviť sa kdekoľvek. Keď sa vám nebude chcieť ďalej, nemusíte. Nikoho nemusíte do svojich plánov zasväcovať a čakať na schválenie.

....vyraziť na dovolenku. Analogicky s výletom. Zistíte svoje vlastné preferencie, budete odpočívať, kedy chcete, budete aktívni, kedy chcete. Môžete sa zoznámiť s novými ľuďmi, ale nemusíte. Je to len na vás. Sloboda pri dovolenke je nekonečná, či už preferujete opalovačku na pláži alebo poznávacie zájazdy.

...roadtrip! Ak patríte k milovníkom jazdy autom, je to úžasná príležitosť naozaj prežiť si čas tak, ako chcete. A ani nemusíte mať úplne plán.

Som odjakživa tak trošku samotárka. A nie je to tak dávno, čo som sa zobrala, vzala auto, zbalila si pár vecí a proste išla. Nemala som žiadny cieľ, len som si určila smer a vlastne som tak trochu plánovala sa stratiť (čo je v dnešnej dobe navigácie v mobile pomerne bezpečné). Išla som a podľa toho, kde sa mi páčilo, tam som zahla, ako sa mi zrovna zdala cesta. A bolo to neskutočné, úplne som sa vyhla turistickým oblastiam a videla som malebné dedinky, rozhľadne, zašla som si na výlet, ani som nevedela, kde som vlastne bola. Vnímala som prírodu, párkrát som prespala v penziónoch, raz v aute, raz dokonca v starom lome vonku v spacáku. Bolo to krásne. A úplne najviac som ocenila to, že mi do ničoho nikto nehovoril, videla som samu seba, ako sa rozhodujem, kto vlastne som. Len to malo jednu vadu na kráse. Trošku som sa, ako samotná ženská, bála. Ale aj to sa mi podarilo so seba striasť a všetko som si užila, ako to len šlo. To ticho predovšetkým. A v aute zase obľúbenú hudbu poriadne nahlas. Je ale pravda, že keď som o tom povedala kamarátom a rodine, ťukali si na čelo. Vlastne ani neviem prečo.“

Jitka, 26

...zájsť si na koncert. Hudba je pre každého veľmi intímny zážitok. Máme s ňou spojené vlastné veci a určite poznáte to sklamanie, keď niekomu púšťate svoju obľúbenú pesničku, a jemu sa vlastne možno ani veľmi nepáči a počúva ju tak na pol ucha. Riešenie? Skúste si zájsť na koncert svojej obľúbenej kapely sami. Alebo si pokojne aj zájsť sami na festival. A ak sa budete chcieť družiť, určite budete mať s kým - veď bude okolo vás veľa ľudí, čo s vami majú minimálne jednu vec spoločnú.

...vyraziť za umením. To sa tak trochu týka predchádzajúceho bodu. Ste milovník výtvarného umenia? Výstavy, galérie a všetko, čo je potrebné nechať na seba pôsobiť, nie je od veci skúsiť si navštíviť sami. Dojem potom bude plný, reálny, naplňujúci a ničím nerušený.

...cestovať inak, než ste zvyknutí. Pešo, na bicykli, na kolobežke, vlakom, diaľkovým autobusom, lietadlom. Niekedy nie je od veci vystúpiť z vlastnej bubliny a pozrieť sa, ako vyzerá svet zvonku.

  • Šťastie a prežitky môžu byť umocnené tým, že ich zdieľame. Ak ich ale chceme zdieľať, mali by sme sami o sebe vedieť, ako, kde a prečo je nám dobre. Možno potom prestaneme zažívať frustráciu z nevyžiadaných komentárov, ustupovania a kompromisov, o ktorých ani nevieme, že ich robíme. Aby sme mohli zlepšiť komunikáciu a interakciu s ostatnými, mali by sme najprv vedieť, čo sme zač my sami.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku