Zobraziť přihlasovací formulár

Ako dobre poznáte čakanku?

  • Publikované:
Ako dobre poznáte čakanku?

Pod týmto poetickým názvom sa skrýva listová zelenina, ktorá je extrémne zdravá, však nepoužívaná tak, ako by si zaslúžila. A keďže jej sezóna vrcholí, nie je od veci si pripomenúť, že napríklad do šalátov nepatrí len ten hlávkový alebo čínska kapusta. Čakanka má totiž mnoho zdravotných benefitov, medzi ktoré patrí napríklad aj pomoc s nespavosťou.

Čakanky máme hneď niekoľko druhov. Tá, ktorá bude zaujímať nás, je predovšetkým čakanka listová, ale aj tá obecná má svoje využitie.

  • Koreň čakanky obyčajnej je takým malým zázrakom. Poznáte cigorku? Náhradku kávy? Áno, je to priamo drvený sušený koreň čakanky. Neobsahuje kofeín, čo je ideálne napríklad pre tehotné a dojčiace ženy. Koreň čakanky tiež obsahuje inulín, a to v zhruba rovnakom množstve ako cukrová repa - extrahuje sa z neho teda kvalitné a koncentrované sladidlo.

Späť ale k čakanke listovej. Z nej využívame predovšetkým jej nadzemnú časť, ktorá vyzerá a chutí jednoducho ako šalát. Má ale svoje špecifiká.

Čakanka má veľmi výraznú chuť, niekedy veľmi horkú. Horkosti zabránime, keď budeme čakanku pestovať v tme, čo je pomerne nezvyčajné.

Obsahuje látku cholín, ktorá je prekurzorom acetylcholínu. Ten v tele pôsobí ako neurotransmiter, ovplyvňuje napríklad činnosť svalov, kognitívne funkcie mozgu a pamäť. Ďalej čakanka obsahuje napríklad arginín, ktorý v tele zlepšuje citlivosť na rastový hormón, prispieva k regenerácii, prekrveniu a rastu svalovej hmoty, ďalej potom samozrejme triesloviny (vďaka nim tá horká chuť), vitamíny A, K, C a E, kyselinu listovú, vlákninu , ale tiež veľké množstvo minerálnych látok (horčík, zinok, mangán, vápnik). Svojim zložením čakanka pomáha nášmu telu vylučovať ťažké kovy.

Okrem toho má čakanka ďalšie účinky na naše zdravie:

  • Pomáha so zažívaním, predovšetkým vďaka obsahu vlákniny, ale tiež vďaka pôsobeniu na správnu funkciu našich svalov. Veľmi upokojujúci efekt má napríklad tiež na pálenie záhy. Má ľahko laxatívne účinky, rovnako tak ľahko močopudné.
  • Je skvelá pre naše srdce, pretože pomáha v tele redukovať hladiny cholesterolu, ale obsahuje tiež mnohé fenoly, ktoré regulujú činnosť srdca a pôsobia proti vzniku krvných zrazenín, podporuje krvný obeh.
  • Má protizápalové účinky, uľavuje od napríklad artritických bolestí.
  • Pomáha s chudnutím. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a prírodných sacharidov, ktoré pomáhajú ako s vylučovaním, tak s pocitom hladu - čakanka, ako listy, tak odvar z koreňa, tak zabraňujú prejedaniu a nezvládnuteľných pocitov chuti.
  • Je skvelá pre imunitu. Predovšetkým vďaka vysokému obsahu vitamínov a svojím protizápalovým účinkom.
  • Úzkosti a nespavosť. Aj s tými vie čakanka pomôcť. Predovšetkým vďaka svojmu pôsobeniu na náš mozog a svaly vie mierniť napätie a pomáhať nám lepšie spať.
  • Vynikajúca pre obličky. Vďaka svojim močopudným a detoxikačným vlastnostiam je čakanka požehnaním pre naše obličky. Pomáha nám zbavovať sa škodlivých látok a lepšie ich vylučovať.

A ako čakanku jesť? Keď sa rozhodnete pre cigorku, je to jednoduché (len dajte pozor, aby zmes neprešla varom). Ale ak zvolíte listovú čakanku, môžete ju pridávať do šalátov, ideálne je kombinovať s troškou citrónovej šťavy, ktorá redukuje horkosť. Avšak čakanku môžete zapekať na veľa spôsobov - vždy ju starostlivo očistite a chvíľku povarte v osolenej vode alebo orestujte. Môžete ju kombinovať s mäsom i ďalšou zeleninou, zaliať bešamelom alebo z nej pripraviť polievku alebo ňou dochutiť omáčky k hovädziemu alebo morčaciemu mäsu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku