Zobraziť přihlasovací formulár

Desať varovných znamení, že máte doma sociopata

  • Publikované:
Desať varovných znamení, že máte doma sociopata

Možno si sociopata predstavujete ako postavu vraha z nejakého seriálu, bezcitného maniaka, ktorý ubližuje a využíva ľudí. Pravdou ale je, že sociopat môže byť charizmatický človek, očarujúci a starostlivý... avšak za úplne iným než altruistickým účelom. Sociopati sa absolútne nezaujímajú o spoločnosť a jej normy (čo však neznamená, že ich nedodržiavajú), chýba im empatia a ľudí využívajú vo svoj osobný prospech a blaho. A ak niekoho takého máte doma, asi by ste ho mali čo najrýchlejšie poslať zase do obehu.

Sústredí sa len na svoje vlastné potreby, priania a zámery, ostatných využíva na ich plnenie. To nemusí nutne znamenať zneužívanie alebo extrémne zlé zaobchádzanie, môžu byť relatívne milí a atraktívna spoločnosť, bohužiaľ, akonáhle by ale mali urobiť niečo, čo by ohrozilo ich pohodlie alebo ich postavilo do situácie, v ktorej nijako zvlášť byť nechcú, nepohnú ani prstom. Respektíve pohnú, ale len preto, aby vycúvali. Znie vám to povedome? Čítajte ďalej.

  • Sociopati si väčšinou nemyslia, že potrebujú pomoc, rozhodne bývajú so svojou osobnosťou spokojní a nijako na nej nehodlajú nič meniť. A ak pristúpia na to, že je s nimi možno niečo v neporiadku, je potrebné mnoho času a trpezlivosti, ochoty a pevnej vôle na všetkých zúčastnených stranách.

Odmietajú sa zmeniť. Nikdy, opakujeme nikdy, nie je vina na ich strane, vždy majú pre všetko dokonale logické vysvetlenie. Nie je potrebné, aby na sebe pracovali, pretože jediné, čo je na tomto svete zle, je všetko ostatné.

Klamú. Veľmi. Pretože ako inak docieliť, aby bolo po ich? Manipuláciou a klamstvami. S nulovými výčitkami, proste klamstvo je pre nich legitímny prostriedok dosahovania cieľov.

Ste im proste jedno. Samozrejme, všetci máme svoje dni, kedy proste nemáme v hlave miesto pre ostatných ľudí. Ale v zdravom vzťahu existuje empatia a vzájomná starosť o druhého.

Sú arogantní. Čo k tomu dodať, dávajú okoliu najavo, že sú lepší, než ktokoľvek iný. A potýkať sa s týmto na dennej báze je jednoducho nepríjemné, ak nie ubližujúce.

Neriadia sa pravidlami. Spoločnosť je, či už chceme, alebo nie, zviazaná pravidlami; väčšina z nich je pre naše vlastné dobro. Anarchia jednoducho nefunguje. Ale sociopati sú, ako by pre nich pravidlá neplatili. Od konania, po trebárs trestné činy, priestupky a to už vôbec nehovoríme o etikete alebo dobrých spôsoboch. Táto ich rebelská stránka nám môže pripadať sprvu očarujúca, ale po nejakej dobe... už proste nie.

Sú to samotári. Samozrejme, veľký podiel na tom má fakt, že po istom čase s nimi nikto svoj voľný čas tráviť nechce - ak ho prekuknú, ale sociopati bývajú osamelí z vlastnej vôle. Spoločnosť a ľudí nemajú nijako extra radi, len ich využívajú. Pôžitok z nich nemajú.

Podvádzajú ľudí. Podvod nie je možno to najlepšie slovo. Ako by ste nazvali situáciu, kedy váš partner vie, že si šetríte jednu fľašu vína, pretože ju máte extrémne radi, na špeciálnu príležitosť, a on si ju jednoducho len tak otvorí doma k televízii?

Nehľadia na následky. Zo začiatku tomu budeme hovoriť impulzivita. Máme chorú mamičku, veľa toho v práci a potrebujeme k zubárovi, pretože nás pobolieva stolička? Zrazu sa objaví partner s tým, že kúpil za dva dni dovolenku (väčšinou do svojej obľúbenej destinácie). Je to pekné? Možno. Hodí sa to? Nie. A tak ďalej.

Sú nevrlí. Sociopati sú veľmi ľahko podráždení, sú ako na ihlách. A čokoľvek sa im nepáči, vracajú obrovskou salvou späť. To môže vyústiť do verbálneho násilia aj zneužívania, budú na nás jednoducho zlí. A všetko je naša vina.

Neudržia si prácu. Ak nepracujú vyložene sami na seba s tým, že nekomunikujú a ani nie sú závislí na iných ľuďoch, možno to nepoznáme. Ale práca vyžadujúca akúkoľvek formu kooperácie je jednoducho pre sociopata neprípustná. A buď odchádza sám (pretože šéf je idiot, kolegovia sú neschopní alebo práca samotná je jednoducho pod ich úroveň), alebo ich vypudí kolektív.

Nič z vyššie spomínaného neprispieva k spokojnému rodinnému životu. A šanca na to, že budú veci lepšie, je bohužiaľ minimálna.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku