Zobraziť přihlasovací formulár

Sezóna padajúcich vlasov

  • Publikované:
Sezóna padajúcich vlasov

Možno ste si v poslednej dobe všimli, že vám vlasy padajú o dosť viac, než je zvykom. To, že na jeseň strácame oveľa viac vlasov než inokedy cez rok, nie je žiadny mýtus. A tak sa neľakajte, ak v kefách, hrebeňoch, na podlahe, v aute a všade vo svojom okolí budete nachádzať viac svojich vlasov. Jesenné „pĺznutie“ je normálne - pre ženy. Čo iné ale môže spôsobiť padanie vlasov? A čoho to môže byť príznakom?

Aby sme pochopili všeobecný jav vypadávania vlasov, musíme si urobiť trošku poriadok v tom, ako nám naše vlasy vlastne rastú.

Typicky má vlas životnosť dva až šesť rokov (je to veľmi individuálne. Ale možno viete, že aj keď si chcete nechať narásť dlhé vlasy, dosiahnete len určitej dĺžky a ďalej už to jednoducho nejde.). Akonáhle dosiahne svoje maximum, dostane sa do fázy zvanej telogén. Tá trvá asi 100 dní a potom sa s nami vlas rozlúči, jednoducho vypadne. V telogénnej fáze máme stabilne asi desať percent vlasov; a presne tie tvoria tých päťdesiat až sto denne, ktoré vypadávajú normálne.

Švédska štúdia vykonaná na osemsto zdravých ženách preukázala, že najvyšší počet vlasov v telogénnej (teda fáze tesne pred vypadnutím) fáze majú ženy v júni. A jún plus zmieňovaných sto dní nám pokrýva október a november, čo sú teda mesiace, v ktorých nám vypadávajú vlasy najviac. A dôvod? Vlasy potrebujeme evolučne paradoxne viac ako ochranu pred letným slnkom a ako pomoc pri termoregulácii (zadržujú pot a tým ochladzujú pokožku hlavy), než ako ochranu pred zimným mrazom. Takže nám to príroda tak zariadila.

Ale pozor

Vlasy a ich vypadávanie môže mať veľa príčin. Keď vylúčime dermatologické choroby, alopéciu, genetiku a napríklad všeobecné plešatenie mužov, môže nás vypadávanie vlasov upozorňovať na závažnejšie zdravotné problémy. Čo za vypadávanie vlasov ešte môže?

  • Lieky. Veľa liekov má ako vedľajšie účinky stavy, ktoré vedú k vypadávaniu vlasov. Ak ste v poslednej dobe zmenili alebo nasadili liečbu, môže byť vypadávanie vlasov spôsobené práve ňou.
  • Nedostatok železa.
  • Syndróm polycystických ovárií. Tento syndróm ovplyvňuje v tele ženy kde čo. Od plodnosti po rast vlasov. Je to kvôli zvýšenej hladine testosterónu v tele ženy trpiacej PCOS.
  • Striktná diéta (najmä obmedzenie príjmu sacharidov).
  • Problémy so štítnou žľazou.
  • Niektorá antikoncepcia.
  • Nadváha. Ľudia s nadváhou majú sklon trpieť záhadným metabolickým syndrómom, ktorý býva predstupeň cukrovky. A problém s hladinou inzulínu môže spôsobiť vyššiu hladinu testosterónu, a teda aj stratu vlasov.
  • Stres. Stres môže mať na svedomí kde čo, vypadávanie vlasov nevynímajúc. Ako útokom na hladinu hormónov, imunitný systém alebo spôsobením kožných problémov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku